Δημοσιογράφος NYT: «Γαλάζιο» θύμα Predator παραδέχτηκε ότι δε μιλάει δημόσια για να μην ωφεληθεί η αντιπολίτευση

«Ξέρω πόσο ντροπιαστικά πράγματα υπάρχουν στο τηλέφωνό μου. Πώς να μιλήσω;»

Σάλο έχει προκαλέσει από χθες η αποκάλυψη των New York Times σχετικά με την παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι αδειοδότησε την εταιρεία Intellexa να εξάγει το κακόβουλο λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη.

Το ρεπορτάζ περιελάμβανε και σχετική παραδοχή του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ. Ωστόσο, μια ημέρα μετά, η δημοσιογράφος Matina Stevis-Grindeff, υπεύθυνη του γραφείου των NYT στις Βρυξέλλες που συνυπογράφει το άρθρο, προχώρησε σε αναρτήσεις σήμερα στο twitter, όπου δίνει ακόμη περισσότερα στοιχεία από τη διαδικασία της δημοσιογραφικης έρευνας που έγινε από την εφημερίδα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Στεβή – Γκρίντεφ, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι κανένα από τα θύματα του Predator δεν ήθελε να μιλήσει δημοσίως για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη από New York Times: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολόγησε πως έδωσαν άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, μίλησε με επτά θύματα του Predator, τα οποία αν και επιβεβαίωσαν ότι έχουν πέσει θύματα του λογισμικού, αρνήθηκαν να δώσουν τις συσκευές τους για επαγγελματική έρευνα κακόβουλων λογισμικών ώστε η στοχοποίησή τους να επιβεβαιωθεί και επισήμως.

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλει η Γκρίντεφ, ένα θύμα του Predator το οποίο έχει στενή σχέση με την κυβένρηση της Νέας Δημοκρατίας είπε στη δημοσιογράφο: «Ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω πόσο ντροπιαστικά πράγματα υπάρχουν στο τηλέφωνό μου. Πώς να μιλήσω; Φοβάμαι επίσης ότι αν μιλήσω, η αντιπολίτευση θα ωφεληθεί».

Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει ότι τα δεδομένα που συγκέντρωνε το Predator από τα κινητά τηλέφωνα των στόχων του, τελικά μετατρέπονταν σε υλικό εκβιασμού εναντίον τους, καθώς εκτός από επαγγελματικές συνομιλίες, καταγραφόταν και υλικό που αφορούσε την προσωπική ζωή του θύματος, όπως συνομιλίες και φωτογραφίες.

Συγκεκριμένα στις διαδοχικές αναρτήσεις της η Στεβή αναφέρει:

Ένα βασικό πρόβλημα που είχα κατά την έρευνα από την Ελλάδα, ήταν ότι κανένα νέο θύμα του Predator δεν ήθελε να μιλήσει. Μίλησα με 7 άτομα που επιβεβαίωσαν ότι παρακολουθήθηκαν. Δεν τα συμπεριλάβαμε καθώς αρνήθηκαν να ελέγξουν τα κινητά τους. Χρειαζόμασταν αποδείξεις. Προτίμησαν να μην έχουν. Ένα θύμα του Preadator από την Ελλάδα, πρόσωπο με στενή σχέση με την κυβέρνηση της ΝΔ μου είπε: «Ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω πόσο ντροπιαστικά πράγματα υπάρχουν στο τηλέφωνό μου. Πώς να μιλήσω; Φοβάμαι επίσης ότι αν μιλήσω, η αντιπολίτευση θα ωφεληθεί».

Αυτό εξηγεί το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει σε μια κοινωνία η ανεξέλεγκτη χρήση spyware. Τα θύματα δε μιλούν ανοιχτά γιατί φοβούνται τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από εκείνους που κάνουν την κατασκοπεία. Στην Ελλάδα, η πόλωση σημαίνει ότι οι θιγόμενοι ανησυχούν για την ενίσχυση του κόμματος της αντιπολίτευσης που απεχθάνονται.