Newsroom

Newsroom

Εν αναμονή δηλώσεων Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) μετά από σχετικό ψήφισμα αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει…

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) μετά από σχετικό ψήφισμα αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις του Ισημερινού με τη Βρετανία, λόγω του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks έχει βρει «καταφύγιο» τους τελευταίους δύο μήνες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ ενώ η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι ισχύει η δικαστική απόφαση για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα έχει δηλώσει ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks θα μπορούσε “να παραμείνει επ’ αόριστον” στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς οι βρετανικές αρχές αρνούνται να τον αφήσουν να ταξιδέψει στο Κίτο.

Το WikiLeaks έχει προαναγγείλει δημόσια δήλωση του Ασάνζ έξω από την πρεσβεία την Κυριακή, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία που διατηρεί ισχυρή παρουσία έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.


Είναι πιθανόν ο Τζούλιαν Ασάνζ να κάνει δήλωση από παράθυρο εντός της πρεσβείας ή να εμφανιστεί μέσω οθόνης.