Newsroom

Newsroom

Εγκατέλειψαν 5χρονο, για να συλλάβουν τον πατέρα του

Ένας Σουδανός πατέρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Κομοτηνή, ενώ το 5 ετών παιδί του βρίσκεται μόνο…

paidiΈνας Σουδανός πατέρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Κομοτηνή, ενώ το 5 ετών παιδί του βρίσκεται μόνο του στο σπίτι και κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι έχει απογίνει.

Η σύλληψη του Σουδανού καθηγητή χορού έγινε την ώρα που βρισκόταν στο super market, την ίδια στιγμή  η πεντάχρονη κόρη του, γεννημένη στην Ελλάδα, βρισκόταν μόνη της στο σπίτι.  Ο Σουδανός κατά τη σύλληψή του, αλλά και αργότερα, εκλιπαρούσε να πάει κάποιος στο σπίτι και να φροντίσει το κορίτσι, κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του παιδιού.

Η σοκαριστική περίπτωση του Σουδανού δεν είναι η μοναδική, φέρνει όμως στο φως της δημοσιότητας την απάνθρωπη πλευρά που έχει σχέση με την σχεδόν μηδενική μέριμνα για τα παιδιά των κρατουμένων μεταναστών και μεταναστριών ή των μεταναστών που βρίσκονται υπό απέλαση.

«Πρόκειται για ένα παιδί δεύτερης γενιάς μεταναστών που κρατείται, ενώ θα έπρεπε κανονικά να είναι έξω. Ενώ είχαμε συμφωνήσει να του βγάλουν χαρτιά, ξαφνικά τον έστειλαν ένα πρωί στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κομοτηνή» δηλώνει η κ. Κούτρα και συμπληρώνει «Οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στο κέντρο είναι απελπιστική. Περίπου εξακόσια άτομα στοιβαγμένα σε έναν χώρο χωρίς ρεύμα χωρίς παράθυρα, χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα και δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο»

Από την στιγμή της σύλληψης του ο Σουδανός ζητούσε να πάει κάποιος σπίτι του για να βρει το παιδί του. 2,5 μήνες μετά ο πατέρας αγνοούσε την μοίρα του κοριτσιού του. Η δικηγόρος η οποία ανέλαβε την υπόθεση λέει:  «Ψάξαμε το παιδί, μεταξύ άλλων και για να εξακριβώσουμε την πληροφορία. Από μαρτυρίες γειτόνων μάθαμε ότι φιλοξενείται σε συγγενή του πατέρα του. Πήραμε τα στοιχεία του συγγενή και ενημερώσαμε τον πατέρα ότι το παιδί του ζει και είναι καλά» και τονίζει «Το παιδί είχε μείνει μόνο του στο σπίτι για 1-2 μέρες μέχρι να πάει ο συγγενής του να το παραλάβει. Συγκλονιστικό βεβαίως είναι πως κανένας κρατικός φορέας δεν ενδιαφέρθηκε για το ανήλικο κορίτσι

Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται για το τι συμβαίνει τελικά με τα παιδιά των μεταναστών οι οποίοι συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά και κρατούνται σε τμήματα ή κέντρα κράτησης.