Newsroom

Newsroom

Έκθεση-καταπέλτης για τον Μπλερ και την εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ – Ζήτησε συγνώμη ο Μπλερ

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ.

577d14441dc524aa5f8b4b40

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

Επίσης η έκθεση σημειώνει ότι ο Τόνι Μπλερ άλλαξε στη διαδρομή την επιχειρηματολογία του. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε από τα «τεράστια αποθέματα» παράνομων όπλων που διαθέτει το Ιράκ και έκανε λόγο για «πρόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν να τα αποκτήσει». «Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η εξήγηση που είχε δώσει πριν από τον πόλεμο», δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ, αποκαλύπτοντας και επιστολή του Μπλερ, ο οποίος υποσχόταν «μαζί σου, ότι κι αν γίνει», στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Ωστόσο δεν εκφράζει άποψη για το κατά πόσο ήταν νόμιμη η εισβολή, καθώς αυτό είναι ζήτημα που αφορά τη δικαιοσύνη, όπως επισήμανε ο σερ Τζον.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τόνι Μπλερ ο οποίος δήλωσε ότι θα αναλάβει την «πλήρη ευθύνη […] χωρίς εξαιρέσεις και δικαιολογίες» για όποια λάθη έγιναν ως προς την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και τη διαδικασία του πολέμου ή ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ αναλήφθηκε «καλή τη πίστη» και με βάση αυτό που θεωρούσε καλύτερο για τη χώρα, ενώ επισημαίνει πως η έκθεση αποδεικνύει ότι ο ίδιος δεν ενήργησε με δόλο, ψέματα ή παραπλάνηση.

Επαναλαμβάνει ότι εξακολουθεί να θεωρεί σωστή την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν και πως η σημερινή κατάσταση τρομοκρατίας στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή δεν οφείλεται στον πόλεμο του Ιράκ.

Τόσο ο Τόνι Μπλερ όσο και συγγενείς των 179 βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα ενώ τα πορίσματα της έκθεσης θα σχολιάσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η επιτροπή υπό τον σερ Τζον Σίλκοτ συστάθηκε το 2009 με στόχο να διαφωτίσει όλες τις πλευρές της βρετανικής ανάμιξης στο Ιράκ την περίοδο 2001 -2009, από τη στιγμή δηλαδή που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το σχεδιασμό της εισβολής ως τη στιγμή της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Ο σερ Τζον είπε ότι επρόκειτο για πρωτοφανών διαστάσεων έρευνα καθώς είχε να μελετήσει 150.000 κυβερνητικά έγγραφα, να πάρει συνεντεύξεις από περίπου 150 ανθρώπους και να διεκδικήσει πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία. Συνολικά η έκθεση του σερ Τζον αριθμεί 12 τόμους και 2,6 εκατομμύρια λέξεις, ενώ η όλη διαδικασία κόστισε 10 εκατομμύρια λίρες.

Με άσκηση δίωξης για την εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ απειλούν συγγενείς στρατιωτών

Συγγενείς μερικών από τους Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν λεπτομερώς την Έκθεση Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 για να εξετάσουν αν υπάρχει νομική βάση για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από συγκεκριμένα μέρη να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, αν μια τέτοια διαδικασία διαπιστωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο Ρότζερ Μπέικον, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στον πόλεμο, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…