Newsroom

Newsroom

Εφιάλτης χωρίς τέλος

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. Αποσύρθηκαν εργαζόμενοι. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας…

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. Αποσύρθηκαν εργαζόμενοι. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης. Εκτακτη προειδοποίηση για τον εναέριο χώρο. Προοίμια πανικού παρατηρούνται στο Τόκιο όπου τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν.
Φόβοι για ενδεχόμενη αλυσιδωτή διάσπαση των ράβδων ουρανίου στον προβληματικό αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα εκφράζει η εταιρεία διαχείρισης, ενώ νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ζωντανές εικόνες από τον τόπο της φωτιάς που έδειχναν πυκνά κύματα καπνού να καλύπτουν το κτήριο.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, ανακοίνωσε ότι λόγω αύξησης των επιπέδων της ραδιενέργειας , οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο, αλλά επέστρεψαν λίγες ώρες αργότερα.

Πρόκειται για περίπου 50 εργαζόμενους, οι οποίοι προσπαθούσαν να ψύξουν τους τέσσερις αντιδραστήρες του και να αποτρέψουν την κατάρρευση. Ο Εντάνο δήλωσε επίσης ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν πέσει από τα 1000mSv (μιλισιβέρτ) στα 600 – 800mSv, ωστόσο παραμένουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά.

Η πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 ξέσπασε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, αλλά η διαχειρίστρια εταιρεία ισχυριζόταν ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, παρά τα πλάνα που έδειχνε η τηλεόραση.

Ομως, λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε καπνός και από τον αντιδραστήρα 3. Οι ειδικοί ερευνούν την αιτία των δύο συμβάντων και το μέγεθος της ζημιάς, με τον Εντάνο να επισημαίνει ότι ο λευκός καπνός ήταν είναι πιθανότατα ατμός από την εξάτμιση του νερού, που προκάλεσε η αυξημένη ραδιενέργεια.

Eκρηξη που ακολουθήθηκε από πυρκαγιά σημειώθηκε στο ίδιο κτήριο το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας τη διαρροή σημαντικού επιπέδου ραδιενέργειας, στο περιβάλλον. Η πυρκαγιά, όπως θεωρήθηκε, τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εν τούτοις υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4.

Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης δεν είναι απίθανο.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού.

Προειδοποίηση για τον εναέριο χώρο

Εκτακτη προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο.

Η προειδοποίηση αυτή αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια με προορισμό το Τόκιο, με εξαίρεση αυτά της Lufthansa, τα οποία από χθες Τρίτη προσγειώνονται σε άλλα ιαπωνικά αεροδρόμια.
http://www.ethnos.gr

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…