Έκκληση προς ΣΥΡΙΖΑ: #synelthete

Σε μπαράζ δηλώσεων κατά του «κινήματος Παραιτηθείτε» προχωρούν κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που στη χειρότερη καταδεικνύει μια αντίληψη εργολαβίας για το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στην καλύτερη αποτελεί απόδειξη ελλιπούς ικανότητας ή ακόμη και άγνοιας σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας.

576013ec1dc52478638b45b6

Από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, μέχρι πρωτοκλασάτους υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πάνος Σκουρλέτης, κυβερνητικά στελέχη ειρωνεύονται τους «Παραιτηθείτε» και κάνουν λόγο για κίνημα εχθρικό προς τη χώρα, για σπέρμα μίας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής ή το παρομοιάζουν με διαδηλώτριες με γουνάκια και βραχιόλια. Κι ενώ πάντοτε επισημαίνουν το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει, δαιμονοποιούν με πρωτοφανή τρόπο ένα κίνημα το οποίο ανεξάρτητα από πού μπορεί να προέρχεται, πρόκειται απλώς να εκφράσει την αντίθεσή του σε μια πολιτική.

Αυτή η προσπάθεια να εμφανιστεί το συλλαλητήριο ως προϊόν ακραίας λογικής αφενός καταδεικνύει την αμηχανία ορισμένων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε διαδηλωτές που ιδεολογικά κινούνται στην άλλη όχθη του ποταμού και τους οποίους δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον δρόμο και αφετέρου ενέχει τον κίνδυνο -όχι για την κοινωνία αλλά για την ίδια την κυβέρνηση- να συσπειρώσει μεγάλη μάζα που μπορεί ακόμη και να ανήκει στην κατηγορία του απολίτικου, αντιδρά όμως στη σκέψη ότι μια κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ίδια τη χώρα ως τσιφλίκι της. Η παρουσίαση εν ολίγοις της συγκέντρωσης ως υπονομευτικής για την ίδια τη χώρα, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στέλνοντας κόσμο στην αγκαλιά της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, αν τα κυβερνητικά στελέχη έχουν απτά στοιχεία ότι η συγκέντρωση διοργανώνεται από τη ΝΔ, συγκεκριμένα στελέχη της ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχουν παρά να το αποδείξουν. Διότι το επιχείρημα ότι υποκινείται από ανθρώπους με κομματική ταυτότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα σοβαρό. Άλλωστε γνωρίζουν καλά στην Αριστερά ότι μαζικές συγκεντρώσεις χωρίς τη συμμετοχή κομματικών στελεχών, δεν διοργανώνονται.

Τι έχει ειπωθεί

Την άποψη ότι το «κίνημα Παραιτηθείτε» έχει «το σπέρμα μίας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής» εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Real FM. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι όλοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν, εκτίμησε όμως ότι όσοι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση απομονώνονται και αποξενώνονται από τον κόσμο. Τέλος, αναφερόμενος στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», ανέφερε ότι «από εκεί γεννήθηκε μια νέα πολιτικοποίηση, όχι ένας αρνητισμός για τη δημοκρατία». «Ούτε εμείς ανεχθήκαμε συνθήματα που έβριζαν το Κοινοβούλιο», διευκρίνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ως αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα αυτή τη στιγμή χαρακτήρισε νωρίτερα το «κίνημα Παραιτηθείτε» η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, προσθέτοντας πάντως ότι «το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει είναι αναφαίρετο». Σχολιάζοντας το «Παραιτηθείτε» η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για «συγκάλυψη στελεχών συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας» που «καλά θα έκαναν να είναι με το όνομά τους». «Δεν είχαν να φοβηθούν κάτι από αυτό, αλλά νομίζω ότι έχουν να φοβηθούν τη μη συμμετοχή των ανθρώπων, εάν οι ίδιοι ήταν οι διοργανωτές», ανέφερε. «Προσπάθησαν να κρυφτούν οι διοργανωτές και να πουν ότι κανείς δεν συμμετέχει σε όλο αυτό αλλά όλο αυτό γίνεται αυθορμήτως. Το σχολιάζω όσον αφορά αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσω περαιτέρω, για μια συγκέντρωση η οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να την οργανώσει και να την κάνει», πρόσθεσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Την αυριανή συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα σχολίασε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρομοιάζοντάς της με συγκέντρωση κυριών με γουνάκια και βραχιολάκια. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε συγκεκριμένα στα Παραπολιτικά FM ότι «αγωνιστήκαμε για να έχει το δικαίωμα ο καθένας να εκφράζει ειρηνικά όποια άποψη νομίζει. Ας πούμε, εμένα μου θυμίζει αυτή η αυριανή εκδήλωση μια άλλη, το 1983 περίπου, που βγήκαν ορισμένες κυρίες με τα γουνάκια και με τα βραχιόλια να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου». «Δημοκρατία έχουμε, υπάρχουν επιλογές. Σέβομαι την επιλογή του καθενός. Εγώ σας είπα τι μου θύμισε, δεν είπα ότι είναι αυτό. Δηλαδή, αν μαζευτούν 50.000 και 100.000 άνθρωποι στο Σύνταγμα, θα πέσει η κυβέρνηση; Δεν πέφτει αυτή η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ειρωνείες Κυρίτση

Με ειρωνείες αναφέρθηκε στο κίνημα «Παραιτηθείτε» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι «μία συγκέντρωση είναι. Να πάνε οι άνθρωποι να το ευχαριστηθούν. Καπελάκι να έχουν γιατί έχει ζέστη και νεράκι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εμείς οι προερχόμενοι από την Αριστερά έχουμε μεγαλώσει στον δρόμο και έχουμε μία μεγαλύτερη εμπειρία και όταν γίνονται συγκεντρώσεις στα μέσα του Ιούνη καλό είναι να λαμβάνει ο κόσμος ορισμένα μέτρα προστασίας αυτού του είδους που σας είπα. Καπελάκι και νεράκι».

Αναφερόμενος πάντως στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι ο Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι «είναι απολύτως σεβαστό. Ούτε υπάρχει καμία ενοχοποίηση, υπάρχει μία πολιτική κριτική η οποία είναι η γενική κριτική σε κινήματα τα οποία έχουν παραδοσιακά και ιστορικά τον χαρακτηρισμό “κατσαρόλα”. Λέμε τέτοια κινήματα αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με προσπάθειες των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων και των συντηρητικών δυνάμεων που τους υποστηρίζουν να στραφούν κατά αριστερών ή προοδευτικών κυβερνήσεων. Όλα αυτά είναι απολύτως νόμιμα και απολύτως θεμιτά».

Χθες Δευτέρα ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης ανέφερε στο facebook σχετικά με τους «Παραιτηθείτε» ότι αν τους μισούς από τους συμμετέχοντες «τους γυρίσει κανείς ανάποδα, θα πεταχτεί από τις τσέπες τους το μισό χρέος της χώρας» και πρόσθεσε με εμφανή διάθεση ειρωνείας: «άντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν». Υπενθυμίζεται τέλος ότι και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωσή του ότι το «κίνημα Παραιτηθείτε» κινείται στο όριο της συνταγματικής ανοχής, ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας, αλλά σημείωσε ότι ανάμεσα στους διοργανωτές και υποστηρικτές της συγκέντρωσης «είναι πρόσωπα που διατυπώνουν ακροδεξιές απόψεις». Πρόσθεσε δε ότι «τώρα η ΝΔ ‘’αγκαλιάζει’’ τη συγκέντρωση, που δεν είναι πλέον σίγουρα ακομμάτιστη».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…