Το ελαιόλαδο "κόβει" την όρεξη

[…]

ladi

Λίγο ωμό ελαιόλαδο σε κάθε φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, διότι η μυρωδιά του διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Στη σχετική μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις επιδράσεις που ασκούσαν σε ομάδα εθελοντών το λαρδί, το βούτυρο, το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο.

Οι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά, επί τρεις μήνες, 500 γρ. γιαούρτι λίγων λιπαρών, εμπλουτισμένο με ένα από τα τέσσερα έλαια και λίπη. Το γιαούρτι το κατανάλωναν ως συμπλήρωμα της διατροφής τους, δίχως να αλλάξουν κάτι άλλο στις διατροφικές τους συνήθειες.

Όσοι έτρωγαν το ελαιόλαδο, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, και κανείς δεν παρουσίασε αύξηση του σωματικού βάρους. Εξετάσεις αίματος, εξάλλου, έδειξαν πως είχαν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης – είναι η ορμόνη της ευεξίας στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο και στην ρύθμιση της όρεξης.

Οι επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εξεπλάγησαν από τη διαφορά, διότι το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο περιέχουν παρόμοια λιπαρά οξέα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του TUM.

Έτσι, εστίασαν την προσοχή τους στα συστατικά των ελαίων και των λιπών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα, επειδή το ελαιόλαδο διαθέτει ορισμένα που δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα.

Για να δουν εάν οι υπόνοιές τους ευσταθούσαν, πρόσθεσαν τα συστατικά αυτά (αλλά όχι το ίδιο το ελαιόλαδο) σε γιαούρτια και χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες: η μία έτρωγε το γιαούρτι με τα συστατικά του ελαιολάδου και η άλλη σκέτο γιαούρτι.

Και πάλι, οι εθελοντές που έτρωγαν το εμπλουτισμένο γιαούρτι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες (κατά μέσον όρο 176 την ημέρα).

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το ελαιόλαδο ασκούσε το μεγαλύτερο όφελος στο αίσθημα κορεσμού της πείνας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πέτερ Σίμπερλε, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας Τροφίμων στο TUM και διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Χημείας Τροφίμων της Γερμανίας (DFA).

Και πρόσθεσε πως είτε οι εθελοντές έτρωγαν γιαούρτι εμπλουτισμένο με ελαιόλαδο είτε με τις ουσίες που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμά του, προσάρμοζαν ακούσια τις διατροφικές συνήθειές τους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυρωδιά των τροφίμων μπορεί να παίξει ρόλο στη ρύθμιση της ορέξεως», κατέληξαν οι ερευνητές.

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

H πολυπληθής πορεία λαμβάνει χώρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατά…