Έκθετος ο Άδωνης- Τι πραγματικά αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία για το 16ωρο

Σε αναδίπλωση προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τον εργασικακό μεσαίωνα που ονειρεύεται , αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο του.

adonis portreto

Την επιστροφή στον Μεσαίωνα ονειρεύεται ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε περιχαρής το 16ωρο. Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ μετά την κατακραυγή, επιχείρησε να τα μαζέψει, αλλά τα έκανε ακόμα χειρότερα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε 16ωρη ημερήσια εργασία σε δύο εργοδότες, παραβλέποντας εντελώς τον σχετικό νόμο που δεν επιτρέπει 16ωρη απασχόληση ούτε σε έναν εργοδότη.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται».

Λίγο αργότερα, βεβαίως, ο υπουργός προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του και να μαζέψει τις αντιδράσεις, με μια δήλωση πανικού, καθώς επιχείρησε να χωρέσει 27 ώρες (16 ώρες εργασίας και 11 ώρες ανάπαυσης) μέσα σε ένα… 24ωρο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: «Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Βεβαίως, ο Άδωνις Γεωργιάδης  μετά την σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επανήλθε, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό του πανικού του τα ορθογραφικά λάθη που έκανε: «Είναι θλιβερό να πιστεύουν στα αλήθεια ότι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία μίας Ευρωπαϊκής οδηγίας θα επέτρεπε κάτι τέτοιο…αλλά πραγματικά δεν έμαθαν τίποτε από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η θεσμοθέτηση της άδειας να εργάζεσαι σε πολλαπλούς εργοδότες νόμιμα γίνεται εντός του 8ωρου. Δεν δρα δηλ αθροιστικά. Όλα θα τα δουν άλλωστε στην Δημόσια Διαβούλευση».

Τι πραγματικά λέει η ευρωπαϊκή οδηγία

Η κοινοτική οδηγία (2019/1152) περί «διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει τα εξής στο άρθρο 9 για την παράλληλη απασχόληση:

  • «Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «οι εργοδότες δεν θα πρέπει να απαγορεύουν σε έναν εργαζόμενο να αναλαμβάνει απασχόληση σε άλλους εργοδότες, εκτός του χρόνου εργασίας του ή να επιφυλάσσουν δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό. Θα πρέπει να είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρήση περιορισμών λόγω ασυμβίβαστου, οι οποίοι πρέπει να νοούνται ως περιορισμοί στην εργασία για άλλους εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μεταξύ άλλων με την επιβολή ορίων στον χρόνο εργασίας, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν υποστηρίζει ότι μπορεί κάποιος να εργαστεί δύο οκτάωρα σε δύο εργοδότες και μάλιστα την ίδια ημέρα. Αναφέρει ότι δεν μπορεί να του απαγορευτεί η απασχόληση εκτός ωραρίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υπουργό των fake news.

Ακολουθεί η κοινοτική οδηγία (2019/1152)

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

418772443 18022281412941275 8315185596764891479 n

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να…

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

Άδωνις

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

«Δεν σας φοβόμαστε καθόλου, είστε μία χούφτα, δεν εκπροσωπείτε κανέναν», φώναζε στους υγειονομικούς ο μαινόμενος…