Newsroom

Newsroom

Ελληνική Ένωση Ουμανιστών: Ελευθερώστε το γέροντα Παστίτσιο και καταργήστε τους νόμους ενάντια στη βλασφημία

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της σύλληψης του Γέροντα Παστίτσιου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους υποστηρικτές της ελεύθερης έκφρασης.…

ekklisia

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της σύλληψης του Γέροντα Παστίτσιου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους υποστηρικτές της ελεύθερης έκφρασης. Ο 27χρονος διαχειριστής της ιστοσελίδας «Γέρων Παστίτσιος», ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο www.koutipandoras.gr και στον Κώστα Βαξεβάνη, για την περιπέτειά του, κινητοποίησε και την Ελληνική Ένωση Ουμανιστών, η οποία ζητά την άμεση άρση των κατηγοριών που βαρύνουν τον 27χρονο διαχειριστή και την κατάργηση των νόμων ενάντια στη βλασφημία από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η Ελληνική Ένωση Ουμανιστών συγκεκριμένα ζητά την κατάργηση:

 

Άρθρο 198 – Κακόβουλη βλασφημία

  1. Όποιος βλασφημεί τον Θεό δημόσια, κακόβουλα και με οποιοδήποτε μέσο, τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

2. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις της παραγράφου 1, όποιος εκφράζει δημόσια έλλειψη σεβασμού στα θεία, τιμωρείται με φυλάκιση για όχι περισσότερο από έξι μήνες ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

 

Άρθρο 199 – Θρησκευτική Βλασφημία

Όποιος βλασφημεί την Ανατολική Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία ή κάθε άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα  δημόσια, κακόβουλα και με οποιοδήποτε μέσο, τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.
Μέχρι σήμερα, η Ελληνική Ένωση Ουμανιστών έχει μαζέψει σχεδόν 9,000 υπογραφές για το αίτημά της.

http://www.change.org/petitions