ΕλΕΔΑ: Προδιαγεγραμμένη τραγωδία το ναυάγιο της Πύλου

Την εις βάθος και ανεξάρτητη έρευνα υπό όρους διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας που δεν θα σκοντάψει και για ακόμη μια φορά στην εξωραϊστική επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων και στην επιλεκτική εστίαση στους “διακινητές” ζητά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου που αποτελεί «την πλέον μαύρη σελίδα στην ιστορία του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος».

malakasa1

«Έφτασε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες του δόγματος της Ευρώπης – Φρούριο. Έφτασε η ώρα να αναλάβει επιτέλους η χώρα μας τις ευθύνες της για τον αυταρχισμό των κυβερνητικών επιλογών και τη στάση των κρατικών της οργάνων που τις υλοποιούν. Εφτασε η ώρα η Ελληνική πολιτεία να αντιληφθεί ότι η χωρίς διακρίσεις προστασία της ανθρώπινης ζωής εντός των χώρων ευθύνης της δεν αποτελεί à la carte επιλογή της αλλά νομική υποχρέωσή της» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το ναυάγιο της Πύλου αποτελεί την πλέον μαύρη σελίδα στην ιστορία του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν το μέγεθος της τραγωδίας, παρότι ήταν γνωστό ότι η στείρα αποτρεπτική πολιτική υπό όρους σταθερής παραβίασης διεθνών συνθηκών και απουσιας ενταξιακού πρόσημου, η έλλειψη ασφαλών σημείων εισόδου, οι de facto επίσημες πρακτικές των παράτυπων επαναπροωθήσεων (pushbacks) και η προκλητική απουσία ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου των σχετικών καταγγελιών έχουν οδηγήσει στην καθιέρωση των πλέον επικίνδυνων διαδρομών στη Μεσόγειο.

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη και ενώνουμε την φωνή μας με όσους ζητάνε το ελάχιστο: την εις βάθος και ανεξάρτητη έρευνα υπό όρους διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας που δεν θα σκοντάψει και για ακόμη μια φορά στην εξωραϊστική επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων και στην επιλεκτική εστίαση στους “διακινητές”. Τέτοια σε βάθος ανεξάρτητη έρευνα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, τόσο από τις αρμόδιες αρχές όσο και από τα ΜΜΕ, καθώς οι συγκεχυμένες πληροφορίες του Ελληνικού Λιμενικού και τα νέα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες ότι το τραγικό αυτό γεγονός οφείλεται σε ενέργειες και παραλείψεις των ελληνικών αρχών και της Frontex, πανομοιότυπες μάλιστα με αυτές για τις οποίες η χώρα μας καταδικάστηκε μόλις πέρυσι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (υπόθεση Φαρμακονησίου/Safi κ.α. κατά Ελλάδας).

Έφτασε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες του δόγματος της Ευρώπης – Φρούριο. Έφτασε η ώρα να αναλάβει επιτέλους η χώρα μας τις ευθύνες της για τον αυταρχισμό των κυβερνητικών επιλογών και τη στάση των κρατικών της οργάνων που τις υλοποιούν. Εφτασε η ώρα η Ελληνική πολιτεία να αντιληφθεί ότι η χωρίς διακρίσεις προστασία της ανθρώπινης ζωής εντός των χώρων ευθύνης της δεν αποτελεί à la carte επιλογή της αλλά νομική υποχρέωσή της.

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας