Ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις – Τί θα γίνει με τα πρόσθετα μέτρα

Στον απόηχο της ανησυχίας που έχει προκληθεί εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ που έφερε στο τραπέζι το ΔΝΤ προσγειώθηκε στην Αθήνα για ακόμη μια φορά το «κουαρτέτο» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

5715f4f31dc524ce718b46ec

Από σήμερα το απόγευμα κυβέρνηση και επικεφαλής των κλιμακίων θα καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι έπειτα από την ολιγοήμερη παύση λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα ενσωματωθεί στις συνομιλίες από αύριο.

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταβούν στο Άμστερνταμ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Τι θα συζητηθεί

Στην ατζέντα της συνεδρίασης γίνεται λόγος για καταγραφή της κατάστασης και η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει αναφέρει ότι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και για συνεδρίαση- εάν χρειαστεί- τη Μεγάλη Πέμπτη 27 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η «καυτή πατάτα» των πρόσθετων μέτρων

Το μείζον θέμα των τελευταίων ημερών είναι τα πρόσθετα μέτρα που έφεραν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση εάν το ελληνικό πρόγραμμα αποτύχει. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της στο εν λόγω θέμα, υπογραμμίζοντας ότι θα τηρήσει αυστηρά τη συμφωνία του Ιουλίου τόσο ως προς τους στόχους και τα μέτρα όσο και ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου απορρίπτει κατηγορηματικά την αξίωση των δανειστών υπό τις πιέσεις του ΔΝΤ για προσδιορισμό “δεξαμενής” πρόσθετων μέτρων 3,5 δισ. που θα ισχύσουν σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος το 2018.

Η αποδοχή της πρότασης των δανειστών έχει τεθεί εκτός συζήτησης από την κυβέρνηση καθώς, τυχόν αποδοχή της θα λειτουργούσε υπονομευτικά για την αξιοπιστία του προγράμματος και, επιπλέον, θα παρέκαμπτε μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος: τη ρύθμιση του χρέους. Με λίγα λόγια, θα λειτουργούσε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στις διαπραγματεύσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν «διαρρεύσει» στα πρόσθετα μέτρα τα οποία προτείνουν οι δανειστές υπό τη πίεση του ΔΝΤ αφορούν τη: μείωση του αφορολόγητου στα 8.160 ευρώ, όπως ζητεί το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα κάτω, τη μετάταξη των λογαριασμών ρεύματος – νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%, την κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% ή διατήρησή του μόνο για τα φάρμακα, περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις και το «πάγωμα» προσλήψεων μέχρι νεωτέρας.

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…