Newsroom

Newsroom

Διώκονται 13 στελέχη του ΟΣΕ με το νόμο "περί καταχραστών του Δημοσίου"

Δίωξη σε βάρος 13 στελεχών του ΟΣΕ άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου για τα αδικήματα της απιστίας σε βαθμό…

ose

Δίωξη σε βάρος 13 στελεχών του ΟΣΕ άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου για τα αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου» και της άμεσης συνέργειας σε απιστία.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2004-07 οπότε σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ΟΣΕ ζημιώθηκε με την υπογραφή συμβάσεων και προμηθειών. Για την ίδια υπόθεση είχε πριν μερικούς μήνες σταλεί στη Βουλή σκέλος της δικογραφίας που αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπη. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών τυχόν ποινικές ευθύνες έχουν ήδη παραγραφεί για τους πολιτικούς προϊστάμενους αλλά όχι για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η έρευνα που διενέργησε για την υπόθεση η εισαγγελέας αφορούσε καταγγελίες για πράξεις και παραλείψεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΣΕ όσον αφορά τις διαδικασίες προμηθειών και τήρησης συμβάσεων. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνει τρία σκέλη.

1)Την αλλαγή των προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Η υπόθεση αφορά πρόγραμμα αγοράς ηλεκτραμαξών, πορείας κανονικής γραμμής, συνολικού κόστους 3,2 δισ. ευρώ που ενώ τον Ιούλιο του 2006 είχε εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής, οι διαγωνιστικές διαδικασίες καθυστερούσαν επειδή επιχειρήθηκε αλλαγή των προδιαγραφών του υλικού με μείωση της μέγιστης ταχύτητάς τους.

Οι νέες προδιαγραφές απορρίφθηκαν από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής, πλην όμως το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, αποφάσισε να προμηθευτεί 50 ντιζελοκίνητες μηχανές, για έλξη εμπορικών αμαξοστοιχιών, μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. την ώρα, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις που αφορούσαν μηχανές μικτής χρήσης (για εμπορικές και επιβατικές μεταφορές) μέγιστης ταχύτητας 180 χιλιομέτρων την ώρα. Οι καταγγελίες που έφθασαν στο εισαγγελικό γραφείο συνέδεαν την επίμαχη απόφαση του ΔΣ του ΟΣΕ με συγκεκριμένα συμφέροντα που προωθούσαν τις συγκεκριμένες ντιζελοκίνητες μηχανές μικρής ταχύτητας. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η προμήθεια του επίμαχου τροχιακού υλικού, καθώς σταμάτησαν οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να χάνει τεράστια ποσά από τα κέρδη που θα είχε.

2) Την «αδικαιολόγητη ανοχή» που επέδειξε η Διοίκηση του ΟΣΕ στην καθυστέρηση παράδοσης από τον ανάδοχο του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιβατικών μεταφορών του ΟΣΕ.

3)Την ενοικίαση από τον ΟΣΕ οκτώ συρμών τύπου Desirο για τους οποίους ο Οργανισμός κατέβαλε το αντίτιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ τον μήνα, για δεκαέξι μήνες, ενώ τα τρένα θα μπορούσε να τα έχει δωρεάν. Οι επίμαχες αυτοκινητάμαξες είχαν παραχωρηθεί δωρεάν από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι και τον Απρίλιο του 2007στον ΟΣΕ ως τήρηση ρήτρας για τη μη έγκαιρη παράδοση του καινούργιου τροχαίου υλικού από την κοινοπραξία Siemens-Ελληνικά Ναυπηγεία. Η κοινοπραξία εξακολουθούσε να χρωστά ποσό 8,3 εκατ. ευρώ, όταν έγινε η ενοικίαση και σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση με το συγκεκριμένο ποσό τα οκτώ τρένα θα μπορούσαν σχεδόν να έχουν αγοραστεί Η δικογραφία για την υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι δεκατρείς κατηγορούμενοι.

Η «Πανδώρα» είχε στο παρελθόν αφιερώσει δύο εκπομπές για τα σκάνδαλα στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας και είχε αποκαλύψει πολλές από τις υποθέσεις με τις οποίες καταπιάνεται η Δικαιοσύνη. Δείτε το 1ο μέρος της εκπομπής εδώ https://www.koutipandoras.gr/?p=16968 και το 2ο εδώ https://www.koutipandoras.gr/?p=17339


Γιαννούλης: Έκανε αναφορά στο λάθος των δημοσιογράφων στο αέρα του ΣΚΑΪ – Ταράχτηκε ο Κούτρας (video)

Γιαννούλης Κούτρας

Γιαννούλης: Έκανε αναφορά στο λάθος των δημοσιογράφων στο αέρα του ΣΚΑΪ – Ταράχτηκε ο Κούτρας (video)

Δεν θέλουνε να ακούνε για δημοσιογραφικά λάθη στον αέρα του ΣΚΑΪ μάλλον

Οι αχρείαστες αποκαλύψεις για την Άννα Παναγιωτοπούλου από την Τσολάκη: «Νόμιζαν πως γίνεται επιθετική»

Παναγιωτοπούλου Τσολάκη

Οι αχρείαστες αποκαλύψεις για την Άννα Παναγιωτοπούλου από την Τσολάκη: «Νόμιζαν πως γίνεται επιθετική»

Στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη μάθαμε πράγματα για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που δεν χρειαζόταν να…

Θήβα: Σοκάρουν οι γονείς του μωρού που βρέθηκε νεκρό – «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» (video)

profile player 960x540 2

Θήβα: Σοκάρουν οι γονείς του μωρού που βρέθηκε νεκρό – «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» (video)

«Το έβαλα εκεί και άρχισα να προσπαθώ να του δώσω οξυγόνο», ανέφερε ο πατέρας του…