Ευχαριστούμε Ελλάδα, ευχαριστούμε Αθήνα…

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια. Δυο δεκαετίες μετά τα λόγια του Ζακ Ρογκ, ανάμεσα στο «ολυμπιακό ιδεώδες» της αλληλεγγύης και στην Ελλάδα της «φιλοξενίας» μοιάζουν τόσο τραγικά μακριά από την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα της πλειοψηφίας των μεταναστών.

shoes

Οι ζωές των μεταναστών μετράνε…Ή μήπως όχι;

Για την «φιλέσπλαχνη» Ευρώπη και την Ελλάδα του «φιλότιμου» μάλλον δεν μετράνε. Και για να είμαστε ακριβείς οι ζωές προσφύγων και κατατρεγμένων μεταναστών δεν μετράνε όσο εκείνες του ντόπιου πληθυσμού και φυσικά όσο εκείνες -που μπορεί να μην ανήκουν στην «γαλανόλευκη φυλή»- αλλά έρχονται στη χώρα μας, όντας οικονομικά ισχυροί.

Δεν είναι δα μυστικό ότι τόσο το ίδιο το κράτος, όσο και οι Έλληνες πολίτες δεν θα αντιμετωπίσουν με παρόμοιο τρόπο, έναν φτωχοδιάβολο που το έσκασε από κανέναν πόλεμο και έναν επενδυτή ή ακόμη και έναν τουρίστα που έρχεται να «ενισχύσει» τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Σε μια κατάσταση γενικευμένης κρίσης, η αναζήτηση ευθυνών και η απονομή δικαιοσύνης ανάγεται σε πρωτεύον μέλημα από τον διαχειριστή της (σ.σ. η κυβέρνηση στην προκειμένη) αλλά και όσους πλήττονται από αυτή. Κανείς βέβαια δεν τρελαίνεται να αναζητήσει σε βάθος τις όποιες ευθύνες, κανείς δεν επιθυμεί να κοιτάξει προς τα πάνω. Φτάνει να βρεθεί το πρώτο μαύρο πρόβατο. Και σαν άλλη μεσαιωνική κοινωνία, να το ρίξουμε στο πυρ το εξώτερον.

Φταίει ο «λάθρο» που περνάει παράνομα τα σύνορα και προσπαθεί να επιβιώσει, φταίει ο ανεπαρκής μεσήλικας μηχανοδηγός που τον «διόρισαν», φταίει ο ανεύθυνος «ψεκασμένος» που καταρρέει το ΕΣΥ, φταίει ο φίλαθλος και το ποδόσφαιρο, φταίει αυτός που δεν «χτυπάει» εισιτήριο, φταίει ο «στρατηγός άνεμος», φταίει η «κακιά η ώρα».

Το σύστημα που γεννά την καταπίεση, την ανισότητα και την εξαθλίωση και όσοι πιστά το υπηρετούν και το διοικούν, ποτέ.

Ή ακόμη και αν «φταίνε» κάποιες λίγες φορές στα μάτια του κόσμου, το σύστημα είναι οχυρωμένο έτσι, ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο να τιμωρηθούν για αυτό.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πανηγύριζε για τη νέα μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. Τη σύλληψη ενός 87χρονου «εμπρηστή», που πήγε να βάλει (βλακωδώς) φωτιά σε ξερόχορτα απέναντι από το σπίτι του στον Άγιο Στέφανο. Η είδηση αναμεταδόθηκε από τα περισσότερα Μέσα οριακά ως εξάρθρωση κυκλώματος εμπρηστών…

Την ίδια στιγμή η χώρα έχει παραδοθεί απ’άκρη σε άκρη στο έλεος της φωτιάς, νοσοκομεία εκκενώνονται και οι ασθενείς νοσηλεύονται σε πλοία της γραμμής, στρατιωτικές βάσεις γίνονται κάρβουνο, χωριά και οικισμοί σβήνονται από τον χάρτη, δεκάδες άνθρωποι καίγονται ζωντανοί.

«Σκοτώστε τους μετανάστες», «κάφτε τους λάθρο», «φυλάξτε τα σύνορα»

Από εκείνον τον μισάνθρωπο στη Λέσβο που φώναζε σε έγκυο προσφύγισσα μέσα σε βάρκα «να πάει να πνιγεί», μέχρι τον λωποδύτη καντινιέρη της Ειδομένης που πουλούσε 3 και 4 ευρώ τα μπουκαλάκια νερό σε όσους περίμεναν να περάσουν τα σύνορα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Ο φασίστας, αυτόκλητος κυνηγός κεφαλών που καλεί σε πογκρόμ κατά μεταναστών στον Έβρο δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνους που είχαν σφάξει Πακιστανούς και Αφγανούς στους δρόμους της Αθήνας μετά τη δολοφονία Καντάρη το 2011. Δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνους που καθημερινά βρίζουν τους πρόσφυγες που τους παίρνουν τις δουλειές και τις θέσεις στα λεωφορεία, την ίδια ώρα που με την πρώτη ευκαιρία θα τους εκμεταλλευτούν και θα τους χρησιμοποιήσουν ως φτηνά εργατικά χέρια.

Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η «Δύση» εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, ο κόσμος του αγώνα πρέπει να αντιδράσει. Ο φασισμός πλέον είναι διάχυτος παντού στην κοινωνία μας και δεν φορά παραλλαγές και κοντοκουρεμένη κόμη. Όσο δεν μας συγκινούν οι φράχτες του Έβρου και οι φιέστες των πολιτικών για αυτούς, τόσο η Πύλος με τους εκατοντάδες αγνοούμενους πνιγμένους και ο Έβρος με τους δεκάδες απανθρακωμένους θα γίνεται κανονικότητα.

Οι γιαγιάδες μας προσφύγισσες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς φασίστες;

prosfyges

 

Ευχαριστούμε Ελλάδα…αλλά δεν θα πάρουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

image 7

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

Η γνωστή τραγουδίστρια μιλάει για την συμμετοχή της στη Eurovision και για πρώτη φορά αποκαλύπτει…

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

εκαβ3

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Λόγω του ισχυρού κυματισμού και του αέρα είχε παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση από την παραλία…

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

satti marina

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

Έχει συγκεντρώσει ήδη μέχρι στιγμής 1,7 εκατομμύρια προβολές καθιστώντας το βίντεο το πρώτο trend στην…