Newsroom

Newsroom

"Εμπόλεμη" ζώνη το Λονδίνο για τρίτη ημέρα

Ταραχές σε Λίβερπουλ, Μπερμινχαμ και Μπριστόλ Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι ταραχές στο Λονδίνο, οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, που…

Ταραχές σε Λίβερπουλ, Μπερμινχαμ και Μπριστόλ
Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι ταραχές στο Λονδίνο, οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, που ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου μετά το θάνατο ενός άνδρα από πυρά αστυνομικών. Δυνάμεις των ΜΑΤ και της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. Oι βιαιότητες έχουν επεκταθεί σε πολλές συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα σε 11, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στις πόλεις Λίβερπουλ, Μπέρμινχαμ και Μπρίστολ. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μεταξύ των οποίων και ένα παιδί έντεκα ετών. Επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra.
Καταστήματα στο Λονδίνο λεηλατήθηκαν και κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα κατάστημα επίπλων τυλίχτηκαν στις φλόγες ενώ η αστυνομία συγκρούστηκα με διαδηλωτές.

Οι ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο όταν πολίτες αντέδρασαν στο θάνατο ενός άνδρα από πυρά αστυνομικών στο Τότεναμ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκεται στην Ιταλία για διακοπές, επιστρέφει νωρίτερα για να προεδρεύσει σε συνεδρίαση της βρετανικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης, Cobra.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την κατάσταση “σε ωριαία βάση”.

Η άφιξη του Βρετανού Πρωθυπουργού αναμένεται μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού του συμβουλίου.

Με την επιστροφή του, ο Κάμερον, που έχει ήδη δεχθεί τα πυρά των ΜΜΕ επειδή παρέμεινε στις διακοπές του αντί να βρίσκεται στο μέτωπο των ταραχών, σχεδιάζει συνάντηση εκτάκτου ανάγκης, με μέλη της αρμόδιας υπηρεσίας, τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της αστυνομίας.

Τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας ξεκίνησαν σε περιοχή κοντά στο σταθμό Χάκνεϊ Σέντραλ. Ταραχές σημειώθηκαν και στο Μπέρμινγκχαμ, όπου νεαροί έσπασαν τζαμαρίες και λεηλάτησαν καταστήματα ενώ την Τρίτη τα ξημερώματα τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην πόλη Λίβερπουλ, όπου η αστυνομία ανέφερε πυρκαγιές σε οχήματα και ζημιές σε καταστήματα.

Αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες στο Λιούισαμ, καθώς και ένα λεωφορείο και ένα κατάστημα στο Πέκαμ. Αρκετές πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στο Κρόιντον, μεταξύ των οποίων και σε ένα κατάστημα επίπλων.

Περίπου 200 αστυνομικοί των ΜΑΤ με σκυλιά αναπτύχθηκαν στο Χάκνεϊ, όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε αστυνομικά οχήματα, ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη βία που προκαλείται από ανθρώπους που προέρχονται από φτωχές πόλεις, φτωχογειτονιές και είναι άνεργοι.

Αναλυτές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

“Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο Μπέρμιγχαμ πραγματοποιήθηκαν εννέα συλλήψεις το βράδυ της Δευτέρας.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε 62 κατά τις δύο τελευταίες ημέρες.
http://www.enet.gr