Newsroom

Newsroom

Ξεκινά στη Βαρσοβία η πιο σημαντική σύνοδος του ΝΑΤΟ των τελευταίων 25 ετών – Συμφωνία που "δένει" την ΕΕ με το ΝΑΤΟ

Άρχισαν από το πρωί οι εργασίες της πιο σημαντικής ίσως συνόδου των τελευταίων 25 ετών για το ΝΑΤΟ. Όλα δείχνουν ότι το η Βορειοατλαντική συμμαχία θα επισημοποιήσει, μεταξύ άλλων, την απόφαση των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών, για αποστολή 4 πολυεθνικών ταξιαρχιών σε χώρες της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας που νοιώθουν ότι απειλούνται από την Ρωσία.

577f69d11dc524aa5f8b4ec6

Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει επίσης να δοθεί και το πράσινο φως για την ενεργότερη συμμετοχή όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους.

Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη, τουλάχιστον πολιτικά, σημασία, είναι το γεγονός ότι πλέον μέσα από αυτή την σύνοδο, ΝΑΤΟ και ΕΕ έρχονται ακόμα πιο….κοντά.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και στη συνάντηση των ηγετών ΕΕ – ΗΠΑ θα μετάσχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Την Παρασκευή το πρωί, οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος θα συναντήσουν την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνάντηση οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη σημασία της διατλαντικής ενότητας και να συζητήσουν για τις κοινές πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία συζήτησης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρυ, στα τέλη Ιουνίου και μετά τη συνάντηση έχουν προγραμματιστεί κοινές δηλώσεις στον τύπο.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υπογράψουν κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κοινή δήλωση, πρώτη στο είδος της, αποτελεί συνέχεια της συζήτησης σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2016 και, σύμφωνα με το αίτημα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, θα τονίζει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ σε μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας από Ανατολάς και Νότο. Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον τύπο.

Από το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ο Πρόεδρος Τουσκ, και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Μογκερίνι θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου θα συμμετάσχουν σε συναντήσεις εργασίας με στόχο την επίτευξη σταθερότητας στα ανατολικά και νότια, καθώς και στο Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, προβλέπονται διμερείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου με την αντιπροσωπία από το Αφγανιστάν, υπό την ηγεσία του Προέδρου κ. Ασράφ Γκανί. Η εν λόγω συνάντηση θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα προκειμένου να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για την διάσκεψη των Βρυξελλών σχετικά με το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί στις 4-5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν μείζονα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Αφγανιστάν, καθώς και διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο