Εδώ ο κόσμος καίγεται, και…

Ολόκληρη η χώρα κλειδαμπαρώνεται στο σπίτι, αλλά ο ΕΟΤ στέλνει 100 άτομα σε Έκθεση Τουρισμού στη Μόσχα

O φίλος που μου τηλεφώνησε μεσάνυχτα Πέμπτης τραβούσε τα μαλλιά του. Άκουγα τις γκρίζες τρίχες να ξεριζώνονται μία μία μέσα από το καλώδιο.

«Είναι δυνατόν, σε εποχή πανδημίας και καραντίνας, να στέλνουμε 100 άτομα στη Μόσχα για έκθεση τουρισμού με χιλιάδες επισκέπτες;»  

Και όμως, είναι. Το αεροπλάνο αναχωρεί τη Δευτέρα και επιστρέφει την Πέμπτη. Χωρίς κορονοϊό ή ίσως με κορονοϊό στις αποσκευές του, όπως εκείνο που έφερε το μικρόβιο προ εβδομάδων από τους Αγίους Τόπους.

Του Έλληνος ο τράχηλος περιορισμούς δεν υποφέρει. Δεν μας πιάνουν εμάς, οι κορονοτέτοιοι…

Η έκθεση της Μόσχας λέγεται ΜΙΤΤ: «27η Επίδειξη Ταξιδιού και Εμπορίου». Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δικά της περίπτερα, τα οποία θα μοιραστούν ο ΕΟΤ και διάφοροι επί μέρους φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, για την προβολή των τουριστικών περιοχών της Ελλάδας.

Όταν επισημάνθηκε ο κίνδυνος από τους συμμετέχοντες, ο ΕΟΤ διαβεβαίωσε τους ανησυχούντες ότι …η Ρωσία δεν έχει κρούσματα. Σήμερα, που τηλεφωνήσαμε στον Οργανισμό για να ζητήσουμε εξηγήσεις, μας είπαν ότι το μαγαζί είναι κλειστόν και θα ξανανοίξει τη Δευτέρα.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει ανακοινώσει 47 θετικά κρούσματα στον κορονοιό (από 36 την Πέμπτη). Τα 18 από αυτά εντοπίστηκαν στη Μόσχα. Πιστεύεται ότι οι εκτιμήσεις είναι υπέρ το δέον συντηρητικές.

Τα απέραντα σύνορα της χώρας με την Κίνα παραμένουν κλειστά, ενώ κλείνει και η συνοριακή γραμμή της με την Πολωνία και τη Νορβηγία. Μόλις χθες επιβλήθηκε περιορισμός στις ρωσικές πτήσεις από και προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία της Μόσχας θα είναι από μεθαύριο προαιρετική.

Στην περιοχή των Περιχώρων της Μόσχας, όπου θα διεξαχθεί η επίμαχη Εκθεση Τουρισμού, έχουν απαγορευτεί εκδηλώσεις με συμμετοχή περισσότερων από 5.000 άτομα.

Εικάζεται ότι θα υπάρξει κάποιου είδους περιορισμός στην προσέλευση Επισκεπτών στη συγκεκριμένη Έκθεση, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.

Στην ιστοσελίδα της, έχει αναρτηθεί από χθες ένα κείμενο στα αγγλικά και ρωσικά, με κόκκινα γράμματα.

«Μετά τις οδηγίες της τοπικής κυβέρνησης των Περιχώρων της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς ετοιμότητας και των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, θα αναρτηθούν σύντομα πληροφορίες σχετικά με την Έκθεση», γράφει.

Η ειδοποίηση παραμένει στη θέση της, ίδια και απαράλλαχτη, από το πρωί της Παρασκευής. Χωρίς την παραμικρή οδηγία προς τους επισκέπτες.

Για την αφεντιά μας, βέβαια, το θέμα είναι η ανεύθυνη στάση της ελληνικής πλευράς, που απέφυγε να ματαιώσει το ταξίδι.

Τα προηγούμενα 26 χρόνια, πέρασαν από την ίδια Έκθεση περισσότεροι από 22.000 επισκέπτες, ενώ συμμετείχαν πάνω από 1500 εκθέτες.

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, εκδηλώσεις προβολής του τουρισμού έχουν ετοιμάσει (την ερχόμενη Τρίτη) η Ελλάδα και η …Σιέρα Λεόνε. Πέρυσι στείλαμε περίπου 120 άτομα, από κρατικούς αλλά και ιδιωτικούς φορείς.

Παρόμοια Έκθεση με την ονομασία ΙnTouMarket (ITM) άνοιξε τις πόρτες της στον ίδιο χώρο (Crocus Expo) στη Ρωσία την περασμένη Τετάρτη, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες για ελληνική παρουσία σε αυτήν.

Εδώ μπορείτε να δείτε την προκήρυξη συμμετοχής από το Υπουργείο Τουρισμού (με παραπομπή στο γραφείο ΕΟΤ Ρωσίας) και το σχετικό κόστος: http://www.gnto.gov.gr/sites/default/files/files_basic_pages/%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%20MITT%202020.pdf

Πολλές άλλες εκθέσεις Τουρισμού διεθνώς έχουν ακυρωθεί ή μετατεθεί σε ύστερη ημερομηνία. Η Μόσχα, όμως, επιμένει, για τους δικούς της λόγους.

Εμείς γιατί πρέπει να χορέψουμε σε αυτόν τον επικίνδυνο χορό, σε εποχή γενικής καραντίνας; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, εάν υπάρξει διασπορά; Υπάρχει απάντηση; Ιδρώνει το αυτί κανενός;

***Γύρω στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), οι Ρώσοι ανακοίνωσαν «με αίσθημα ευθύνης» ότι το ΜΙΤΤ αναβάλλεται και θα διεξαχθεί σε ύστερη ημερομηνία. «Είχαμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και έφτασε σε κρίσιμη κλίμακα», έγραψαν στην ιστοσελίδα της Έκθεσης. Το δικό μας ερώτημα παραμένει σε ισχύ: γιατί ο ΕΟΤ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς άναψαν πράσινο φως για την ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση; Γιατί δεν την ακύρωσαν; Οι περίπου 100 συμμετέχοντες ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν -τη Δευτέρα- για τη Μόσχα.

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή

Η αυλαία της Κενρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει τη φειτινή θεατρική περίοδο στις 26…

H συναυλία που προκάλεσε «πανικό» στα κοινωνικά δίκτυα – Ο 50 Cent έρχεται στο ΟΑΚΑ με τον… Κωνσταντίνο Αργυρό

H συναυλία που προκάλεσε «πανικό» στα κοινωνικά δίκτυα – Ο 50 Cent έρχεται στο ΟΑΚΑ με τον… Κωνσταντίνο Αργυρό

Πάλι καλά που δεν θα εμφανιστεί με τον Βασίλη Καρρά ή με τη Γωγώ Τσαμπά...

Η κακοκαιρία Bogdan φέρνει «ακραία» καιρικά φαινόμενα: Τι πρέπει να προσέξετε αναλόγως πού βρίσκεστε

Η κακοκαιρία Bogdan φέρνει «ακραία» καιρικά φαινόμενα: Τι πρέπει να προσέξετε αναλόγως πού βρίσκεστε

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Διάβημα στην Ελλάδα για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

Νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Διάβημα στην Ελλάδα για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και του ζήτησε να σταματήσουν οι…