Newsroom

Newsroom

«Εμφύλιος» στη Ρωσία: «Ανταρσία» από τον ηγέτη της Wagner

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία από τον Πριγκόζιν που μπήκε στην πόλη Ροστόφ. Ο αρχηγός της Wagner κατηγορεί τη Μόσχα ότι βομβάρδισε βάση των ανδρών του σκοτώνοντας πολλούς

prigkozion

Τεταμένο είναι το κλίμα στη Ρωσία, έπειτα από το ξεσηκωμό της Wagner κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, με τον επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος να πεθάνει μαζί με τους άντρες του, για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Οι ισχυρισμοί του Πριγκόζιν ότι οι άντρες του μπήκαν στο Ροστόφ επιβεβαιώνονται κι από βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τις αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

 

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ – κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν. «Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός.

prighozin 1

Πριγκόζιν: «Δεν είναι ένοπλη εξέγερση, αλλά πορεία δικαιοσύνης»

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι στόχευσε τα στρατεύματά του και διέταξε επίθεση με ρουκέτα στα στρατόπεδα της Βάγκνερ στην Ουκρανία – σκοτώνοντας «ένα τεράστιο αριθμό συντρόφων μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε ότι τα στρατεύματά του θα κινηθούν για να τιμωρήσουν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου – και προέτρεψε τον στρατό να μην προβάλει αντίσταση.

«Δεν πρόκειται για ένοπλη εξέγερση, αλλά για πορεία δικαιοσύνης», είπε ο Πριγκόζιν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για οποιαδήποτε κίνηση ή πορεία από τα στρατεύματα της Βάγκνερ. Η FSB προέτρεψε τους μαχητές της ομάδας Wagner να μην εκτελέσουν «εγκληματικές και προδοτικές εντολές» κατόπιν αιτήματος του Πριγκόζιν και αντ’ αυτού, να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του.

 

Οι τοπικές υπηρεσίες μετέδωσαν δήλωση της υπηρεσίας ασφαλείας, η οποία ανέφερε ότι οι δηλώσεις του αρχηγού μισθοφόρου ισοδυναμούν με έκκληση για έναρξη ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στη Ρωσία – και αποτελούν «πισώπλατη μαχαιριά» για τα στρατεύματα του έθνους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι ενορχήστρωσε επίθεση σε μαχητές Βάγκνερ – περιγράφοντας τους ισχυρισμούς ως «αναληθείς και πρόκληση»

Από την πλευρά της η Ρωσία διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της μισθοφορικής Wagner, με το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του να αναφέρει: «Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα “πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια».

Εκβιασμός;

Για την ώρα δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί πραγματικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι Γεβγκένι Πριγκόζιν, που από κάποιους χαρακτηρίζεται «ο πιο δημοφιλής άνδρας στη Ρωσία μετά τον Πούτιν», μπορεί να ασκήσει πιέσεις στο Κρεμλίνο και να πάρει τελικά αυτό που θέλει.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικό σχολιαστή που διάκειται φιλικά προς το Κρεμίνο, ο Πριγκόζιν είναι «σύμβολο της στρατιωτικής νίκης της Ρωσίας για εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν χρειάζεται τους μισθοφόρους του Πριγκόζιν, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο τακτικός στρατός προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά τις υποχωρήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Άλλωστε, τονίζει ο Μάρκοφ, η θέση του αρχηγού της Wagner ενισχύθηκε πολύ, καθώς δικές του ήταν οι δυνάμεις που κατέλαβαν το Μπαχμούτ τον Μάιο, έπειτα από τη μεγαλύτερης διάρκειας και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου, βασιζόμενος σε δεκάδες χιλιάδες κατάδικους στους οποίους υποσχέθηκαν χάρη αν καταφέρουν να επιζήσουν έξι μήνες στις μάχες.

Έρευνα για «ανταρσία»

Ο ρώσος γενικός εισαγγελέας Ίγκαρ Κρασνόφ ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως άρχισε να διενεργείται «ποινική έρευνα για την απόπειρα να οργανωθεί ένοπλη ανταρσία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

putin

Διάγγελμα Πούτιν

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο RIA Novosti, ότι αναμένεται διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «στο άμεσο μέλλον».

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος