«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»: Ο Λίβανος μόλις ανακοίνωσε την πτώχευσή του

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κατάσταση άρνησης», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την πτώχευση του κράτους - Έτοιμο να παρέμβει το ΔΝΤ

AP20225608379194

«Το κράτος και η Τράπεζα του Λιβάνου πτώχευσαν». Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λιβάνου, Saadeh al-Shami, ανακοίνωσε ότι η χώρα του πλέον βρίσκεται και επίσημα σε καθεστώς πτώχευσης, μετά από πολλά χρόνια τεράστιων οικονομικών προκλήσεων.

Οι ζημιές θα διανεμηθούν στο κράτος, την Banque du Liban, τράπεζες και καταθέτες και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό. Δυστυχώς, το κράτος είναι χρεοκοπημένο, όπως και η Τράπεζα του Λιβάνου, και θέλουμε να βγούμε με αποτέλεσμα, και η απώλεια οφείλεται σε πολιτικές για δεκαετίες, και αν δεν κάναμε τίποτα, η απώλεια θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κατάσταση άρνησης και δεν μπορούμε να ανοίξουμε (τραπεζικές) αναλήψεις σε όλους τους ανθρώπους, και το εύχομαι αν ήμασταν σε μια κανονική κατάσταση».
 
Για τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε, «Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είμαστε σε καθημερινή επαφή με το ΔΝΤ. Για πρώτη φορά, αυτή η μεγάλη αποστολή ήρθε και έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο με τις διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ».
 
«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε αυτόν ή τον άλλο γύρο. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται επί του παρόντος σε πολλά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και της ηλεκτρικής ενέργειας, η ενοποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η νομισματική πολιτική και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού», είπε ο Shami.

Η οικονομία του Λιβάνου βρίσκεται σε κρίση καθώς το νόμισμα της χώρας πέφτει σε αξία και εκατομμύρια Λιβανέζοι μένουν χωρίς βιώσιμο εισόδημα.

Η χώρα δεν μπόρεσε να αντέξει οικονομικά να εισάγει με συνέπεια καύσιμα, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση και αφήνοντας την πλειονότητα της χώρας χωρίς σταθερή ηλεκτροδότηση.

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τη Βηρυτό και σε πόλεις σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι θα περιμένουν ώρες και μερικές φορές πολλές μέρες στην ουρά στα βενζινάδικα για μια ευκαιρία να βάλουν στα οχήματά τους τα απαραίτητα καύσιμα.

Με πληροφορίες από albawaba.com και από το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων INA

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό