Δώδεκα… και ούτε ένα επιχείρημα

Στην ποδοσφαιρική αργκό, ονομάζεται "παλτό". Στην πολιτική "Κυριάκος Μητσοτάκης».

5b16a40c1dc524655e8b45bc

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Το θέμα έχει ξεφύγει από το στενό πολιτικό πλαίσιο. Μιλάμε πλέον, σε εντελώς ανθρώπινο επίπεδο για μια θλιβερή περίπτωση, αλλά συγχρόνως και για έναν κορυφαίο διασκεδαστή. Αν ήταν θίασος, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ανέβαινε σίγουρα και για τρίτη σεζόν.

Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί να χαίρει της πιο καθολικής και απροκάλυπτης στήριξης που έχει δοθεί συνολικά από τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ σε πρόεδρο κόμματος, αλλά αδυνατεί κυρίως λόγω της προσωπικότητάς του και της πολιτικής που εκπροσωπεί, να… θέλξει.

To τελευταίο επεισόδιο της κωμικής σειράς «Ο Κυριάκος υποψήφιος πρωθυπουργός», παίχτηκε πριν λίγες μέρες. Η επικοινωνιακή ομάδα του προέδρου της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του, πραγματοποιεί μία δήθεν ανεξάρτητη διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Χιλιάδες Φωνές». Η καμπάνια αυτή, λοιπόν, παρουσιάζει ένα κείμενο το οποίο έχει τίτλο: «12 λόγοι γιατί με τον Κυριάκο». Βέβαια όπως πρόσεξαν όλοι, οι λόγοι… είναι 11. Ο 12ος μάλλον ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του καθενός. 

Έντεκα ή δώδεκα, μικρή σημασία έχει. Ας τα δούμε, προσεκτικά, ένα-ένα:

1. «Έχει δουλέψει πολύ στη ζωή του και έχει χτίσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό»

Εδώ δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ίσως το πιο διάσημο ρουσφέτι της εποχής του εκσυγχρονισμού. Ήταν το 1999 όταν με παρέμβαση του Θεόδωρου Καρατζά (Κώστα Σημίτη) ο Κυριάκος γινόταν παράδειγμα… διακομματικής συναίνεσης και έπαιρνε τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, NBG VENTURE CAPITAL. Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, έλαβε τον υψηλότερο μισθό που είχε δοθεί μέχρι τότε από οποιαδήποτε τράπεζα για την θέση του επικεφαλής μιας θυγατρικής εταιρείας.

2. «Είναι γνήσιος φιλελεύθερος τόσο σε ζητήματα οικονομίας όσο και στα κοινωνικά ζητήματα»

Όπως ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής των πολιτικών επιστημών γνωρίζει, ως «φιλελεύθερος» ορίζεται ο πολιτικός που διαβεβαιώνει τον Αρχιεπίσκοπο της χώρας του πως αν αναλάβει πρωθυπουργός δε θα υπάρχει χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους.

Ο πολιτικός που περιθάλπει εθνικιστές τραμπούκους («ακτιβιστές» της δεξιάς) όπως ο Μάκης Βορίδης και ακροδεξιούς τηλεπωλητές που φέρονται να εμπλέκονται σε κάθε πιθανό και απίθανο σκάνδαλο, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Φιλελεύθερος» είναι ο πολιτικός που το κόμμα στο οποίο ηγείται καταψηφίζει κάθε προοδευτικό και φιλελεύθερο νομοσχέδιο για ψηφοθηρικούς λόγους και που ταυτίζει ως «ένα και το αυτό» τα φυλλάδια και τις μπογιές που πετάει ο Ρουβίκωνας με τις δολοφονίες της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επιτομή του ακροδεξιού λαϊκισμού, χωρίς να είναι ακροδεξιός, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο αδίστακτο απ’ όσο στην αρχή πιστεύαμε.


3. «Είναι ασυμβίβαστα πατριώτης»

Πιο πατριώτης πεθαίνεις. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους πως η αξιωματική αντιπολίτευση, επι προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζει συνεχώς «πλάτη» και συναινεί σε εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα, χωρίς να «χαϊδεύει» τα αυτιά των εθνικιστών και των νεοναζί.

4. «Είναι θαρραλέος και δε φοβάται να συγκρουστεί γι’ αυτά που πιστεύει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. (εκλογή ΠτΔ, σύμφωνο συμβίωσης)»

Άλλη μία μεγάλη αλήθεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όντως θαρραλέος και δε φοβάται να συγκρουστεί γι’ αυτά που πιστεύει: Για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που μικραίνει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και γιγαντώνει τις ανισότητες προς όφελος των φίλων του, επιχειρηματιών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη φράση του: «η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση». Αλλά αυτά θα τα δούμε και παρακάτω.

5. «Μιλάει πάντα τη γλώσσα της αλήθειας και σιχαίνεται το λαϊκισμό»

Για πρώτη φορά πολιτικός αρχηγός μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία. Για τις οφσόρ της συζύγου του και το χωριστό «πόθεν έσχες» την περίοδο της… διάστασης. Για την αμαρτωλή σχέση με τη Siemens, για το «πιστόλι» της οικογενειακής επιχείρησης του «Κήρυκα Χανίων». Για το βουτηγμένο στα χρέη και τα θαλασσοδάνεια κόμμα του, που μαζί του χρεοκόπησε και η χώρα.

Επίσης τους τελευταίους μήνες έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, θα μειώσει τη φορολόγηση, θα “καθαρίσει” τα Εξάρχεια σε ένα μήνα και θα δημιουργήσει 600.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο χρόνο. 

«Λαϊκιστή, βαθύπλουτο γόνο που κάθεται», πάντως δεν τον έχει πει κάποιος συριζαίος ή ο αρχηγός του Ρουβίκωνα, αλλά η ίδια η προσωπική του επιλογή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης.


6. «Δεν εξαρτάται από την πολιτική. Έχει πετυχημένη πορεία στην πραγματική οικονομία στα 11 χρόνια που εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε θέση ευθύνης»

Για τη ρουσφετολογική πορεία του στην πραγματική οικονομία, μιλήσαμε προηγουμένως. Το ότι δεν εξαρτάται από την πολιτική είναι προφανές. Κανένας άλλωστε από την ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη δεν εξαρτάται από την πολιτική.


7. «Είναι υπεύθυνος και μετριοπαθής – Μιλάει πάντα εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα» 

Έτοιμοι; Πάμε: Έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος, εξωγήινος Υμηττού, Λάθος απόδοση της «διάκρισης των Εξουσιών» στον Ρουσσώ, Λάθος απόδοση στον Αινστάιν, δήλωσης του, που δεν έγινε ποτέ (απευθυνόμενος στον Τσακαλώτο στη Βουλή), «Να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια(!) οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους» (στον καταστροφικό σεισμό της Λέσβου), «Η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση»… και τόσα άλλα!

Και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: «με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία». 

Θέλετε αλήθεια να συνεχίσουμε; Γιατί αν συνεχίσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε -μεταξύ άλλων- και το χαρτάκι που “πάσαρε” σε ραδιοφωνική συνέντευξη, στον Άρη Πορτοσάλτε, υποδεικνύοντας του την ερώτηση που θα έπρεπε να του κάνει.


8. «Είναι αξιόπιστος. Χαρακτηρίζεται από συνέπεια λόγων και πράξεων»

Τόσο αξιόπιστος που δηλώνει Φιλελεύθερος και έχει καταντήσει το κόμμα του πιο συντηρητικό και δεξιό, ακόμα και από την ΕΡΕ. Τόσο αξιόπιστος που δεν έχει δώσει ούτε μία απάντηση για τα σκάνδαλα στα οποία μπλέκεται ο ίδιος, η σύζυγός του και η ευρύτερη οικογένειά του. 

9. «Είναι ευαίσθητος. Καταλαβαίνει το μέσο Έλληνα»

Δεν μπορούσε να κοιμηθεί όταν -μαζί με τον Τόμσεν- έκλεβε τη δόξα από τον Άδωνη, για τις χιλιάδες απολύσεις και τις τρομοκρατικές πολιτικές του που φτωχοποίησαν βίαια μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. 

Είναι τόσο ευαίσθητος και καταλαβαίνει τόσο πολύ το μέσο Έλληνα, που ακόμα και τώρα (πριν από λίγες μέρες στο ΣΕΒ) δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια πως είναι κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού. 

Τόσο ευαίσθητος που καθησύχασε τους μεγαλο-επιχειρηματίες πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει της ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα περικόψει τις συντάξεις ώστε να στραφεί ο κόσμος στην ιδιωτική ασφάλιση και θα ιδιωτικοποιήσει βίαια την παιδεία και την υγεία. Τόσο ευαίσθητος.

10. «Έχει κάνει πράξη το άνοιγμα στην κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μητρώο πολιτικών στελεχών και άλλες τομές που έχει κάνει στο κόμμα του»

Δεν έχουν περάσει πάρα λίγες μόνο μέρες από τη δημοσίευση άρθρου κάποιας κυρίας Πιπίνας Κουμάντου, σύμφωνα με την οποία ο Γρηγόρης Λαμπράκης δε δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς παρακρατικούς το 1963, αλλά ο θάνατός του οφειλόταν σε τροχαίο ατύχημα και πως όλα τα άλλα είναι «μυθεύματα της αριστεράς». Η κυρία Πιπίνα Κουμάντου, όπως και ο γιος του Γιάννου Παπαντωνίου, είναι «μπουμπούκια» τα οποία άνθισαν στο Μητρώο πολιτικών στελεχών της ΝΔ, που ίδρυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

11. «Αναβαθμίζει το διεθνές κύρος της χώρας»

Εδώ βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Το «ρουφιανιλίκι» και η υπονόμευση της χώρας στο εξωτερικό, ως συνέχεια της πολιτικής ΓΑΠ – Παπακωνσταντίνου, να παρουσιάζεται ως αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας. 

Μεταξύ μας τώρα, τον Κυριάκο ούτε για «κράχτη» ταβέρνας στα Βλάχικα της Βάρης, δεν τον παίρνεις.



Δωδέκατος λόγος, δεν υπάρχει στην κατασκευασμένη αυτή διαδικτυακή καμπάνια, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό. 

Πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε το χαμένο δωδέκατο λόγο… και σίγουρα δεν είναι ένας. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και έναν διαφορετικό.

Ο δωδεκατός λόγος θα μπορούσε να είναι οι μικροαστοί που νομίζουν πως η χειρότερη -αλλά και πιο ανεπαρκής- εκδοχή του «μητσοτακισμού» θα μπορούσε ποτέ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.

Ο δωδέκατος λόγος είναι η απελπισία ενός ολόκληρου συστήματος που έχει φτάσει στο σημείο να εναποθέσει τις ελπίδες επιστροφής στην κουτάλα που τους τάιζε επί δεκαετίες, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το χειρότερο είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζει την εικόνα ενός ανθρώπου που δε δείχνει να αντιλαμβάνεται πως αν υπήρχε αντικειμενική ενημέρωση από τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα και δεν τον έλεγαν «Μητσοτάκη», αυτή τη στιγμή θα έστελνε βιογραφικά για τη θέση του assistant Manager τηλεφωνικού κέντρου σε εισπρακτική εταιρεία, χωρίς ιδιαίτερη πιθανότητα πρόσληψης.

Δεν το αντιλαμβάνεται, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μία σύνθετη περίπτωση πολιτικού. To αντίθετο. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα μιας μικρής ομάδας εκλεκτών, πιο «ίσων» από τους υπόλοιπους. Μιας κάστας που αρνείται να παραδώσει τα όπλα, τα προνόμια… και, εν προκειμένω, την κουτάλα.

Για δεκαετίες τώρα, αυτά τα «κούτσουρα» των πολιτικών «τζακιών», ειδικά στη ΝΔ, αναπαράγονται με τη λογική πως αυτοί και οι όμοιοί τους επιβάλλεται και πρέπει να κυβερνούν αυτή τη χώρα.

Άλλοι καίγονται, άλλοι γίνονται φελλοί και επιπλέουν.

Η περίπτωση του προέδρου της ΝΔ αντικατοπτρίζεται κρυστάλινα στο ποίημα «Σατραπεία» του Κώστα Καβάφη:

Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα ενθάρρυνση κι επιτυχία να σου αρνείται. να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες, και μικροπρέπειες κι αδιαφορίες. Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις (η μέρα που αφέθηκες κι ενδίδεις), και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα, και πιαίνεις στον μονάρχην Αρταξέρξη, που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του, και σου προσφέρει σατραπείες και τέτοια.

Και συ τα δέχεσαι με απελπισία αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις. Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι’ άλλα κλαίει.

Τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών, τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε. την Αγορά το Θέατρο και τους Στεφάνους. Αυτά πού θα σ’ τα δώσει ο Αρταξέρξης, αυτά πού θα τα βρεις στη σατραπεία.

και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους