Είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να ξανασυναντηθεί με την κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτό το συνέδριο οφείλει να βγει πιο ήρεμος και πιο λογικός. Με ξεκάθαρες πολιτικές για το πως θα σαρωθούν, σε όλους τους τομείς, οι αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης του Μητσοτάκη. 

syriza

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ετοιμάζεται για το 3ο  συνέδριο του. Οι καιροί είναι δύσκολοι για τα κόμματα. Και φυσικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες δεν πολυενδιαφέρονται να περάσουν τις πόρτες των κομματικών γραφείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολιτικοποιημένοι. Αντίθετα πολλές φορές η πολιτικοποίηση τους, φέρνει την  άρνηση της κομματικής τους ένταξης. Στην έντονη προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγεθυνθεί και να αυξήσει τα μέλη του, χαλάρωσε τις διαδικασίες εγγραφής νέων μελών. Αυτό έχει τα καλά και τα κακά του. Αυξάνει ο αριθμός των μελών αλλά δεν αυξάνει η πολιτικοποίηση της οργάνωσης του.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στο 3ο συνέδριο του να μιλήσει για προγράμματα, σχέδια και πολιτικές. Δεν μπορεί η κυρίαρχη συζήτηση του συνεδρίου να είναι εάν ο πρόεδρος και η κεντρική επιτροπή του θα εκλέγονται από τους συνέδρους, ή από το σύνολο των μελών του. Είναι κατανοητή η ανησυχία που δημιουργεί η νέα πρόταση εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής απευθείας από τα μέλη, όμως είναι υπερβολή να δίνεται μεγάλη έμφαση σ’αυτό το ζήτημα. Στο κάτω-κάτω η πρόταση είναι να ψηφίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο καθένας που είδε φως και μπήκε. Δεν είναι δυνατό να εμπιστεύεσαι τα μέλη για να εκλέξουν τους συνέδρους που θα πάνε στο συνέδριο, αλλά να μην τα εμπιστεύεσαι για να εκλέξουν τον πρόεδρο και την κεντρική επιτροπή. Ένα σοβαρό επιχείρημα που ακούγεται εναντίον της εκλογής από τα μέλη, είναι ότι πρέπει να ψηφίσουν οι σύνεδροι, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαβούλευση του συνεδρίου. Αυτό θα είχε νόημα εάν το συνέδριο ήταν κλειστό και το παρακολουθούσαν μόνο οι σύνεδροι. Όμως με τη μετάδοση του συνεδρίου στο διαδίκτυο, θα μπορεί το κάθε μέλος να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να έχει άποψη. Αρκεί να ενδιαφερθεί… 

Το πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει διαρκώς να τίθεται, δεν είναι αν θα ψηφίζουν τα μέλη, ή οι σύνεδροι, αλλά το πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολιτικοποιημένα και δεν θα είναι μέλη μιας χρήσης, που μόνο θα ψηφίζουν. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε αύξηση της πολιτικοποίησης της οργάνωσης. Αυτό το ήξερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θέσπισε χαλαρές διαδικασίες για την εγγραφή νέων  μελών. Το επέλεξε και λίγο-πολύ όλες οι τάσεις συμφώνησαν… 

Ένα άλλο θέμα που δημιουργεί η εκλογή του προέδρου από τα μέλη, εφόσον περάσει, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα από τα μέλη, είναι ότι τον φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Ένας πρόεδρος αδιαφιλονίκητος και δημοφιλής, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον δεν υπάρξει όπως φαίνεται άλλη υποψηφιότητα εκλογής προέδρου, κινδυνεύει να βρει μπροστά του μόνον την αποχή, κάποια άκυρα και κάποια λευκά ψηφοδέλτια.  Όσο πιο πολλά είναι όλα αυτά, τόσο θα δημιουργούνται μεγαλύτερες σκιές. Και αυτό θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις η εξαγορασμένη δημοσιογραφία του Μητσοτάκη. 

Η προσυνεδριακή διαδικασία  διαρκεί πάνω από δύο μήνες. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι ζωντανή. Στα πλαίσια του διαλόγου, έχουν γραφεί από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες κείμενα απόψεων. Αυτό δείχνει μια αγωνία και ένα πραγματικό ενδιαφέρον για το κόμμα και την οργάνωση. Δείχνει έντονο προβληματισμό και ποιότητα σκέψης. Την ίδια στιγμή που για τα επικείμενα συνέδρια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δεν κουνιέται φύλο.   

Το πολιτικό γεγονός της περασμένης εβδομάδας ήταν η συναυλία Ειρήνης που διοργανώθηκε από την «Αλληλεγγύη για όλους». Πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε και προβοκαρίστηκε, από τη ΝΔ και τους φίλους του Μητσοτάκη. Όμως το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τεράστια επιτυχία. Συμμετείχαν σημαντικοί καλλιτέχνες και χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέα παιδιά. Και συνέτριψαν την προπαγάνδα της ΝΔ. Για πρώτη φορά ίσως από τις εκλογές του 2019, ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγει τόσο επιτυχημένα μπροστά και να συνομιλήσει με την κοινωνία . Και η κοινωνία τον άκουσε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτό το συνέδριο οφείλει να βγει πιο ήρεμος και πιο λογικός. Με ξεκάθαρες πολιτικές για το πως θα σαρωθούν, σε όλους τους τομείς, οι αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης του Μητσοτάκη. 

Ας ξεφύγουμε από τις περιχαρακώσεις, τους συσχετισμούς, τις λίστες και ότι μας πληγώνει. Ας κοιτάξουμε την κοινωνία και η κοινωνία θα μας ακολουθήσει. Είναι πλέον έτοιμη

Είναι στο χέρι μας να συναντηθούμε. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ντεπαρντιέ

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Υπό αστυνομική κράτηση βρίσκεται από το πρωί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες…

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.