Newsroom

Newsroom

Εκλογές: Ο Βορίδης «δείχνει» Απρίλιο – Όλα τα σενάρια για τις δεύτερες κάλπες και ο παράγοντας «Τουρκία»

Όλα τα σενάρια και οι ημερομηνίες για πρώτες και δεύτερες κάλπες και σε ποια αλληλουχία γεγονότων μπορεί να ψηφίσουμε την ίδια μέρα με τους Τούρκους

4846829

Η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σε εκδήλωση της ΝΔ στη Ζαχάρω Ηλείας έφερε νέα πληροφόρηση όσον αφορά τις επικρατέστερες ημερομηνίες διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς», οι δύο επικρατέστερες ημερομηνίες για τις κάλπες είναι η 2α και η 9η Απριλίου, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθούν στο τέλος Απριλίου, κάτι που φέρεται να επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι δύο τακτικές για τις εκλογές

Η διαδικασία και οι διπλές κάλπες του 2023

Σε περίπτωση διεξαγωγής των εκλογών στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, η Βουλή θα διαλυθεί ένα μήνα νωρίτερα (το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου), με τον Βορίδη να επισημαίνει ότι ο Μητσοτάκης είναι «μοναδικός υπεύθυνος για την τελική απόφαση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών».

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές είναι κάτι περισσότερο να από ισχυρό. Εφόσον αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί και το πρώτο κόμμα δεν έχει ούτε αυτοδυναμία, ούτε καταφέρει να συμπράξει με κάποιο μικρότερο ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε, η χώρα θα οδηγηθεί μαθηματικά σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όπως έγινε και το 2012.

Από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών μέχρι τη δεύτερη κάλπη θα μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου δύο μηνών. Ειδικότερα από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα μεσολαβήσουν από 21 ημέρες το λιγότερο μέχρι 30 ημέρες μάξιμουμ, εκτιμά σε ανάλυσή του το Εθνος.

Μετά τις εκλογές ξεκινάνε οι διερευνητικές εντολές που δίνονται με τη σειρά στα τρία πρώτα κόμματα. Ο αρχηγός του κάθε κόμματος μπορεί να κρατήσει μέχρι τρεις ημέρες την εντολή αλλά μπορεί εφόσον θεωρήσει πως δεν υπάρχει περιθώριο να σχηματίσει κυβέρνηση να την παραδώσει μέσα στην ίδια ημέρα.

Μετά τις διερευνητικές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και αν δεν βγει λευκός καπνός θα αναθέσει σε ένα εκ των προέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του Συμβουλίου της Επικράτειας ή του Αρείου Πάγου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Θα πρέπει επίσης να εκδοθούν τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου και η ανακήρυξη των επιτυχόντων βουλευτών, η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου και η εκ νέου διάλυση της Βουλής.

Ουσιαστικά από τις πρώτες μέχρι τις δεύτερες κάλπες ακόμα και αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες απαιτείται ένα διάστημα που θα φτάσει σχεδόν τις 40 ημέρες. Επομένως από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών μέχρι την ολοκλήρωση των δεύτερων χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 60 ημερών.

Εάν λάβουμε ως δεδομένες τις ημερομηνίες που ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και με βάση την παραπάνω ανάλυση, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν προς τα τέλη Μαΐου.

Το σενάριο των παράλληλων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία

Η δυσκολία στην «εξίσωση» των εκλογών πάντως έχει και διεθνείς διαστάσεις, αφού το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, είναι ισχυρό και δεν αφορά μόνο την ευρύτερη εκλογική περίοδο, αλλά και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Συγκεκριμένα, στη γειτονική χώρα όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι πρώτες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος «φωτογράφισε» στις δηλώσεις του την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη γειτονική χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, οι πολίτες έχουν τον λόγο”». Παρόμοια δήλωση έκανε και ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο ανέφερε πως «φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».

Ωστόσο, αν στις 14 Μαΐου κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό άνω του 50%, τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο εκλογών την επόμενη Κυριακή, 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα εκλογικά σενάρια που επικρατούν σε αυτή τη φάση, η 21η Μαΐου είναι μια πολύ πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών και στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σχετικά με τη ρητορική των τούρκων υποψηφίων, αλλά και τις ενέργειες του προέδρου Ερντογάν στην προσπάθειά του να συσπειρώσει δυνάμεις.

 

 

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…