Έλληνες Ρομά: «Αν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήδη θα ήμασταν πίσω από τα κάγκελα»

Ξεχειλίζει η οργή για την απόφαση. «Οι γονείς είναι πολύ στεναχωρημένοι, έχασαν το παιδί τους. Αν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήδη θα ήμασταν πίσω από τα κάγκελα», είπε ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

5757255

Ελεύθερος με περιοριστικό όρο αφέθηκε ο 34χρονος αστυνομικός ΔΙΑΣ που πυροβόλησε θανάσιμα στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη. Την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, σχολίασε μέσω ανακοίνωσης η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, «Ελλάν Πασσέ».

Υπενθυμίζεται πως μετά την απολογία του 34χρονου, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, με τον τελευταίο να ζητά την προφυλάκισή του. Εν τέλει υπερίσχυσε η πρόταση του ανακριτή, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για την αποφυλάκιση ή μη του αστυνομικού, η ΕΛΑΣ είναι σε επιφυλακή, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας και κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί Ρομά, οι οποίοι έχουν από καιρό διαμηνύσει πως στην περίπτωση που ο αστυνομικός αφεθεί ελεύθερος θα υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση της Ελλάν Πασσέ

«Πριν από λίγη ώρα, έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την χώρα ως την δίκη, ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομ Κώστα Φραγκούλη.

Παρότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ούτως ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία, ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για την σημερινή εξέλιξη.

Το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε.

Στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια αλλά και σύσσωμη την κοινότητα, της οποία πάγιο αίτημα είναι η απόδοση δικαιοσύνης».

Νομικά θα κινηθούν οι γονείς και συγγενείς του Κώστα Φραγκούλη

Οι γονείς και οι συγγενείς του Κώστα Φραγκούλη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για τον 34χρονο αστυνομικό ενώ δήλωσαν πως ετοιμάζουν ένσταση της απόφασης. Στόχος τους είναι να φτάσει το θέμα ακόμη και στον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το thesstoday, ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε, «Μάθαμε πως ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους. Οι γονείς στεναχωρήθηκαν πάρα πολύ με αυτή την απόφαση. Οι γονείς θα κινηθούν νομικά ώστε να γίνει ένσταση της απόφασης και η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο».

«Οι γονείς είναι πολύ στεναχωρημένοι, έχασαν το παιδί τους. Αν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήδη θα ήμασταν πίσω από τα κάγκελα», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως η υπερασπιστική γραμμή της οικογένειας θα ενισχυθεί με την πρόσληψη ενός ακόμη δικηγόρου από την Αθήνα, ο οποίος εντός ημερών αναμένεται να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπόθεση.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοινότητες των Ρομά της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν διαδήλωση “ειρηνικού χαρακτήρα”, όπως αναφέρουν, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός ημερών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δείτε το βίντεο:

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…