ΜΒ

Μαρίνα Βήχου

Εμβολιασμοί και προτεραιότητες

Η οικονομια και ψυχικη υγεια του πληθυσμου δεν μπορουν αλλο να θυσιαζονται ως αλλη "Ιφιγενεια" στον βωμο της επικλησης της Δημοσιας Υγειας, μιας εννοιας που η νεοφιλελευθερη κυβερνηση Μητσοτακη εχει ξεδιαντροπα κουρελιασει.

markus spiske DnBtFBnqlRc unsplash

Καθως προχωρουν οι εμβολιασμοι κατα του Covid19 σε διαφορες χωρες γινεται εμφανες οτι εχουν διαμορφωθει δυο διαμετρικα αντιθετες στρατηγικες οσον αφορα τις ηλικιακες ομαδες που κατα προτεραιοτητα εμβολιαζονται. 

Στον δυτικο κοσμο εχει δωθει προτεραιοτητα κατα κυριο λογο στους ηλικιωμενους και ευπαθεις κι αυτο παρα το γεγονος οτι δεν υπαρχουν μελετες που μεχρι τωρα να αποδεικνυουν ποσο αποτελεσματικα ειναι τα εμβολια νεας τεχνολογιας mRNA -αυτα που πρωτα κυκλοφορησαν – για αυτη την κατηγορια των ανθρωπων, που τυχαινει να ειναι και ηλικιωμενοι και να εχουν υποκειμενα νοσηματα. 

Δηλαδη δεν εχει μελετηθει το τι ποσοστο ανοσιας προσφερουν σε αυτους τους ανθρωπους και για ποσο διαστημα.

Σε αλλες χωρες, οπως ειναι η Ρωσσια, η Κινα και η Ινδονησια, οπου χρησιμοποιουνται εμβολια της παλιας τεχνολογιας προτεραιοτητα εχει δωθει στους 18-60 και μιλαμε για τα εμβολια SputnikV και Sinopharm. Οπως δηλωνουν αξιωματουχοι στην Ρωσσια και την Κινα η αποφαση τους αυτη συνδεεται με το γεγονος οτι οι μελετες που εχουν πραγματοποιηθει απο τις αντιστοιχες εταιρειες αποδεικνυουν μια υψηλη αποτελεσματικοτητα των εμβολιων σ’αυτες τις ηλικιες. Επιπλεον επισημαινουν οτι απο αλλες μελετες εχουν διαπιστωσει οτι αυτοι που πρωτα προσβαλλονται ειναι ατομα νεωτερης και μεσαιας ηλικιας και αυτοι με την σειρα τους μετα μολυνουν και τις μεγαλυτερες ηλικιες. Για το λογο αυτο επελεξαν να εμβολιασουν αυτους που πρωτα μολυνονται ωστε να προστατευσουν εκ του αποτελεσματος και τους μεγαλυτερης ηλικιας.

Στην ιδια κατευθυνση και η Ινδονησια που επελεξε το κινεζικο εμβολιο και ξεκιναει αμεσα τους εμβολιασμους δηλωνει οτι θα εμβολιασει κατα προτεραιοτητα ενηλικες εργαζομενους ωστε να πετυχει γρηγοροτερα την ανοσια της αγελης και να αναζωογονησει την οικονομια της. Οπως εξ αλλου επισημαινουν για το εμβολιο της κινεζικης Sinovac δεν υπαρχουν ακομη διαθεσιμα στοιχεια για την αποτελεσματικοτητα του σε ηλικιωμενους.

Υπαρχει εξ αλλου και η ιδια φιλοσοφια με της Κινας, οτι δηλαδη οι νεοτερες ηλικιες ειναι πολυ πιο δραστηριες κοινωνικα, ειτε στον τομεα της εργασιας, της διασκεδασης, των μετακινησεων και αρα εμβολιαζοντας αυτους που βρισκονται ακριβως στον μεγαλυτερο κινδυνο να μολυνθουν και να μεταδωσουν την ασθενεια θετεις ενα ουσιαστικο φραγμο στην μεταδοση της και στους μεγαλυτερης ηλικιας.

Με αυτη την αποψη τασσονται εξ αλλου και οι οικονομολογοι στην Ινδονησια, οπως ο Φαιζαλ Ραχμαν της Τραπεζας Mandiri που δηλωνει ” ο εμβολιασμος των νεωτερων παραγωγικων ηλικιων θα βοηθησει στην ανακαμψη της οικονομιας γρηγοροτερα, καθως η καταναλωση των νοικοκυριων συμβαλλει πανω απο 50% στην οικονομια της Ινδονησιας”.

Και βεβαια το ερωτημα θα πρεπει να τεθει αμεσα και για τον δυτικο κοσμο, οπου τα παρατεταμενα lockdown ιδιαιτερα σε χωρες οπως η Ελλαδα εχουν ηδη γονατισει μεγαλες επαγγελματικες ομαδες του πληθυσμου και οδηγουν σε απογνωση τον κοσμο του λιανεμποριου, της εστιασης, του τουρισμου και του πολιτισμου. 

Το Ισραηλ πρωτο φαινεται να επιχειρει μια σταδιακη στροφη και ξεκιναει τον εμβολιασμο στο στρατο, την αστυνομια, την εκπαιδευση και τους εργαζομενους στα αεροδρομια.

Το ζητουμενο πλεον ειναι και στην Ελλαδα να γινει μια ολικη αντιμετωπιση του θεματος, ειδικα μαλιστα καθως βλεπουμε οτι με τις παρτιδες εμβολιου που ερχονται ουτε το 30% του πληθυσμου δεν θα εχει εμβολιαστει μεχρι τον Ιουνιο. Ομως η οικονομια και ψυχικη υγεια του πληθυσμου δεν μπορουν αλλο να θυσιαζονται ως αλλη “Ιφιγενεια” στον βωμο της επικλησης της Δημοσιας Υγειας, μιας εννοιας που η νεοφιλελευθερη κυβερνηση Μητσοτακη εχει ξεδιαντροπα κουρελιασει.

Μηπως ειναι καιρος απο τον προοδευτικο πολιτικο κοσμο και την κοινωνια να τεθουν αμεσα ως αιτηματα η προμηθεια των φαρμακων για τους νοσουντες, που οταν χορηγηθουν εγκαιρα εχουν εξαιρετικα αποτελεσματα και ο εμβολιασμος κατα προτεραιοτητα των παραγωγικων ηλικιων. Γιατι αν συνεχισουμε οπως παμε τωρα σε λιγο  αντι για το χορο του Ζαλογγου θα παιζουμε ολοι μαζι στο εργο ” Τρελλοκομειο η Ελλας”…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…