Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης – σε Δερβένι και Σίνδο οι πρώτοι 2.024 πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, έφτασαν οι πρώτοι 2.024 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με 42 πούλμαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

574443531dc524de388b4a5d

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, εξελίσσεται ομαλά, ενώ σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 1.400 αστυνομικοί από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και διμοιρίες που ταξίδεψαν χθες Δευτέρα από την Αττική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτη φάση μετακινούνται οι πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές κοντά στον κεντρικό δρόμο και στις γραμμές του τρένου οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί μέχρι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η επιχείρηση εκκένωσης διεξαγόταν ήρεμα. Η ίδια ανέφερε ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στους ανθρώπους, που αναμένεται να απομακρυνθούν σταδιακά.

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι έως την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, έκανε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης. «Μας ενημέρωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στον “καθαρισμό” των γραμμών, προκειμένου να μπορέσουν σύντομα να επαναλειτουργήσουν» δήλωσε ο κ. Σαχπελίδης, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των γραμμών επί 66 μέρες, έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στους μεταφορείς.

Πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση

Σύμφωνα με τις Αρχές, αλλά και βάσει όσων είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, η επίχειρηση εκκένωσης της Ειδομένης πρόκειται να διαρκέσει το πολύ μέχρι δέκα ημέρες.

Υπολογίζεται παράλληλα ότι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας, αρχικά στη βόρειο Ελλάδα και στη συνέχεια σε ολόκληρη την επικράτεια είναι περίπου 8.500.

Διαφωνία για τη μη παρουσία δημοσιογράφων

Ένταση πάντως έχει προκληθεί από το πρωί της Τρίτης εξαιτίας της απόφασης να μην καλυφθεί η διαδικασία εκκένωσης από τα media, πλην των κρατικών, δηλαδή της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Ερωτηθείς πάντως για ποιον λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στον χώρο, ο Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργία στο χώρο ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή.

Καταγγελίες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας από την πλευρά της εξέφρασε «την αγανάκτησή της στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για τη συνολική διαχείριση της εκκένωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «οι μοναδικοί φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη πριν από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης απομακρύνθηκαν αυθαίρετα από τον επίμαχο χώρο με το πρόσχημα της προσαγωγής για έλεγχο των στοιχείων τους».

«Η κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του τύπου, προκειμένου να μην αναμεταδοθούν πιθανές εικόνες αστυνομικής βίας», αναφέρει η Ένωση, «παρουσιάστηκε εκ των υστέρων ως αναγκαία θυσία στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των φωτορεπόρτερ».

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ «ταν ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε δελτίο τύπου με δικές της φωτογραφίες από το ειδησεογραφικό γεγονός». 

Το βίντεο της επιχείρησης

Η Αστυνομία πάντως έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα, βίντεο από τη διαδικασία εκκένωσης, τραβηγμένο από ελικόπτερό της που πετάει στην περιοχή. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις εικόνες, οι πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνονται με αργούς ρυθμούς και επιβιβάζονται στα δεκάδες λεωφορεία που έχουν επιστρατευθεί για τη μεταφορά τους σε άλλες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.


Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση εκκένωσης













Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV