Newsroom

Newsroom

"Είμαστε 2 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για 500 κρατούμενους''

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις 7 Απριλίου μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή μετά από ομόφωνη απόφαση…

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις 7 Απριλίου μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή μετά από ομόφωνη απόφαση του 11μελούς συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους. Ο λόγος που προέβησαν σε αυτή την κίνηση- και όχι σε κανονική απεργία- είναι για να αποφευχθούν οι συνέπειες στους κρατούμενους, όπως η στέρηση του επισκεπτηρίου σε συγγενείς τους ή στους δικηγόρους τους. «Πήραμε εμείς το κόστος των κινητοποιήσεών μας», λέει στο www.koutipandoras.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος: «Προτάσσουμε θεσμικά ζητήματα κυρίως και όχι οικονομικά. Τα προβλήματα διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια και η απραξία της Πολιτείας δε μας δίνει περιθώριο για άλλες λύσεις. Δε θα πέσουμε αμαχητί».
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα 33 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν 12.500 κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα χωρητικότητας 8.500 κρατουμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φυλακές Κορυδαλλού με 2.500 κρατούμενους ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 1.000 άτομα.

Η υποστελέχωση των φυλακών σε όλους τους κλάδους είναι ένα ακόμα φλέγον ζήτημα για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους «Υπάρχουν περιπτώσεις που 2 υπάλληλοι αντιστοιχούν σε 500 κρατούμενους όταν τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί και είναι πιο έντονα», υπογραμμίζει ο κ. Καρακίτσος, συμπληρώνοντας ότι «δε μπορεί να ισχύει το καθεστώς της μίας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις».

Το θέμα της μη χορήγησης του επιδόματος ύψους 150 ευρώ για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και σημειολογικό για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Με κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί, έχουν εξαιρεθεί από τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στις φυλακές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι φυλακές είναι ο κατεξοχήν χώρος επικίνδυνης εργασίας. Το επίδομα αυτή τη στιγμή το δικαιούνται μόνο οι φύλακες. Όμως, το διοικητικό προσωπικό στις φυλακές δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι που δουλεύουν στα ΚΕΠ. Είναι δυνατόν να εξαιρούνται του επιδόματος π.χ. οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι ή οι διευθυντές;»
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκτός των άλλων, διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων νυκτερινών ωρών για το 2012 αλλά και δεδουλευμένα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και από το 2009.

Η Ομοσπονδία των σωφρονιστικών υπαλλήλων θεωρεί επιβεβλημένη την ανασυγκρότηση του σωφρονιστικού συστήματος, με προτεραιότητα τις 4 αγροτικές φυλακές της χώρας που έχουν 50-60 κρατούμενους ενώ αλλού επικρατεί υπερσυμφόρηση.

Την Τρίτη του Πάσχα θα συγκληθεί εκ νέου συμβούλιο προκειμένου η Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων να επανακαθορίσει τις κινητοποιήσεις της.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…