Έφτιαξαν δρόμο μέσα σε προστατευόμενη περιοχή "Natura" στη Σίφνο! (δείτε αποκαλυπτικές φώτος)

Του Γιάννη Συμεωνίδη

sifnos2

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί αναφορά και ταυτόχρονα καταγγελία μιας «κατάφωρα παράνομης», όπως χαρακτηρίζεται, διάνοιξης δρόμου μέσα στην προστατευόμενη περιοχή «Natura» της Σίφνου, διάνοιξη που έγινε ακριβώς πάνω σε παλιό μονοπάτι, εξαφανίζοντάς το από το χάρτη. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την εξέλιξη δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν αφού οι εργολάβοι δεν ξεπερνούν τους επτά στο νησί.

Πρόκειται για το μονοπάτι που ξεκινούσε από την Αγία Μαρίνα του Καδέ (στο δρόμο για Βαθύ), κοβόταν κάθετα από τον δρόμο για την Ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Ανδρέα, περνούσε πάνω και παράλληλα από άλλο παλιότερο παράνομο δρόμο για την Αγία Αικατερίνη την Κάπαρη, συνέχιζε δυτικά προς τον Άγιο Νικόλαο και τα Αερινά και έστριβε αριστερά προς το Βαθύ.

Ο χρόνος που έγινε η διάνοιξη δεν είναι γνωστός, αλλά μια βάσιμη υπόθεση είναι ότι πραγματοποιήθηκε σταδιακά από τις αρχές του χρόνου. Σημασία έχει ότι σήμερα έχει μήκος 4,2 χλμ, υπολογισμένα με GPS, εκ των οποίων το ενάμισι χλμ αποτελεί μέρος του δικτύου σηματοδοτημένων μονοπατιών. Το πλάτος του είναι 2 – 2,5 μέτρα.

Η επί τόπου παρατήρηση επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν φουρνέλα, καταστράφηκαν σκαλιά, τεράστιες πέτρες έχουν πέσει πάνω σε ξερολιθιές που σε λίγο καιρό θα καταρρεύσουν, ενώ έχουν ξεριζωθεί και κοπεί πάρα πολλές «φίδες», το προστατευόμενο είδος κέδρου του νησιού («juniperus juniperus»).

Σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, απίστευτης ομορφιάς, με φίδες να ξεπερνούν τα δύο μέτρα και την αίσθηση ότι περπατάς στο δάσος, με υπέροχη βλάστηση και πράσινο παντού χάθηκαν ή αλλοιώθηκαν ανεπανόρθωτα.

Η καταστροφή στο δίκτυο μονοπατιών είναι πολύ σημαντική. Το μονοπάτι υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια στους πεζοπορικούς χάρτες, αλλά αν κάποιος επισκέπτης επιλέξει να το ακολουθήσει σήμερα θα απογοητευτεί και θα θυμώσει με το θέαμα που θα αντικρύσει. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι αντιδράσεις από τους επισκέπτες που θα δουν την καταστροφή, με αρνητικές συνέπειες για τον πεζοπορικό τουρισμό του νησιού, τον αποκαλούμενο τουρισμό της χαμηλής περιόδου.

Κάτοικοι της Σίφνου αναφέρουν στο www.koutipandoras.gr πως το πρόγραμμα σηματοδότησης υψηλών προδιαγραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να αλλάξει, να αφαιρεθεί το κατεστραμμένο κομμάτι, να αλλάξουν με λίγα λόγια όλες οι σημάνσεις που αφορούσαν την περιοχή: «Μπορεί να είναι ελάχιστο κακό σε σχέση με την οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί, αλλά έχει και αυτό τις αρνητικές του συνέπειες και το κόστος του, τώρα που έχει φτάσει στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Εκτός αυτού, στη Σίφνο παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια έξαρση της παρανομίας σε αυτό το επίπεδο με άλλα παραδείγματα παράνομης διάνοιξης δρόμων, εκτός προστατευόμενης περιοχής, αλλά και πάλι με αρνητικές συνέπειες για μονοπάτια του νησιού. Γενικότερα η αίσθηση αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που επικρατεί, ενθαρρύνει πολλούς να καταπατούν την περιουσία όλων μας».

Οι κάτοικοι επιθυμούν να διαβιβαστεί η καταγγελία σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατασταλτικά για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, αλλά και προληπτικά με την θέσπιση αυστηρότερων νόμων, την πρόσληψη φυλάκων και την  εναλλακτική βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών με τρόπο που να αποδείξει και τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη. «Το ιδανικό βέβαια θα ήταν η αποκατάσταση του τοπίου. Αλλά ίσως αυτό να μην είναι πια εφικτό. Και το ερώτημα θα παραμένει. Ως πότε κάποιοι θα μπορούν να καταστρέφουν κατά βούληση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους, καταπατώντας και προσβάλλοντας τα συμφέροντα πολλών άλλων και να παραμένουν ατιμώρητοι; Ο πεζοπορικός τουρισμός στη Σίφνο κρέμεται από μία κλωστή – και ζούνε όλοι από τον τουρισμό στο νησί. Ακόμα και αυτοί που πλήρωσαν για να γίνει, ή ο εργολάβος που πληρώθηκε να το κάνει από τον τουρισμό ζουν κι ας μην το έχουν καταλάβει», προσθέτουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης διατείνεται στο www.koutipandoras.gr πως πληροφορήθηκε τη διάνοιξη του δρόμου σε περιοχή «Natura» αλλά και μέσα σε δημοτική έκταση («προφανώς έγινε για να εξυπηρετήσει αγροτικές καλλιέργειες») μόλις την περασμένη Δευτέρα, τονίζοντας πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα αφού το Δεκέμβριο δεν υπήρχε τίποτα σχετικό. Ο ίδιος κατάθεσε μήνυση κατ΄αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού την Πέμπτη, ενώ έχει συγκαλέσει την αρχιτεκτονική και την τουριστική επιτροπή του Δήμου για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντιστοίχως, όπου θα προτείνει να εκδοθεί κανονιστική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ σε όποιον εργολάβο καταπατά δημοτική έκταση, καθώς κι αφαίρεση άδειας μηχανήματος.





 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…