ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Είχαν την ευκαιρία και την έχασαν

Οι διαψεύσεις των υποσχέσεων φέρνουν δυσαρέσκεια στους πολίτες και ξεσηκώνουν λαϊκή οργή σε βάρος μια κυβέρνησης που έταξε πολλά και δεν ανταποκρίθηκε σε τίποτε

5512729 0

Στη Νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη όλα ξεκινούν από την ανάγκη της πολιτικής της επιβίωσης. Όλα ξεκινούν δηλαδή από τον δύσκολο στόχο που έχουν να υλοποιήσουν, να παραπλανήσουν έναν ολόκληρο λαό ότι δήθεν λειτουργούν και δήθεν νομοθετούν προς όφελός του.

Η επικοινωνία που έχει σε μόνιμη βάση αντικαταστήσει την πολιτική, η εξαγορά ΜΜΕ με σκοπό την προπαγάνδα, οι συνεχείς δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η διαστρέβλωση της αλήθειας και τα διαρκή ψέματα, ξεκινούν από την ανάγκη τους να γίνουν αποδεκτοί και να επιβιώσουν πολιτικά σε ένα εκλογικό σώμα δεκάδων εκατομμυρίων Ελλήνων, τη στιγμή που η πολιτική τους απευθύνεται σε μια μικρή ολιγαρχία του πλούτου.

Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ της εκλογικής βάσης αφενός και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούν αφετέρου, είναι το μεγάλο τους πρόβλημα. Στην αρχή τα πράγματα για τη Νεοφιλελεύθερη Δεξιά δεν είναι τόσο δύσκολα. Δεν είναι δύσκολο να υπόσχεσαι μελλοντικούς παραδείσους, όπως δεν είναι δύσκολο, αν δεν έχεις ηθικές αναστολές, να κατηγορείς τους πολιτικούς σου αντιπάλους, να τους συκοφαντείς και να τους σπιλώνεις.

Τα δύσκολα έρχονται όταν αρχίσουν οι διαψεύσεις των υποσχέσεων που έχουν μοιράσει. Εκεί που υποσχέθηκαν αριστεία στη στελέχωση του κράτους, ο κόσμος διαπιστώνει ευνοιοκρατία, κομματικοκρατία και αναξιοκρατία. Τα γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ και στους άλλους οργανισμούς, με τους αστρονομικούς μισθούς ούτε χωνεύονται, ούτε κρύβονται εύκολα.

Κι εκεί που υποσχέθηκαν δημόσια υγεία για όλους, ο κόσμος διαπιστώνει, εν μέσω θανατηφόρου πανδημίας, υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό και άρνηση χρηματοδότησης του ΕΣΥ. Το οποίο ξαφνικά, όταν χρειάζεται ενίσχυση για να σωθούν ζωές, βαφτίζεται «ΕΣΥ πολυτελείας».

Κι όταν οι βαριά νοσούντες πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, γιατί αυτές που εξόπλισαν δεν επαρκούν, τότε αναγκάζονται να κρύβουν την αλήθεια για τη μεγάλη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, παρουσιάζοντας μάλιστα την αύξησή τους σαν δήθεν σπατάλη και σαν τάχα συντελεστή αύξησης της θνησιμότητας.

Κι ακόμη, εκεί που υπόσχονταν από τον Φεβρουάριο του 2021 ακόμη ότι η πανδημία τελειώνει και μάλιστα μείωσαν γι’ αυτό το σκοπό και τις δαπάνες της δημόσιας υγείας στον προϋπολογισμό του 2022, ο κόσμος βλέπει την πανδημία να είναι ακόμη εδώ και να «θερίζει» δεκάδες ανθρώπους καθημερινά, εκτοξεύοντας τους θανάτους στα ύψη. Και αναγορεύοντας τη χώρα μας σε πρωταγωνίστρια της Ευρώπης ως προς τις απώλειες ανά πληθυσμό. Μια αλήθεια που διαψεύδει κατηγορηματικά την επικοινωνιακή εκστρατεία που θέλει δήθεν παντού να συμβαίνουν τα ίδια από την άποψη των θυμάτων.

Αλλά και στην υπόθεση της ενεργειακής κρίσης οι διαψεύσεις έρχονται απανωτά, η μια μετά την άλλη.

Εκεί λοιπόν που, ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ πέρσι το φθινόπωρο, υπόσχονταν αυτορρύθμιση της αγοράς και μείωση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων, ο κόσμος βλέπει διαρκή αύξηση των τιμών και απίστευτη ακρίβεια και πληθωρισμό 8% και κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια. Κι εκεί που υποστηρίζουν ότι δήθεν φταίει ο πόλεμος, οι πολίτες βλέπουν τον πληθωρισμό να έχει αρχίσει την ανοδική του πορεία από το περασμένο φθινόπωρο.

Κι εκεί που υπόσχονταν μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο κόσμος βλέπει μόλις 13 ευρώ το μήνα για κάποιους κι αυτό όχι για όλους. Κι ακόμη, ο κόσμος βλέπει μέτρα που αντί να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, επιχορηγούν τους κερδοσκόπους. Με την ακρίβεια να συνεχίσει να τραβάει την ανηφόρα.

Κι εκεί που δήθεν τους έφταιγαν οι Ευρωπαίοι που δεν τους επέτρεπαν να πάρουν μέτρα, ο κόσμος βλέπει τις προοδευτικές κυβερνήσεις των Ισπανών και των Πορτογάλων να διεκδικούν στη Σύνοδο Κορυφής και να κερδίζουν εξαιρέσεις. Κι αντίστοιχα, βλέπουν τον δικό μας νεοφιλελεύθερο πρωθυπουργό να φεύγει με υποσχέσεις και με άδεια χέρια, χωρίς να έχει διεκδικήσει το παραμικρό.

Κι εκεί που διέδιδαν για την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι τις μειώσεις φόρων θα τις πληρώσουν δήθεν οι φορολογούμενοι, ο κόσμος βλέπει ότι οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών λόγω μείωσης των φόρων, θα αντισταθμιστούν εκεί από την φορολόγηση των υπερκερδών των κερδοσκόπων.

Κι εκεί που στην αρχή δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη κερδοσκοπίας, στη συνέχεια υποσχέθηκαν τη φορολόγηση των υπερκερδών. Αλλά ο κόσμος αντί γι’ αυτό, βλέπει κωλυσιεργία και διαρκείς δικαιολογίες ότι δήθεν μετρούν τα υπερκέρδη και δεν τους βγαίνουν και γι’ αυτό τα ξαναμετρούν από την αρχή. Κι εντωμεταξύ οι καταναλωτές δεν έχουν να βγάλουν το μήνα, ενώ οι κερδοσκόποι της ολιγαρχίας του πλούτου μετρούν δισεκατομμύρια υπερκέρδη.
Εκεί που συμβαίνουν όλα αυτά είναι που αρχίζουν τα δύσκολα για τη Νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι ξεγελάστηκαν και αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση που τους εξαπάτησε. Και η κυβέρνηση προσπαθεί, στέλνοντας την επικοινωνιακή μπάλα στην κερκίδα με διαρκείς ανταποκρίσεις από τον εφιάλτη του πολέμου στην Ουκρανία και από τις αποκαλύψεις για τη Μήδεια της Πάτρας που σκότωσε τα παιδιά της, να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τους νεκρούς από την πανδημία και την ακρίβεια στους λογαριασμούς και στα προϊόντα.

Όταν όμως έχεις χάσει δικό σου άνθρωπο που πέθανε άδικα από Covid 19 κι όταν δεν μπορείς να βγάλεις το μήνα γιατί ο μισθός σου μένει καθηλωμένος, ενώ οι λογαριασμοί και οι τιμές των αγαθών τραβούν την ανηφόρα, τότε ούτε ξεγελιέσαι, ούτε ξεχνάς τον δικό σου πόνο ασχολούμενος με τον πόνο του άλλου.

Οι διαψεύσεις των υποσχέσεων φέρνουν δυσαρέσκεια στους πολίτες και ξεσηκώνουν λαϊκή οργή σε βάρος μια κυβέρνησης που έταξε πολλά και δεν ανταποκρίθηκε σε τίποτε.

Σε λίγο θα ψάχνουν την ψήφο τους ανάμεσα στους λίγους που ωφελούνται από την κυβερνητική πολιτική και ανάμεσα στα κομματικά τους στελέχη. Που για μια ακόμη φορά θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν την… εποποιία του 2007, μοιράζοντας λεφτά και υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής για καλύτερες μέρες.

Το δις εξαμαρτείν, όμως, ου ανδρών σοφών. Η Νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη θα το καταλάβει αυτό επώδυνα όταν, σύντομα, θα έρθει η ώρα της κρίσης. Είχαν την ευκαιρία και την έχασαν…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…