Εγκλήματα πολέμου ατιμώρητα

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε

gaza 1

«Δεν θα σταματήσουμε», αλλά «θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος» και όρισε τα τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί».

Ζήτημα πρώτο: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί». Μα, ακόμη κι αν συμβεί αυτό -πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο-, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη θέση της Χαμάς θα έρθει μια άλλη οργάνωση, το ίδιο σκληρή, για να μην πούμε περισσότερο σκληρή, την οποία θα έχει δημιουργήσει το Ισραήλ, που συμπεριφέρεται ως κράτος τρομοκράτης και έχει διαπράξει -σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλούς διεθνείς οργανισμούς, ακόμη και μερικές δυτικές κυβερνήσεις- εγκλήματα πολέμου.

Ζήτημα δεύτερο: «Η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί». Ποιος ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση της παλαιστινιακής κοινωνίας; Μήπως το κράτος του Ισραήλ διαχρονικά; Μήπως οι κυβερνήσεις του, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τροφοδότησαν τον ριζοσπαστισμό των Παλαιστινίων με τις δολοφονικές πρακτικές τους, την κατοχή, την αδιαφορία για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το σαμποτάρισμα των αποφάσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους; Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλο δρόμο. Οφείλουν να αγωνιστούν. Δεν έχουν περιθώρια για συμβιβασμούς. Δεν τους δίνει περιθώρια το κράτος του Ισραήλ. Χιλιάδες θύματα. Τεράστιες υλικές καταστροφές στην περιοχή τους. Πρόσφυγες διαρκείας. Οδύνη. Η οδύνη είναι το κινούν αίτιο της τρομοκρατίας.

Σ’ αυτές τις συνθήκες δεν έχουν άλλες επιλογές. Οπως λέει ο Ζόρζ Λαμπικά «η κατάσταση υπαγορεύει τα μέσα» («Η βία; Ποια βία;» Εκδόσεις Εκτός Γραμμής). Θα ήταν πολύ βολικό για τις κυβερνήσεις του Ισραήλ να μη βρίσκουν αντιστάσεις, όταν επιχειρούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους. Θα ήταν πολύ βολικό να είχαν να κάνουν με πολίτες που δεν διεκδικούν, δεν ζητούν ελευθερία και δικαιοσύνη, με πολίτες φοβισμένους, δειλούς, έτοιμους να υπακούσουν και να υποκλιθούν, πρόθυμους να παραδοθούν αμαχητί. Δυστυχώς για αυτές και ευτυχώς για την ανθρωπότητα, υπάρχουν αντιστάσεις. Με όλα τα μέσα. Την αντίσταση θέλει να εξαφανίσει η ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου. Το προσπαθεί και έχει πολλούς υποστηρικτές στη Δύση. Οχι στο επίπεδο των κοινωνιών, αλλά στο επίπεδο των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, που δεν δίνουν δεκάρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και τους εθνικούς στόχους των αποσυνάγωγων. Λένε κάποια λόγια παρηγοριάς στους Παλαιστίνιους, κάνουν μερικές συστάσεις στον Νετανιάχου να είναι πιο προσεκτικός με τους αμάχους, αλλά, επί της ουσίας, του επιτρέπουν να συνεχίσει και να κλιμακώσει.

Ζήτημα τρίτο: Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει την «εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», ουσιαστικά μιλώντας για εκτοπισμό. Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, είπε σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα. Μάλιστα. Εκτοπισμός. Μην μπείτε στον πειρασμό να κάνετε συγκρίσεις. Είναι ανίερες. Απαγορεύεται. Θα σας χαρακτηρίσουν αντισημίτη. Θα σας κατηγορήσουν ότι ρίχνετε νερό στον μύλο της Χαμάς. Ενδεχομένως θα σας εντάξουν στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Οπότε, όσοι είστε υπερευαίσθητοι, καθίστε ήρεμα στα αβγά σας και δείτε σε ζωντανή μετάδοση τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Αμυντικές (τι ευφημισμός!) Δυνάμεις του Ισραήλ.

Aνάγωγα

Μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Πηγή: Efsyn

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους