E-sports: Μισογυνισμός στις ψηφιακές αρένες

Τα esports είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Δυστυχώς, όμως, από τους κόλπους του δεν λείπουν τα «αγκάθια» που ταλανίζουν ολόκληρη την κοινωνία

My project

Πιθανόν, κάπου να το έχει πάρει το αυτί σας σαν ορολογία. Τα esports όμως δεν είναι απλά κάποιοι τύποι που μαζεύονται και παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πρόκειται για τουρνουά με τεράστιο ανταγωνισμό, οργάνωση, ομάδες, προπονητές, έπαθλα και εκατομμύρια οπαδούς, που παρακολουθούν από κάθε γωνιά του κόσμου, θυμίζοντας σε δημοτικότητα κανονικά σπορτς. Πόσω μάλλον, όταν γεμίζουν ολόκληρα γήπεδα από ανθρώπους που παρακολουθούν τους παίκτες να ανταγωνίζονται. Δεν είναι τυχαίο που έχουν βρει τη δική τους θέση στη βιομηχανία του στοιχήματος.

H άνοδος των esports τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Σύμφωνα με έρευνα του newzoo, το κοινό τους σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε από τα 79 εκατομμύρια που ήταν το 2018 σε 92 το 2020 και υπολογίζεται πως η αύξηση μέσα στο 2021 θα είναι επιπλέον 8.7%. Παράλληλα με τον κόσμο που παρακολουθεί τους παίκτες να κονταροχτυπιούνται σε ψηφιακές αρένες, αυξάνονται και τα έσοδα των ίδιων των παικτών από τα έπαθλα και τους μισθούς. Αν και η πανδημία επηρέασε τη βιομηχανία των esports αρνητικά, για διαφορετικούς λόγους, έπαιξε ρόλο στην αύξηση του κοινού της, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος στράφηκε προς την παρακολούθηση παιχνιδιών σε ζωντανή μετάδοση. Οι παίκτες έγιναν παράλληλα influencers, παίρνοντας διαφημίσεις από γνωστά brands για τα live streaming που έκαναν και παρακολουθούσαν χιλιάδες κόσμου. Η αύξηση των συνολικών εσόδων υπολογίζεται στο 14.5%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της n Newzoo, η οποία προβλέπει ότι το 2024 τα έσοδα των eSports θα φτάσουν στο 1.6 δισ. δολάρια.

Ανδροκρατούμενη λίστα

Η γιγάντωση του κοινού και των εσόδων, έχει οδηγήσει στην παρουσία κάποιων πολύ ακριβοπληρωμένων παικτών. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο site esportsearnings.com, ο Γιόχαν Σάντστεϊν από τη Δανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής, έχοντας βγάλει περισσότερα από 7 εκατομμύρια δολάρια στη μέχρι στιγμής καριέρα του. Ωστόσο, παρατηρώντας προσεκτικά τους υπόλοιπους, θα δει κανείς ότι στις πρώτες 30 θέσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού (Dota 2), βρίσκονται μόνο άνδρες. Το ίδιο συμβαίνει σε ό,τι αφορά και άλλα δημοφιλή παιχνίδια, όπως το Fortnite, το Counter Strike, το Call of Duty κτλπ. Η πρώτη γυναίκα εμφανίζεται στη θέση 367 και παίζει Starcraft II. Είναι η Σάσα Χόστιν, η οποία εμφανίζει κέρδη 400.000 δολαρίων από το 2011. Μεγάλη διαφορά, δηλαδή, με τους άνδρες που βρίσκονται μπροστά στα υπόλοιπα παιχνίδια.

Η Σιάο Μενγκ Λι και η Κάθριν Γκαν είναι οι άλλες δύο γυναίκες, που βρίσκονται στη θέση 760 και 1,478 αντίστοιχα, οι οποίες εμφανίζουν εξαψήφιο αριθμό εσόδων. Ασυνήθιστα μικρός είναι και ο αριθμός των γυναικών που έχουν κανονικό μισθό για τη συμμετοχή τους σε μια ομάδα, καθώς τα esports είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και έχουν προπονήσεις, δουλειά σε ομάδες με προπονητές κτλπ.

Προσβολές και απαξίωση

Πού οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με τον Guardian, η βιομηχανία των esports διακατέχεται από μισογυνισμό. Η πρώτη προπονήτρια στο Overwatch League, Μόλι Κιμ, είχε δηλώσει ότι κάποτε είχε γίνει αποδεκτή σε ομάδα ως παίκτρια, αλλά γρήγορα τα παράτησε, καθώς υπήρχαν δυσκολίες στη συνύπαρξή της με άλλους άνδρες παίκτες. Τόνισε, επίσης, ότι μια ομάδα την είχε απορρίψει επειδή οι παίκτες της δεν ήθελαν γυναίκες προπονητές, ενώ μίλησε για τα προσβλητικά σχόλια που λάμβανε για την εμφάνισή της. Γυναίκα-στέλεχος άλλης ομάδας του ίδιου παιχνιδιού, αποσύρθηκε με προβλήματα ψυχικής υγείας, λόγω της «τοξικότητας και της σκληρότητας» που αντιμετώπισε.

Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση του 2012, των Τζέφρι Κούζνεκοφ και Λίντσεϊ Ρόουζ στο Sage, ο σεξισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην κουλτούρα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς οι φωνές που γίνονται αντιληπτές ως γυναικείες στα chats είναι πολλές φορές πιθανότερο να υποστούν παρενόχληση. Άλλη έρευνα του 2018, κατέγραψε εχθρική αντιμετώπιση από την «κοινωνία» των esports στην ανακοίνωση γυναικείων ομάδων. Είναι αρκετές εκείνες που επιλέγουν να μένουν σιωπηλές, προκειμένου να αποφεύγουν τέτοιες καταστάσεις, γεγονός που ωστόσο έχει αντίκτυπο στην απόδοσή τους και φυσικά, όλη αυτή η αντιμετώπιση εξηγεί την απουσία τους από τη λίστα των κερδών. Μολονότι για τα esports έχει ειπωθεί ότι υπάρχει αξιοκρατία, καθώς δεν μπορεί κάποιος άνδρας να έχει σωματικά πλεονεκτήματα, η πράξη δείχνει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ώρα για πραγματικές λύσεις

Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για να ενισχυθεί η γυναικεία παρουσία στη βιομηχανία, ακόμα και με τουρνουά αποκλειστικά για γυναίκες, ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο και ειδική για φυλετικά ζητήματα στον αθλητισμό, Kruthika N.S, οι ενέργειες αυτές δεν είναι παρά «πρόχειρες λύσεις για ένα μεγαλύτερο, συστημικό πρόβλημα στη βιομηχανία των esports». «Αν η βιομηχανία συνεχίσει να μένει σιωπηλή, θα είναι συνένοχος στην κανονικοποίηση, που με τη σειρά της οδηγεί σε μη πραγματική δράση. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας κώδικας ηθικής, ο οποίος να έχει κανόνες που να αντιμετωπίζουν τον σεξισμό, την ομοφοβία και τον ρατσισμό. Και είναι σημαντικό ότι πρέπει να σχεδιαστούν σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κοινωνικά γκρουπ: γυναίκες, εθνικές μειονότητες, άτομα από την LGBTQIA+ κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας και οι παίκτες με τη σειρά τους πρέπει να αλλάξουν στάση, για να γίνει καλύτερη η κοινότητά τους.

Όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο, για να γυρίσει η κατάσταση απαιτεί πραγματική συνειδητοποίηση του προβλήματος και κινήσεις που θα γίνουν για την ουσία και όχι για τον εντυπωσιασμό. Κυρίως από τη στιγμή που τα κοινά πίσω από τις οθόνες είναι συχνά μικρών ηλικιών, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν τα σωστά πρότυπα και να μην κατασκευαστεί άλλος ένας κόσμος, έστω και ψηφιακός, στηριγμένος στην πατριαρχία…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους