Αποκάλυψη από New York Times: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολόγησε πως έδωσαν άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έπειτα από σχετική ερώτηση της εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έδωσε στην Intellexa άδειες έτσι ώστε να πουλήσει το λογισμικό Predator σε τρίτη χώρα. Επιβεβαίωση από τον εκπρ. Τύπου του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου.

5134642 2

Σε (μια ακόμη) σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησαν οι New York Times που αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκθετη και πάλι διεθνώς, παραδέχτηκε πως η πώληση του λογισμικού με το οποίο ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν καμία σχέση, αδειοδοτήθηκε τουλάχιστον σε μια χώρα, τη Μαδαγασκάρη. Οι New York Times επιβεβαιώνουν πλήρως την έρευνα του Documento όσον αφορά τους οκτώ ισραηλινούς πράκτορες οι οποίοι εργάζονταν στην Intellexa.

«Η αγορά εμπορικών κατασκοπευτικών λογισμικών – τα οποία επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν πληροφορίες – βρίσκεται σε άνθιση. Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα χρησιμοποιεί». Έτσι, ξεκινάει το ρεπορτάζ των NYT, εισάγοντας στη συνέχεια μια νέα αποκάλυψη στην υπόθεση-σκάνδαλο των υποκλοπών που «ταλανίζει» αυτή τη στιγμή την Ελλάδα με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το εκτενές και αναλυτικό ρεπορτάζ των New York Times με τίτλο «Πώς ξέφυγε από κάθε έλεγχο η παγκόσμια βιομηχανία κακόβουλων λογισμικών» που ξεδιπλώνει μια νέα διάσταση του σκανδάλου, υπογράφουν τρεις διακεκριμένοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, η Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ (επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για την ΕΕ), ο Ρόνεν Μπέργκμαν, συντάκτης με έδρα στο Ισραήλ και ο ρεπόρτερ Μαρκ Μαζέτι, δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έπειτα από σχετική ερώτηση της εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έδωσε στην Intellexa άδειες έτσι ώστε να πουλήσει το λογισμικό Predator σε τρίτη χώρα. Επιβεβαιώνεται συνεπώς, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο γνώριζε για το Predator που πωλούσε η Intellexa, αλλά αδειοδοτούσε τις πωλήσεις της εταιρείας σε συγκεκριμένους πελάτες.

Όπως αναφέρουν οι NYT, η ελληνική κυβέρνηση απαντώντας στο αμερικανικό μέσο, ομολόγησε ότι αδειοδότησε την Intellexa να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης των πολιτών της, τη Μαδαγασκάρη. Μάλιστα, η εταιρεία προσπάθησε να κάνει το ίδιο για την Ουκρανία.

«Το Ελληνικό Δράμα», όπως περιγράφει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα η εφημερίδα, ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε η χρήση του Predator για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων. Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται πως, «Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων».

Επιβεβαίωση από τον εκπρ. Τύπου του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου:

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται επίσημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διά στόματος κυβερνητικού στελέχους. «Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021», τονίζεται στο θέμα της εφημερίδας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τα κακόβουλα λογισμικά ως πιθανά όπλα και απαιτεί από τις Αρχές έκδοση αδειών εξαγωγής, ώστε να αποφευχθεί η κακή χρήση τους.

Πελάτης της Intellexa, με την άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν «δίπλα στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο πιο φτωχό κράτος του κόσμου. Μαστίζεται από διαφθορά, ειδικά στους κλάδους των ορυχείων και της εξόρυξης πετρελαίου, από την οποία οι πολυεθνικές κερδίζουν δισεκατομμύρια», συνεχίζει η εφημερίδα.

Η άνοδος του Predator

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…