Δοκιμάσαμε ουίσκι από την… Ταϊβάν (εικόνες)

Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος, ειδικά ένας μη «μυημένος» στο χώρο, ακούει για ουίσκι, σκέφτεται αυτόματα το σκωτσέζικο. Είτε πρόκειται για malt, είτε για blended, αν μείνουμε στις «μεγάλες» κατηγορίες. Ακολουθεί το ιρλανδέζικο το αμερικάνικο και φυσικά το γιαπωνέζικο. Ουίσκι όμως από την Ταϊβάν;

5abd16601dc524e3528b4590

 

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Όσο «περίεργο» και εάν σας ακούγεται υπάρχει ταϊβανέζικο ουίσκι και μάλιστα είναι πολυβραβευμένο. Ο λόγος για το Kavalan. Ένα αρκετά ιδιαίτερο ουίσκι που αξίζει κάποια στιγμή να δοκιμάσετε. Παράγεται στο αποστακτήριο King Car το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2005. Τρία χρόνια αργότερα, το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο ουίσκι του αποστακτηρίου. Το Kavalan Classic Single Malt

Έκτοτε, η πολύπειρη ομάδα του King Car με επικεφαλής των παγκοσμίου φήμης Master Blender, Ian Chang, κυκλοφόρησε και άλλες ετικέτες, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Στην ομάδα που ξεκίνησε το Kavalan ανήκει και ο «Άινσταϊν» του ουίσκι, όπως τον χαρακτήριζαν στο χώρο, Dr. Jim Swan.

Στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να το βρει σχετικά εύκολα, χάρη στην εταιρία Trinity Wines, η οποία το εισάγει στη χώρα μας. Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ορισμένες από τις πλέον ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις του Kavalan σε μια ευχάριστη παρουσίαση που διοργάνωσε η εταιρία με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατσίπη σε συνεργασία με το Vecchio Café-Bar στην Πετρούπολη. Ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά στην Αττική και με τεράστια ποικιλία ετικετών από ουίσκι και ρούμι μέχρι βότκα και τζιν. 

 

 

Την παρουσίαση και την καθοδήγηση στη γευσιγνωσία των ετικετών του Kavalan έκανε ο καταξιωμένος bartender Χάρης Γεωργόπουλος. Στο κοινό συμμετείχαν μεταξύ άλλων γνωστοί bartender, καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο, γευσιγνώστες και επιχειρηματίες στο χώρο εστίασης.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το αποστακτήριο ολοκληρώθηκε το 2005, γεγονός το οποίο σίγουρα «προκαταβάλει» ορισμένους λίγο καχύποπτα για την ποιότητα του αποστάγματος καθώς μιλάμε πρακτικά για ένα «νέο» ουίσκι. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως εξήγησε ο Χάρης Γεωργόπουλος, αν και οι ετικέτες περιέχουν σχετικά «νέο» ουίσκι, δηλαδή ουίσκι που δεν έχει παλαιώσει για πολλά χρόνια σε βαρέλια, διαθέτει μια πληθωρική και ιδιαίτερη γεύση που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από μερικά «παλιά» ουίσκι. 

 

 

Αρκετοί γευσιγνώστες και επαγγελματίες στο χώρο, την πρώτη φορά που το δοκίμασαν, έμειναν έκπληκτοι από τη «μύτη» και κυρίως το «στόμα» του Kavalan. Αν και γνώριζαν πως έπιναν ένα «νέο» ουίσκι, η γεύση του συγκρινόταν με πιο «ώριμα» ουίσκι. Σίγουρα φαντάζει πιο «ώριμο» με αντίστοιχης ηλικίας ουίσκι άλλης χώρας.

Το «κλειδί» στην επιτυχία, όπως τόνισε ο καταξιωμένος bartender, είναι το ιδιαίτερο κλίμα στην περιοχή. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Σκωτίας, της Ιρλανδία, των ΗΠΑ ή ακόμη και της Ιαπωνία. Μιλάμε για ένα κλίμα υποτροπικό στο κέντρο και στα βόρεια, τροπικό στα νότια, με ζεστά, υγρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά πρακτικά έως και τον Οκτώβριο μήνα, κάνουν αισθητό το πέρασμά τους τροπικές καταιγίδες και τυφώνες. Έτσι, το ουίσκι ωριμάζει γρηγορότερα σε σχέση με άλλες χώρες. 

 

 

Η γευσιγνωσία ξεκίνησε με ένα από τα… «entry level» ουίσκι του αποστακτηρίου King Car, το Kavalan Concertmaster Single Malt Whisky. Με αλκοολικό τίτλο στο 40%, είναι αρκετά «ήπιο» στη μύτη. Κυριαρχεί το άρωμα κόκκινων σταφυλιών ενώ υπάρχει κεράσι, γαρίφαλο και βανίλια. Το «στόμα» είναι αρκετά γλυκό ενώ πάλι λαμβάνουμε έντονο σταφύλι, ζάχαρη, καφέ, πιπέρι και κανέλα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το Kavalan ex-Bourbon Oak Single Malt Whisky. Αλκοολικός τίτλος στο 46% που φαίνεται στη «μύτη». Μαζί, παίρνουμε τροπικά φρούτα, μάνγκο, βανίλια και φυσικά αρώματα από την παλαίωση σε βαρέλι bourbon η οποία του δίνει και το πιο ανοικτό του χρώμα. Στο στόμα έχουμε βανίλια, «μαλακό» κριθάρι, πιπέρι, διάφορα άλλα μπαχαρικά καθώς και λίγη σοκολάτα. Το τελείωμά του είναι έντονο.

 

 

 

Ο Χάρης Γεωργόπουλος εξηγεί πλέον τα απαραίτητα για την επόμενη ετικέτα. Μας γεμίζει τα ποτήρια με το Kavalan Sherry Oak. Και αυτό, με αλκοολικό τίτλο 46%. Αφού του δίνουμε χρόνο, το δοκιμάζουμε. Άρωμα γεμάτο με σταφύλι, σέρι, ξύλο, μαύρα φρούτα και πικάντικες νότες. Στη γεύση κυριαρχεί το σέρι, διάφορα μπαχαρικά, βανίλια, δαμάσκηνα κ.α.

Πλέον, πηγαίνουμε στη δημοφιλή και πολυβραβευμένη σειρά Solist της Kavalan. Σε συνεργασία με το Vecchio Café – Bar παρουσιάστηκαν τα Kavalan Solist ex-Bourbon και Kavalan Solist Vinho Barrique. Και τα δυο Single Cask Strength ουίσκι με αλκοολικό τίτλο (σ.σ το μπουκάλι που δοκιμάσαμε) στο 57,1% και 56,3% αντίστοιχα. 

 

 

 

Το Kavalan Solist ex-Bourbon Single Cask Strength διαθέτει, όπως είναι λογικό, «επιθετικότητα» στη «μύτη» λόγω του αυξημένου αλκοολικού τίτλου. Διακρίνουμε αρώματα, μπανάνας, βανίλιας, πορτοκαλιού, μπανάνας κ.α. Στο «στόμα» όμως κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Πολύ «μαλακό» και «ήρεμό» παρά το 57,1% αλκοόλ. Γεύσεις βανίλιας, πιπεριού, μπαχαρικών, αμυγδάλου. Αρκετά “complex” ουίσκι με μακρά επίγευση. Αν θέλετε να «ανοίξετε» τα αρώματά του και να ρίξετε τον αλκοολικό του τίτλο, ρίξτε του μια, δυο σταγόνες μεταλλικού νερού.

Ακόμα πιο «ήρεμο» στο «στόμα» το Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength. Παρά τον υψηλό αλκοολικό του τίτλο σε κερδίζει αμέσως. Παλαιωμένο σε χρησιμοποιημένα με κρασί από την Πορτογαλία βαρέλια, παίρνουμε μεταξύ άλλων αρώματα όπως καραμελωμένη ζάχαρη, βανίλια, μαύρη σοκολάτα, πεπόνι, μάνγκο κ.α. «Στόμα», όπως είπαμε αρκετά πολύπλοκο. Πιπέρι, μπαχαρικά, κίουι, πεπόνι κα. Δυνατό τελείωμα που ολοκληρώνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, πολύπλοκο και αξιόλογο ουίσκι που αξίζει να δοκιμάσετε. 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος