Newsroom

Newsroom

Έκθεση της Μαρίας Φραγκουδάκη στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την ατομική έκθεση FORM/Less της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη, σε επιμέλεια της Saranna Biel Cohen.

57f267831dc52444318b45c5

Εμπνεόμενη από τη θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα, η καλλιτέχνις εξερευνά την ικανότητα των αισθήσεων να μεταδώσουν ιδέες. Ενώ στο διάλογό του «Φαίδων» ο Πλάτων θεωρεί πως οι αισθήσεις αποτελούν εμπόδιο για την κατανόηση της αλήθειας, η παρούσα έκθεση μελετά την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε έννοιες μέσω των αισθήσεων. 

Με τον τρόπο αυτό η αισθητηριακή αντίληψη γίνεται όργανο κατανόησης, ενώ τα απτά, υλικά αντικείμενα ανάγονται σε απεικονίσεις αφηρημένων ιδεών. 

Η Μαρία Φραγκουδάκη αλληλεπιδρά με διάφορα υλικά αναζητώντας μορφές ή ιδέες, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με τις συνήθεις χρήσεις τους. Διερευνά την έννοια του υλισμού θέτοντας ερωτήσεις για το τι βλέπουμε, τι νιώθουμε και τι είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Μια πέτρα μπορεί να είναι σκληρή, αλλά δεν είναι πάντα δυνατή. Μπορεί να είναι εύθραυστη, να σπάει σε χίλια κομμάτια. Δουλεύοντας μαζί με τα υλικά, αποκαλύπτονται διαφορετικά χαρακτηριστικά και συναισθήματα – άλλες φορές προφανή κι άλλες φορές απροσδόκητα.» Και συνεχίζει: «Το σχοινί, για παράδειγμα, βγάζει ένα πείσμα, έχει τη δική του προσωπικότητα. Δουλεύοντας μαζί του νιώθω ότι ανακαλύπτω το χαρακτήρα του. Μπορεί να τυλιχτεί ή να τραβηχτεί. Μπορεί να μείνει μαλακό, αλλά και να τεντωθεί, να γίνει σκληρό σαν ατσάλι. Συχνά χρειάζεται δύναμη για να αλληλεπιδράσει κανείς μαζί του και η εργασία με αυτό γίνεται πολύ άμεση, σωματική». Συνεπώς όλες οι αλληλεπιδράσεις με τα υλικά γίνονται μια άμεση, δυνατή, βιωματική εμπειρία.

Τα έργα της παρούσας έκθεσης είναι εμπνευσμένα από εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και αποτυπώνουν την ερμηνεία που δίνει η καλλιτέχνις στα απτά, υλικά τεκμήρια του δισχιλιετούς πολιτισμού των Εβραίων της Ελλάδας, είτε αυτά είναι ζωγραφικά έργα είτε αντικείμενα από γύψο, ξύλο, χαρτί ή ύφασμα.

INFO

Διάρκεια έκθεσης: Έως την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.

Ωράριο επισκέψεων: καθημερινά 09.00-14.30, Κυριακή 10.00-14.00 (το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό).

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 39, Αθήνα, τηλ.: 210 32 25 582

Παναγιώτης Φρούντζος, Κωνσταντίνος Καϊμάκης