Newsroom

Newsroom

Έκθεση αποκαλύπτει τι συμβαίνει στην Ευρώπη με τα ναρκωτικά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση, η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών και η αυξανόμενη απειλή για την υγεία από συνθετικά οπιοειδή υψηλής δραστικότητας, είναι μερικά από τα ζητήματα που αναδεικνύει ο οργανισμός της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA), ο οποίος παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017: Τάσεις και εξελίξεις.

5937cf7b1dc5243b798b475d

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά συνοδεύεται από 30 εκθέσεις ανά χώρα με περιλήψεις του φαινομένου των ναρκωτικών στην ΕΕ των 28, στην Τουρκία και τη Νορβηγία. Στην Ελλάδα, η κάνναβη αναδείχθηκε ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία, με τη χρήση της να επικεντρώνεται σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας από 15 έως 34 ετών, σύμφωνα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Προέκυψε επίσης ότι στην Αθήνα η χρήση διεγερτικών όπως κοκαΐνης και MDMA/ecstasy ήταν υψηλότερη το Σαββατοκύριακο, ενώ γενικά τα επίπεδα μεταβολιτών αμφεταμίνης και MDMA ήταν χαμηλά, γεγονός που υποδεικνύει περιορισμένη χρήση αυτών των ουσιών στην ελληνική πρωτεύουσα. Σε ό,τι αφορά τα άτομα ηλικίας 15-16 ετών προέκυψε ότι η χρήση κάνναβης είναι μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά η τάση από το 2007 κι έπειτα είναι αυξητική.

Σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία αυτή έχει μειωθεί από το 2010. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ενδοφλέβιας ηρωίνης μειώθηκε από 44% το 2006 σε 33% το 2015. Ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται για πρώτη φορά στη θεραπεία ως αποτέλεσμα της χρήσης ηρωίνης μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά τα τελευταία έτη, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων θεραπείας που σχετίζονται με την κάνναβη αυξήθηκε.

Τέλος, μετά από μία περίοδο συνεχούς μείωσης των θανάτων που οφείλονται στα ναρκωτικά από το 2005, η Ελληνική Αστυνομία διαπίστωσε αύξηση το 2015. Η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων θανάτων αφορούσε κυρίως άνδρες ηλικίας άνω των 30 ετών και οφειλόταν σε χρήση οπιούχων. Το 2015, το ποσοστό θνησιμότητας για όλες τις ηλικίες ανερχόταν στους 8,7 θανάτους ανά εκατομμύριο, δηλαδή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (14,3 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…