Newsroom

Newsroom

Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους

Ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή. Ξεχώρισε η παρουσία του Μανώλη Γλέζου.

5ad9d4a31dc524c01c8b45ae

Μέχρι το τέλος του 2018 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, έτσι ώστε αμέσως μετά «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και διακρατικά να γνωστοποιηθεί το ζήτημα και να τύχει στην ευρύτερη διεθνή κοινή γνώμη μιας πολύ μεγαλύτερης αποσαφήνισης, να υπάρξει πίεση εκεί που πρέπει, να δοθούν απαντήσεις και να διεκδικηθούν με όλα τα μέσα οι γερμανικές επανορθώσεις. Ως ηθικό ιστορικό καταρχήν μήνυμα και ως υποχρέωση όλων μας και πρώτα από όλα της Βουλής των Ελλήνων», ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, χαιρετίζοντας την ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπό την αιγίδα της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τις διώξεις των Ελλήνων Εβραίων πολιτών που είχαν αποσιωπηθεί επί δεκαετίες. «Δεν υπήρχε ούτε ένα άγαλμα, ούτε μια πλάκα μέσα στη Βουλή για τους οκτώ Έλληνες βουλευτές που ήταν θύματα του ‘Αουσβιτς – κάτι που έγινε πρόσφατα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, που γνωστοποίησε επίσης ότι «την τρέχουσα περίοδο θα γίνει και ένα μνημείο στο ‘Αουσβιτς – είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που έχουμε εκεί μνημείο – με πλήρη χρηματοδότηση της Βουλής», τόνισε.

«Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον προσανατολισμό μας. Τι ζητάμε; Το αναφαίρετο δικαίωμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι το θέμα, αλλά δεν είναι το κύριο. Το κύριο κατά τη γνώμη μου είναι να δείξουμε σε όλους τη συνεισφορά της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, παραθέτοντας ως στοιχεία αυτής της συνεισφοράς μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δέχτηκε διπλή επίθεση, από τη φασιστική Ιταλία και από τη φασιστική Γερμανία, καθώς και ότι ο αγώνας για να μας νικήσουν διήρκεσε 217 ημέρες, όταν η αμέσως επόμενη χώρα που «κράτησε» περισσότερο ήταν η Νορβηγία με 60 μέρες.

«Να σταματήσει η ανακωχή πολέμου με τη Γερμανία και να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Μόλις υπογραφεί συνθήκη ειρήνης, αυτά που διεκδικούμε θα μας τα δώσουν αμέσως. Οι Γερμανοί είναι πολύ πειθαρχημένοι στις αποφάσεις τους, δεν θέλουν να παραβούν τους νόμους. Μια ανορθογραφία ιστορική πρέπει να εξαλειφθεί», τόνισε ο κ. Γλέζος, που συνέχισε με την εισήγησή του με τίτλο «Η έννοια της λεηλασίας από το Γ’ Ράιχ», ωστόσο έφυγε πριν το τέλος της ημερίδας λόγω της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…