ΕΣ

Ευάγγελος Σκουφάς

Εκκλησία και ΝΔ

Μάλιστα πολλοί από τους πιστούς, όχι μόνον πήγαν στις εκκλησίες, αλλά εξακολούθησαν να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία, ή να προσκυνούν εικόνες. Ανάμεσα τους και η ευπαθής ομάδα των ηλικιωμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό.

4847149

Δε ξέρω πώς θα απαντήσει σήμερα η Ιερά Σύνοδος στο αίτημα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (κατά το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε οι ιεροί ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο), αυτό που ξέρω δυστυχώς είναι ότι από πλευράς της πολιτείας, ήδη έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος, και κάθε λεπτό που περνάει κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν εδώ και μέρες πως τα 24ωρα που διανύουμε είναι τα πιο κρίσιμα για την εξάπλωση του κορονοϊού, υπενθυμίζοντας πως είναι ό,τι χειρότερο η συγκέντρωση πλήθους ανθρώπων, ιδίως σε κλειστούς χώρους στους οποίους δεν τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των ατόμων. Μάλιστα πολλοί από τους πιστούς, όχι μόνον πήγαν στις εκκλησίες, αλλά εξακολούθησαν να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία, ή να προσκυνούν εικόνες. Ανάμεσα τους και η ευπαθής ομάδα των ηλικιωμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό.

Αποτελεί έγκλημα λοιπόν από την πολιτεία, ενώ έχει ήδη ενεργοποιήσει μία σειρά μέτρων που προβλέπει η από ΦΕΚ Τεύχος A 42/25.02.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (όπως: αναβολή καρναβαλικών εκδηλώσεων, κλείσιμο εκπαιδευτικών μονάδων, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού), να μην έχει προβεί μέχρι και σήμερα στο κλείσιμο χώρων θρησκευτικής λατρείας που προβλέπει η παράγραφος στ του 1ου άρθρου της ΠΝΠ.

Μάλιστα, τρεις μέρες μετέπειτα της προαναφερθείσας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή στις 28/02/20 η Ιερά Σύνοδος, είχε γνωστοποιήσει με ανακοίνωση της ότι  «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, ζητώντας του την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς το κομβικό για την αποτροπή της εξαπλώσεως του νέου κοροναϊού». Οι μόνες δεσμεύσεις που είχε προχωρήσει τότε η Ιερά Σύνοδος, ήταν συστάσεις προς τους πολίτες ώστε «να μην νοσήσουν» και να είναι «προσεχτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα», «να τηρούν απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα», ή «για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, να αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού». 

Δύο εβδομάδες σχεδόν αργότερα και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα 09/03/20  η Ιερά Σύνοδος κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης συνεδρίασής της για τον μήνα Μάρτιο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επανέλαβε τις προαναφερθέντες συστάσεις, ενώ σχετικά με την Θεία Κοινωνία ανέφερε ότι «για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών». 

Την ίδια ημέρα (09/03/20) μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, δημοσιογράφοι, ζήτησαν επίμονα από τους επιστήμονες να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακοίνωση, η οποία έχει προκαλέσει και διχάσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. «Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της επιτροπής, η οποία ωστόσο αποφάσισαν να μην τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα, προκειμένου «να μη θιγεί η ελεύθερη θρησκευτική επιλογή των πολιτών». Ωστόσο οι ειδικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισαν πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν χώρους με πολύ κόσμο, όπως είναι οι εκκλησίες, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του ιού.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε δύο ημέρες αργότερα (11/03/20) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η κυβέρνηση προτίθεται να συμβουλέψει την εκκλησία παρεμβαίνοντας ώστε αυτή να αλλάξει την στάση της, απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα παρέμβασης», συμπληρώνοντας ότι «περιμένουμε τις επόμενες μέρες όπως εμείς αναπτύσσουμε το δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο και η εκκλησία να προβαίνει σε ανάλογες συστάσεις προς τους πιστούς». Την ίδια ημέρα (11/03/20), ακολούθησε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, με το οποίο κατέληξε ότι προσβλέπει στη στήριξη της Εκκλησία στον κοινό σκοπό.

Δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας (δηλ 12/03/20), ανέφεραν ότι «Εκκλησιαστικοί κύκλοι λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τον ρόλο της Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα είναι δίπλα στο κράτος για την καταπολέμηση του ιού – Αναμένεται τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου». 

Στις 13/03/20, ακολούθησε δήλωσή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορονοϊού, στην οποία ανέφερε ότι «η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς», αποφεύγοντας να κάνει αναφορά στη θεία μετάληψη. Ήδη δημοσιεύματα εκείνης της ημέρας, ανέφεραν ότι το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας (δηλαδή σήμερα) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο