Εκπρόσωπος εργαζομένων Documento: Να πάρει θέση η ΕΣΗΕΑ για την κλήση Βαξεβάνη και τις διώξεις κατά του Τύπου

«Η κλήση του εκδότη του Documento σε απολογία έρχεται να προστεθεί στο περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου της δημοσιογραφίας εντός του οποίου εργαζόμαστε και στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τον κλάδο μας θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε συνάδελφο κάνει ρεπορτάζ το οποίο δυσαρεστεί την οικονομική και πολιτική εξουσία. Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία και όχι το αντίστροφο»

Να πάρει αμέσως ξεκάθαρη θέση καλεί την ΕΣΗΕΑ ο Εκπρόσωπος συντακτών Documento στο Μεικτό Συμβούλιο, Απόλλων Λιακόπουλος, «ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν το λειτούργημά τους προς όφελος της κοινωνίας» αναφορικά με την κλήτευση από την ανακρίτρια αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου προκειμένου να καταθέσει ως κατηγορούμενος ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

«Η κλήση του εκδότη του Documento σε απολογία έρχεται να προστεθεί στο περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου της δημοσιογραφίας εντός του οποίου εργαζόμαστε και στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τον κλάδο μας θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε συνάδελφο κάνει ρεπορτάζ το οποίο δυσαρεστεί την οικονομική και πολιτική εξουσία. Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία και όχι το αντίστροφο», τονίζει ο Εκπρόσωπος συντακτών Documento.

Αναλυτικά: 

Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Σήμερα 12/1 στάλθηκε στον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη κλήτευση από την ανακρίτρια αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου προκειμένου να καταθέσει ως κατηγορούμενος «μετά από την από 22 Ιουλίου 2020 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Παπαγγελόπουλου». Η κλήση αυτή αφορά την υπόθεση Novartis και εκκινεί από πολιτικά κίνητρα. Αυτό καθίσταται προφανές από τις κατηγορίες που του αποδίδονται, σε μια συγκυρία μάλιστα που για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν τρεις ανοιχτές δικογραφίες με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τη μία εξ αυτών έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα. Οι κατηγορίες είναι: 1) συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή, 2) συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα, 3) συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και 4) εγκληματική οργάνωση-συμμορία!

Με αυτές τις κατηγορίες η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης(!) παίρνοντας θέση υπέρ της «αθωότητας» κάποιου/ων χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση. Για την οποία μάλιστα η Novartis Hellas, όπως είναι γνωστό, έχει δεχτεί να καταβάλει πρόστιμο 347 εκατ. δολαρίων ως διακανονισμό για τις πρακτικές δωροδοκίας που ακολουθούσε στην Ελλάδα.

Ο λόγος που η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει τόσο χοντροκομμένα στο δημοσιογραφικό έργο έχει να κάνει με την απόπειρα φίμωσης του Τύπου και τρομοκράτησης των λειτουργών του. Ο εκδότης και αρκετοί ακόμη συνάδελφοι στο Documento έχουν αρθρογραφήσει πολλές φορές για το σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτοντας πτυχές μιας ιστορίας για την οποία εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας επιθυμούν να παραμείνει στο σκοτάδι. Μακάρι αυτό το φαινόμενο να ήταν πρωτοφανές, όμως δυστυχώς το μόνο που είναι πρωτοφανές είναι η έξαρσή του. Υπενθυμίζω την αντίστοιχη κλήση της συναδέλφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης, για την οποία η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ υπήρξε καίρια, όπως και τη βιομηχανία των αγωγών SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) εκ μέρους φορέων της εξουσίας που στρέφονται συστηματικά εναντίον συναδέλφων και ενεργών πολιτών, φαινόμενο το οποίο επίσης το σωματείο μας έχει καταγγείλει.

Η κλήση του εκδότη του Documento σε απολογία έρχεται να προστεθεί στο περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου της δημοσιογραφίας εντός του οποίου εργαζόμαστε και στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τον κλάδο μας θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε συνάδελφο κάνει ρεπορτάζ το οποίο δυσαρεστεί την οικονομική και πολιτική εξουσία. Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία και όχι το αντίστροφο. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι η ΕΣΗΕΑ πρέπει να πάρει αμέσως ξεκάθαρη θέση και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν το λειτούργημά τους προς όφελος της κοινωνίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Απόλλων Λιακόπουλος

Εκπρόσωπος συντακτών Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Πηγή: documentonews.gr

Δίκη για την επίθεση κατά Μπουτάρη: Εννέα ένοχοι, μεταξύ τους και αστυνομικός – Αθώος ο Ψωμιάδης

Δίκη για την επίθεση κατά Μπουτάρη: Εννέα ένοχοι, μεταξύ τους και αστυνομικός – Αθώος ο Ψωμιάδης

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 6 έως 10 μηνών στους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν ενώ…

Hellenic Healthcare Group: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ασημένια Διάκριση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τον EcoVadis

Hellenic Healthcare Group: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ασημένια Διάκριση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τον EcoVadis

Το σύστημα κατάταξης EcoVadis (CSR Rating) αφορά στην αξιολόγηση της ποιότητας των συστημάτων διαχείρισης της Εταιρικής Κοινωνικής…

Τροπολογία Κασιδιάρη: Την προσέγγιση Κοντιάδη – Αλιβιζάτου αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία Κασιδιάρη: Την προσέγγιση Κοντιάδη – Αλιβιζάτου αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπρότεινε την προσέγγιση των συνταγματολόγων Κοντιάδη και Αλιβιζάτου προκειμένου να βρεθεί η…

Συγκλονιστικές εικόνες στην Τουρκία: Διασώστες απεγκλωβίζουν τετράποδα από τα συντρίμμια (Εικόνες/ Βίντεο)

Συγκλονιστικές εικόνες στην Τουρκία: Διασώστες απεγκλωβίζουν τετράποδα από τα συντρίμμια (Εικόνες/ Βίντεο)

Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων φαίνονται διασώστες να απεγκλωβίζουν σκυλάκια και…