Newsroom

Newsroom

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την ελληνική δικαιοσύνη για τις λίστες ονoμάτων που δημοσιεύονται

Η ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την επιλεκτική της διάθεση απέναντι στις ίδιες περιπτώσεις. Το περιοδικό HOT DOC…

sikastirioΗ ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την επιλεκτική της διάθεση απέναντι στις ίδιες περιπτώσεις. Το περιοδικό HOT DOC στο 15o τεύχος, ασχολήθηκε με τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις που ευνοούν συμφέροντα γνωστών επιχειρηματιών, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η υπόθεση με τα 1.747 ονόματα των ανθρώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ. Μερικές ημέρες αργότερα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ολόκληρη η λίστα με τα 1.747 ονόματα από την εφημερίδα ‘’6 Μέρες‘’, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου να διατάσσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι βάσιμο το δημοσίευμα της εφημερίδας, δίχως να κάνει κάποια ενέργεια για δημοσίευση προσωπικών δεδομένων που αφορά ένα δημόσιο απόρρητο έγγραφο με άτομα που είναι υπό οικονομική διερεύνηση. Ούτε δίωξη, ούτε σύλληψη.

Η μονομερής αντιμετώπιση της δικαιοσύνης δε σταματά όμως εδώ. Η εφημερίδα ‘’ Τα Νέα‘’, δημοσίευσε με τη σειρά της τη Δευτέρα μια ακόμα λίστα, έναν κατάλογο Ελλήνων καλλιτεχνών που περιέχει τις πληρωμές τους προς το ΙΚΑ και τα ένσημά τους. Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου ‘’ Τα Νέα‘’ είχαν δημοσιεύσει και τη λίστα με τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Και σε αυτή την περίπτωση ούτε δίωξη, ούτε σύλληψη για τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά, λοιπόν, φαίνεται να εφαρμόζει η ελληνική δικαιοσύνη, λειτουργώντας κατά βούληση και επιλεκτικά, αφού στην αντίστοιχη περίπτωση με τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ από το HOT DOC, το αποτέλεσμα ήταν η αυτεπάγγελτη δίωξη και η σύλληψη του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη με το αιτιολογικό της δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας δεν ζήτησε καν να γίνει προκαταρκτική εξέταση για την δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ. Επέλεξε τον δρόμο της δίωξης, επέλεξε μια νομική συμπεριφορά που είτε υπαγορεύεται από σκοπιμότητα, είτε από εμμονή, ενώ στην αντίστοιχη περίπτωση δημοσίευσης ονομάτων από άλλη λίστα δεν υπήρξε καμία ποινική δίωξη για ανθρώπους της εφημερίδας για δημοσίευση προσωπικών δεδομένων.