Δίκη Αθανασίου – Βαξεβάνη: Ομόφωνα αθώος για τη συκοφαντική δυσφήμιση ο Βαξεβάνης – Στον Εισαγγελέα ο Αθανασίου για παράνομη κατοχή εγγράφων

Το δικαστήριο μετά από την εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης

Σε πανηγυρική ομόφωνη αθώωση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη για όσα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα για τα “έργα και τις ημέρες” του Χαράλαμπου Αθανασίου ως υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας κατέληξε σήμερα Τρίτη, ύστερα από περίπου 15 συνεδριάσεις το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Αθανασίου – Βαξεβάνη: Δεν διαχώρισε την κατηγορία το Δικαστήριο – Νέα αθωωτική πρόταση από την εισαγγελέα – Αντιδράσεις από την πλευρά Αθανασίου

Συγκεκριμένα το δικαστήριο μετά από την εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του δημοσιογράφου από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, την οποία αντιμετώπιζε ύστερα από μήνυση του Χαρ. Αθανασίου σε σχέση με δημοσιεύματα στην εφημερίδα Documento, κρίνοντας δηλαδή επί της ουσίας ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία.

Μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου τα έγγραφα που κατέθεσε κατέχοντάς τα παρανόμως ο Χαράλαμπος Αθανασίου και τα οποία περιελάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γιάννη Απατσίδη, δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, με υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται δηλαδή για μια ήττα του Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος πλέον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πώς απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του υπ. Δικαιοσύνης σε περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν υπουργός, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα .

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι στον εισαγγελέα θα παραπεμφθεί και το ζήτημα της ένορκης κατάθεσης του Αβατάγγελου, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το Documento, στα οποία υποστήριζε ότι δικηγόρος τον προσέγγισε και ζήτησε χρήματα για τον χρηματισμό στενών συνεργατών του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ.Αθανασίου,προκειμένου να παρέμβουν σε δικαστικές διαδικασίες που τον αφορούσαν. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, η παραπομπή θα αφορά μόνο στο πρόσωπο που διέρρευσε την κατάθεση και όχι στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, για τον οποίο άλλωστε η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα ήδη από το 2022.

Τα άρθρα του Documento που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην πολύκροτη δίκη, αφορούσαν την υπόθεση Αβατάγγελου, τις απονομές χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου. (ό ένας μάλιστα εκ των δύο είχε δραπετεύσει από τις φυλακές), καθώς και για στοχευμένες υπέρ παραβατών του λευκου κολάρου νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί επί της υπουργίας του.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υποδειγματικής για την ελευθερία του Τύπου πρότασης της εισαγγελέως Μαρίας Πετρουλάκη, η οποία είχε πρότεινε την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη. «Η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία», τόνισε χθες η εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και εξηγώντας ότι «τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του».

Διαβάστε επίσης: Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: «Ξετίναξαν» το κατηγορητήριο οι συνήγοροι του Κ. Βαξεβάνη στις αγορεύσεις τους

Υπενθύμισε δε, την αναγκαιότητα τα δημόσια πρόσωπα να δέχονται ακόμη και την άδικη ή επιθετική κριτική, ακόμη και με ακραίο λόγο, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιογραφία εν γένει, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπαράγει διασταυρωμένα στοιχεία.

Για ορισμένα σημεία στα οποία έπρεπε να εξεταστεί το θέμα της απλής δυσφήμισης, το δικαστήριο δεν δικαιούντο να το εξετάσει λόγω παραγραφής.

Γιάννης Απατσίδης: Η Βουλή να δώσει άδεια για ποινική δίωξη του Αθανασίου

Σε δήλωσή του στο Documento μετά το πέρας της δίκης, ο Γιάννης Απατσίδης τόνισε:

«Ειλικρινά είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που υπάρχουν Δικαστές και Εισαγγελείς με σθένος παρρησία γενναιότητα και ευθυκρισία. Μας δίνει μία ελπίδα στην ζοφερή ενίοτε δικαστική πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του κ. Αθανασίου ήταν απόλυτα ορθό, θεμιτό και δικαιολογημένο.

Σε ό,τι με αφορά, το Δικαστήριο διαβίβασε τα πρακτικά στον Εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα εγκλήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών μου δεδομένων και συγκεκριμένα e-mail μου με στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εάν η Βουλή δε δώσει την άδεια για την ποινική δίωξη του κ. Αθανασίου η υπόθεση θα αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επικράτησε η ελευθερία της έκφρασης και η Δικαιοσύνη. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου κ. Μαντζουράνη και κ. Γεωργακόπουλο για την ανθρώπινη και δημιουργική συνεργασία μας».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…