Newsroom

Newsroom

Εκκένωση των οικισμών Αγ. Στέφανος, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψει κανείς όλα όσα συμβαίνουν το βράδυ της Πέμπτης με την πυρκαγιά που ξέσπασε-Τραγικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης από το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Αττική.

5354446

 Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψει κανείς όλα όσα συμβαίνουν το βράδυ της Πέμπτης με την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της ίδιας μέρας και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις ενώ μετατράπηκε σε πύρινο εφιάλτη που πλέον απειλεί σειρά από πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Προς το Καπανδρίτι κινείται πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στους πρόποδες της Πάρνηθας, πέρασε από τη Δροσοπήγη, το Κρυονέρι, έφτασε στις Αφίδνες στο ύψος του σταθμού των διοδίων και τελικά πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε  ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, υπέγραψε αρχικά εντολή για εκκένωση σε Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο και Πολυδένδρι , αλλά στην συνέχεια το άλλαξε και με  σχετικό μήνυμα από το 112  αναφέρει:

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, ‘Αγ. Γεώργιο, Πουρίθι κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 
Το μήνυμα εστάλη καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές εστίες φωτιάς από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, στο ύψος των Αφιδνών προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτη. Συμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά γίνεται μάχη προκειμένου να ελεγχθούν οι εστίες πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Στην συνέχεια όμως την διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανο εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου. 

Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης .

      
Πριν μια ώρα ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.

      
Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .

      

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά απέχει περίπου 6-7 χιλιόμετρα από την περιοχή. 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η φωτιά έχει μπει μες στις Αφίδνες και καίγονται σπίτια, ενώ η περιοχή έχει εκκενωθεί. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στην πυροσβεστική να στείλει οχήματα στις Αφίδνες για να περιορίσει τη φωτιά. 

Στο μεταξύ, στη σύλληψη ενός άντρα στον παράδρομο της Εθνική Οδού προχώρησε η αστυνομία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, είναι ύποπτος για εμπρησμό. 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…