Newsroom

Newsroom

Δημοσκόπηση ProRata: Άδικη αλλά αναγκαία κρίνουν οι πολίτες τη συμφωνία με τους δανειστές

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της

kalpi ekloges2015

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ProRata, oι πολίτες κρίνουν ως αναγκαία και χρήσιμη τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ παράλληλα τη χαρακτηρίζουν άδικη και χειρότερη από τις δύο προηγούμενες συμφωνίες προγραμμάτων προσαρμογής. Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το προβάδισμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως ο επικεφαλής της ΛΑΕ έρχεται δεύτερος από το τέλος, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο να συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές απόψεις.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών ProRata παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα του πρωτότυπου τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet με την πολιτική εκπομπή «ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 – Η Ελλάδα ψηφίζει».

Συγκεκριμένα, στην  εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός, το «παρών» έδωσαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Μαρκόπουλος αλλά και οι Χρήστος Σπίρτζης, Φαήλος Κρανιδιώτης, Ραχήλ Μακρή και Γιώργος Ζησιμάτος, ενώ στο πάνελ βρίσκονταν  τόσο ο πολιτικός αναλυτής Κώστας Ελευθερίου όσο και ο επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας ερευνών ProRata Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Αξίζει να προστεθεί ότι η εκπομπή μεταδόθηκε ταυτόχρονα από εννέα επιλεγμένα μεγάλα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ως κεντρικό κανάλι το “Αttica Tv”.

Ως προς τη δημοσκόπηση, η οποία είχε δείγμα 1.000 ατόμων και διενεργήθηκε το διάστημα 5 έως 6 Σεπτεμβρίου, το πρώτο σκέλος ήταν το εξής: Η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία ήταν αναγκαία προκειμένου η χώρα να μείνει στο Ευρώ.

Το 73% του δείγματος συμφώνησε, με το 22% να διαφωνεί, ενώ το 5% επέλεξε την απάντηση: «Δεν ξέρω».

dimoskopisiattica

Στη δεύτερη θέση: «Η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία ήταν απόδειξη της ήττας της κυβέρνησης Τσίπρα», το 59% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη φράση, με το 31% να διαφωνεί και το 10% του δείγματος να επιλέγει την απάντηση: «Δεν ξέρω».

dimoskopisi attica

Στο δεύτερο σκέλος με θέμα: Θέσεις έναντι της ίδιας της νέας συμφωνίας και συγκεκριμένα στην άποψη: «Είναι χρήσιμη γιατί επιτρέπει την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα», το 56% συμφωνεί, το 33% διαφωνεί και το 11% απάντησε: «Δεν ξέρω».

dim3 0

Επίσης, στη θέση: «Είναι άδικη για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας», το 77% συμφωνεί, ενώ το 16% διαφωνεί, με το 7% να απαντά πως δεν γνωρίζει.

dim4

Στην άποψη: «Είναι καλύτερη/χειρότερη από τις προηγούμενες συμφωνίες», με το 59% να θεωρεί χειρότερη τη συμφωνία από τις προηγούμενες, με το 29% να διαφωνεί και το 12% να απαντά πως δεν γνωρίζει.

Ως καλύτερη από τις προηγούμενες χαρακτηρίζει τη συμφωνία το 22%, με το 59% να διαφωνεί και το 19% να προτιμά την απάντηση: «Δεν ξέρω».

dim5

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας και δεύτερος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ τις περισσότερες αρνητικές απόψεις συγκεντρώνει ο Νίκος Μιχαλολιάκος και αμέσως μετά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

dim6 0

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…