«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»: Ο Λίβανος μόλις ανακοίνωσε την πτώχευσή του

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κατάσταση άρνησης», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την πτώχευση του κράτους - Έτοιμο να παρέμβει το ΔΝΤ

AP20225608379194

«Το κράτος και η Τράπεζα του Λιβάνου πτώχευσαν». Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λιβάνου, Saadeh al-Shami, ανακοίνωσε ότι η χώρα του πλέον βρίσκεται και επίσημα σε καθεστώς πτώχευσης, μετά από πολλά χρόνια τεράστιων οικονομικών προκλήσεων.

Οι ζημιές θα διανεμηθούν στο κράτος, την Banque du Liban, τράπεζες και καταθέτες και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό. Δυστυχώς, το κράτος είναι χρεοκοπημένο, όπως και η Τράπεζα του Λιβάνου, και θέλουμε να βγούμε με αποτέλεσμα, και η απώλεια οφείλεται σε πολιτικές για δεκαετίες, και αν δεν κάναμε τίποτα, η απώλεια θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κατάσταση άρνησης και δεν μπορούμε να ανοίξουμε (τραπεζικές) αναλήψεις σε όλους τους ανθρώπους, και το εύχομαι αν ήμασταν σε μια κανονική κατάσταση».
 
Για τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε, «Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είμαστε σε καθημερινή επαφή με το ΔΝΤ. Για πρώτη φορά, αυτή η μεγάλη αποστολή ήρθε και έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο με τις διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ».
 
«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε αυτόν ή τον άλλο γύρο. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται επί του παρόντος σε πολλά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και της ηλεκτρικής ενέργειας, η ενοποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η νομισματική πολιτική και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού», είπε ο Shami.

Η οικονομία του Λιβάνου βρίσκεται σε κρίση καθώς το νόμισμα της χώρας πέφτει σε αξία και εκατομμύρια Λιβανέζοι μένουν χωρίς βιώσιμο εισόδημα.

Η χώρα δεν μπόρεσε να αντέξει οικονομικά να εισάγει με συνέπεια καύσιμα, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση και αφήνοντας την πλειονότητα της χώρας χωρίς σταθερή ηλεκτροδότηση.

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τη Βηρυτό και σε πόλεις σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι θα περιμένουν ώρες και μερικές φορές πολλές μέρες στην ουρά στα βενζινάδικα για μια ευκαιρία να βάλουν στα οχήματά τους τα απαραίτητα καύσιμα.

Με πληροφορίες από albawaba.com και από το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων INA

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη: Οι δηλώσεις που παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο

Κούγια

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη: Οι δηλώσεις που παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο

Παρέμβαση για τα ομοφοβικά σχόλια Κούγια  κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Κουτσελίνη: Όταν σπούδαζα, δεν είχα χάμπουργκερ να φάω – Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο μπομπότα, απαντά ο Αλμπάνης

InCollage 20240619 111145917

Κουτσελίνη: Όταν σπούδαζα, δεν είχα χάμπουργκερ να φάω – Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο μπομπότα, απαντά ο Αλμπάνης

Η φράση της Ζήνας Κουτσελίνη κατά την προσπάθειά της να δικαιολογήσει όσα είπε για τον…

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν κλείνουμε τα μάτια» – Οι αναρτήσεις της κατά της βίας των γυναικών

MEGA

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν κλείνουμε τα μάτια» – Οι αναρτήσεις της κατά της βίας των γυναικών

Η δικηγόρος και σύζυγός του Απόστολου Λύτρα φαίνεται ότι συχνά έστελνε μηνύματα κατά της έμφυλης…