Newsroom

Newsroom

Εκλογές 2023: Προβλήματα με τάμπλετ και ψηφιακή ταυτότητα – Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΣ

Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα όταν ψηφοφόροι επιχείρησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την ψηφιακή τους ταυτότητα από το wallet του κινητού τους, καθώς εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών έδινε τη σχετική δυνατότητα.

w20 80824w19170524202305191342131

Σύμφωνα με εφόρους – δικαστές, σε ορισμένα τμήματα της Α’ και της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν είχαν κατεβάσει την εφαρμογή στα τάμπλετ τους και δεν μπόρεσε να γίνει η ψηφοφορία με τη χρήση ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, ανάλογο πρόβλημα δημιουργήθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς κάποια εκλογικά τμήματα δεν δέχτηκαν καθόλου την ψηφιακή ταυτότητα και επέμειναν στην… παραδοσιακή διαδικασία.

Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΣ

Διευκρινίσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με την επίδειξη της ψηφιακής ταυτότητας από την εφαρμογή Gov.gr wallet, έδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει, οι επιλογές είναι δύο:

Να πατήσει ο εκλογέας το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο,

Να πατήσει το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στο δικαστικό αντιπρόσωπο να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δυο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη να θεωρείται ευκολότερη.

Προβλήματα με τα τάμπλετ

Ζητήματα προέκυψαν και με τα τάμπλετ κάποιων δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς εμφάνιζαν διαφορετικά ονόματα μελών εφορευτικών επιτροπών από αυτά που διορίστηκαν. Η οδηγία που δόθηκε είναι να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία με τα παρόντα μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Κατά τις ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ δώδεκα δικαστικοί αντιπρόσωποι (10 στην Α’ και 2 στην Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης) αντικαταστάθηκαν από χθες για διάφορους λόγους και στις περιπτώσεις αυτές ειδοποιήθηκαν οι αναπληρωματικοί. Το ίδιο συνέβη και το πρωί με έναν ακόμη δικαστικό αντιπρόσωπο που δήλωσε κώλυμα.

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες και στους υπόλοιπους νόμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης.

 

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

gaza 11 1320x880 1

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο μετά το τέλος της πορείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να…

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

assassin

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

Ο λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα φέρεται να είναι ο δράστης πίσω από την επίθεση με πυροβολισμούς…