Newsroom

Newsroom

Εικόνες καταστροφής από τη θεομηνία – Τέσσερις νεκροί, μια αγνοούμενη – Ζημιές σήμερα σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Τέσσερις νεκροί και μια αγνοούμενη είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών καταιγίδων που έπληξαν τη χώρα από το βράδυ της Τρίτης. Τεράστιες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν από την Τετάρτη ο δήμος Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη και περιοχές του νομού Μεσσηνίας.

57cfee931dc524174e8b4668

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκτακτο Δελτίο καιρού της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας που επισκέφτηκε τη Μεσσηνία εξήγγειλε άμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από τη θεομηνία.

Έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, Πέμπτη σε Ηλεία και Ζάκυνθο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που «βούλιαξαν» τη χώρα από το βράδυ της Τρίτης. Το κύμα κακοκαιρίας άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς ενώ μέχρι αυτήν την ώρα άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν μετά τη σφοδρή βροχόπτωση και τις πλημμύρες που έπληξαν τον δήμο Θερμαϊκού.

Ειδικότερα, μια 63χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της σε χωριό της Καλαμάτας λόγω του κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει την Πελοπόννησο. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Πήδημα, με την άτυχη γυναίκα να εγκλωβίζεται στο πλημμυρισμένο ημιυπόγειο διαμέρισμα στο οποίο ζούσε.

Η πρόσβαση στο σημείο δεν ήταν δυνατή, καθώς το χωριό αυτό είναι ένα από τα οκτώ συνολικά χωριά που έχουν αποκλειστεί από την έντονη βροχόπτωση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Ένας 90χρονος από την Θουρία, είναι το δεύτερο θύμα, το οποίο εντοπίστηκε νεκρό στο σπίτι του. Η οικεία του ηλικιωμένου δεν είχε πλημμυρίσει και εκτιμάται ότι πιθανότατα πέθανε από άλλη αιτία.

Νεκρή είναι ακόμα μία 80χρονη γυναίκα στην πόλη της Καλαμάτας, που βρέθηκε μέσα σε πλημμυρισμένο υπόγειο. Τέλος, ο τέταρτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.


Άκαρπες οι έρευνες για την αγνοούμενη

Άκαρπες παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν μετά τη σφοδρή βροχόπτωση και τις πλημμύρες που έπληξαν τον δήμο Θερμαϊκού.

Στις έρευνες, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, συμμετέχουν η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Ο σύζυγος της 53χρονης επικοινώνησε χθες το πρωί με το Α.Τ. Μηχανιώνας και δήλωσε ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν το προηγούμενο βράδυ, όταν και η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της.

Το αυτοκίνητο της 53χρονης βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας, γύρω στις 5 χθες τα ξημερώματα, χωρίς η ίδια να βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Οι αρχές εντόπισαν ένα κομμάτι ύφασμα που θεωρούν πως πρόκειται για μέρος από τα ρούχα που φορούσε η 53χρονη, η κόρη της όμως που ήρθε από την Αγγλία δηλώνει ότι δεν ανήκουν στην μητέρα της.

«Δεν είναι της μητέρας μου το ύφασμα αυτό» ανέφερε η κόρη της 53χρονης αγνοούμενης στην περιοχή της Μηχανιώνας.


Κακοκαιρία μέχρι την Κυριακή

Μέχρι και την Κυριακή Θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν σήμερα, Πέμπτη, και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς τη Θεσσαλία.

Το Σάββατο και την Κυριακή, με μειωμένη γενικά ένταση, σειρά θα έχουν, κυρίως τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Στερεά, η δυτική και κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Σήμερα Πέμπτη και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (09-09-2016) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος (κυρίως τα Βόρεια τμήματα), η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανώς η Θεσσαλία

2. Το Σάββατο και την Κυριακή με μειωμένη γενικά ένταση κυρίως τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Στερεά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Ζημιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Προβλήματα και ζημιές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν σήμερα, Πέμπτη στην Ηλεία, αλλά και τη Ζάκυνθο.

Στα Λεχαινά Ηλείας η πυροσβεστική δέχθηκε 50 κλήσεις για κοπές δέντρων. Σύμφωνα το τοπικό μέσο ilialive.gr, ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή, προκαλώντας ζημιές –πέρα από τα Λεχαινά- στην Αρετή, τη Γαστούνη, το Βαρθολομιό και τη Μυρσίνη.

Κατά το ίδιο μέσο, καταστράφηκαν καλλιέργειες καλαμποκιού ενώ οι σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν κολώνες της ΔΕΗ.

Στη Ζάκυνθο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική δέχθηκε, μέχρι στιγμής, 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, η σφοδρή καταιγίδα δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ενώ δένδρα έπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα και δρόμοι πλημμύρισαν.

Σύμφωνα με το zantepress24.gr, οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι σε αρκετά σημεία της πόλης της Ζακύνθου και κυρίως στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στη Μπόχαλη (οδός Φιλικών), στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου και στην περιοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή.


Έβρεξε όσο βρέχει όλο το χρόνο

Από το βράδυ της Δευτέρας έως χθες ο Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Μηχανιώνας, που φιλοξενείται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας (32 χλμ από την Θεσσαλονίκη) κατέγραψε περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής, δηλαδή περίπου όσο βρέχει στη διάρκεια ενός έτους.

«Πρώτη φορά από τότε που λειτουργεί ο Μετεωρολογικός Σταθμός στην Ακαδημία κατέγραψε τέτοια νούμερα» δήλωσε ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας, Δρ. Δημήτριος Γουργούλης.

Τέσσερα κτήρια της ΑΕΝ Μακεδονίας (μηχανουργείο, διοικητήριο, σωστικά, διευθύνσεις) πλημμύρισαν, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ακαδημίας, με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος στην απορροή των υδάτων, προσπαθεί από χθες να απομακρύνει τη λάσπη.

Η εξεταστική περίοδος στην ΑΕΝ Μακεδονίας ανεστάλη για τρεις ημέρες και εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Κανονικά η κυκλοφορία

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Τρίπολης, που είχε διακοπεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, για περισσότερες από 24 ώρες, στο 222ο χιλιόμετρο στο ύψος του Αγίου Φλώρου Μεσσηνίας.


Τόσκας: Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τη θεομηνία

Άμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από τη θεομηνία εξήγγειλε από την Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε σε σύσκεψη για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων, μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και διέψευσε ότι αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Όπως υποστήριξε, οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.




















Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…