"Έλεος και Τρόμος: Ο δρόμος προς την Γκερνίκα" – Μεγάλη έκθεση για τον Πικάσο στη Μαδρίτη

H έκθεση "Έλεος και Τρόμος: Ο δρόμος προς την Γκερνίκα" εγκαινιάστηκε στη Μαδρίτη. Η έκθεση επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική πορεία του Πάμπλο Πικάσο, μέχρι τη δημιουργία του αριστουργήματός του, πριν από 80 χρόνια, τη Γκερνίκα.

58e3a7c01dc524f56f8b4906

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Ρέινα Σοφία, όπου φιλοξενείται η Γκερνίκα τα τελευταία 25 χρόνια.

“Δεν υπάρχει κανένα άλλο έργο του 20ού αιώνα που να προκάλεσε τόσα σχόλια και ερμηνείες όσα η Γκερνίκα. Στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσουμε τη διαδικασία που κατέστησε τον Πικάσο ικανό να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο”, εξήγησε ο διευθυντής του μουσείου.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται περίπου 180 έργα του Πικάσο που προέρχονται από τη συλλογή του Ρέινα Σοφία, αλλά και άλλων 30 μουσείων και ιδρυμάτων από ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Μαδρίτη θα εκτεθούν οι “Τρεις χορεύτριες” του 1925 (δάνειο από την πινακοθήκη Τέιτ Μόντερντ του Λονδίνου) αλλά και πίνακες που φιλοτέχνησε ο Πικάσο μετά την Γκερνίκα, όπως Η Γυναίκα που χτενίζεται του 1940 (δάνειο της MoMA της Νέας Υόρκης).

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ορισμένα από τα προπαρασκευαστικά σχέδια που είχε φτιάξει, όπως μια φιγούρα που κλαίει αίμα και γυναίκες που κρατούν νεκρά παιδιά.

Η ελαιογραφία του Πικάσο, μήκους επτά μέτρων, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιόυ του 1937. Ο πίνακας επέστρεψε στην Ισπανία μόλις το 1981, μετά τον θάνατο του Φράνκο και την πτώση της δικτατορίας (1939-1975).

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας