Δίκη Αθανασίου – Βαξεβάνη: Δεν διαχώρισε την κατηγορία το Δικαστήριο – Νέα αθωωτική πρόταση από την εισαγγελέα – Αντιδράσεις από την πλευρά Αθανασίου

Η εισαγγελέας, Μαρία Πετρουλάκη, ζήτησε εκ νέου την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη

BeFunky collage 2022 12 07T121701.524 1200x630 1

Λίγα λεπτά μετά το τέλος των αγορεύσεων των συνηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη Γιάννη Απατσίδη και Γιάννη Μαντζουράνη, το Δικαστήριο επανήλθε, για να ανακοινώσει την αρνητική απόφασή του σχετικά με το αν τίθεται θέμα διαχωρισμού της κατηγορίας της συκοφαντικής δυσφήμισης σε σχέση με τον πρώην υπ. Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και των συνεργατών του στην υπόθεση Αβατάγγελου.

Η εισαγγελέας Μαρία Πετρουλάκη, που στη χθεσινή διαδικασία είχε επιφυλαχθεί, ζήτησε εκ νέου την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη, καθώς όπως εξήγησε, κρίνεται μόνο η προσβολή της τιμής του εγκαλούμενου από τον κατηγορούμενο, και όχι η τιμή τρίτων προσώπων.

Τόνισε δε ότι το δημοσίευμα έκανε λόγο για απόπειρα χρηματισμού των συνεργατών του κ. Αθανασίου και δεν έλεγε ότι λειτουργούσαν ως «εισπράκτορες» του υπουργού, ενώ σημείωσε ότι η ιδιότητά τους ως συνεργάτες του υπουργού δεν σημαίνει ότι το δημοσίευμα επιρρίπτει ευθύνες στον ίδιο.

Σε σχέση με το ζήτημα μη είσπραξης των χρημάτων σημείωσε ότι αυτό δεν επηρεάζει την αλήθεια του άρθρου που αναπαρήγαγε την ένορκη κατάθεση του Αβατάγγελου.

«Ενώ η ποινική ευθύνη των εμπλεκομένων κρίνεται από τα αρμόδια δικαστήρια, η πολιτική ευθύνη για την επιλογή τους βαρύνει τον πολιτικό υπεύθυνο και κρίνεται από τους δημοσιογράφους. Η πολιτική ευθύνη δεν είναι αναγκαίο ότι επισύρει και ποινική ευθύνη σε όποιον τη φέρει», τόνισε η εισαγγελέας.

Επίσης σημείωσε ότι το γεγονός ότι το δημοσίευμα περιλαμβάνει τα ονόματα και τις φωτογραφίες των εμπλεκόμενων, θα μπορούσε να αποτελεί προσβολή για την τιμή των ίδιων, όμως εκείνοι δεν έχουν κάνει κάποια νομική κίνηση εναντίον του δημοσιογράφου. Αντιθέτως, όπως είπε, το γεγονός ότι περιλαμβάνει ονόματα και φωτογραφίες «απομακρύνει» την ευθύνη απο τον υπουργό, καθώς αν δεν τους κατονόμαζε, τότε η μοναδική τους ιδιότητα θα ήταν η σχέση συνεργασίας που είχαν με τον κ. Αθανασίου.

Έντονη αντίδραση της πλευράς Αθανασίου

Έντονη αντίδραση της πλευράς Αθανασίου Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Χαρ. Αθανασίου, Γιώργος Καραβοκύρης, αντέδρασε έντονα στη νέα πρόταση της εισαγγελέως κάνοντας λόγο για «δικονομική παράβαση», αναφερόμενος στο γεγονός ότι η σημερινή της πρόταση διήρκεσε μισή ώρα, ενώ υποστήριξε ότι επί της ουσίας «απάντησε» στη χθεσινή αγόρευση της πλευράς της υποστήριξης κατηγορίας. Σημειώνεται ότι στη σημερινή διαδικασία απουσίαζε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Ζητώντας να έχει αντίστοιχο χρόνο αγόρευσης ο δικηγόρος του Χαρ. Αθανασίου, άσκησε έντονη κριτική στην εισαγγελέα για τη χρήση λέξεων όπως «εμπλεκόμενοι», υποστηρίζοντας ότι άλλοτε χρησιμοποιούνται στην πρότασή της με νομικό περιεχόμενο και άλλοτε ως λέξεις καθημερινής χρήσης.

«Απορώ πώς προβληματιζόμαστε για τόσο ξεκάθαρα πράγματα», είπε ο κ. Καραβοκύρης, αντιδρώντας στα περί «εισπρακτόρων». Σημείωσε ότι το δημοσίευμα υπονοοεί ότι οι εμπλεκόμενοι παρουσιάστηκαν έμμεσα ως «εισπράκτορες» για λογαριασμό του υπουργού Χαρ. Αθανασίου.

«Ούτε ένα μικρό παιδάκι δεν θα είχε αμφιβολία ότι ο κ. Βαξεβάνης μέσα από τα δημοσιεύματα δεν έχει στο επίκεντρο τους συνεργάτες του υπουργού, αλλά ασκεί κριτική -για τον ίδιο-, ή κάνει συκοφαντία -για εμάς-, κατά του ίδιου του υπουργού.

Μαντζουράνης: «Τα έγγραφα παρερμηνεύονται»

Σε έντονο ύφος και η αντίδραση του συνηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη στα όσα είπε ο κ. Καραβοκύρης, τονίζοντας ότι πολλά έγγραφα παρερμηνεύονται.

«Το ότι οι άνθρωποι αυτοί εμπλέκονται, όχι μόνο από την κατάθεση του Αβατάγγελου και το δημοσίευμα του Βαξεβάνη, αλλά και από την ανώνυμη επιστολή που κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές τον ρόλο τους».

«Το ότι εμπλέκονται, δε σημαίνει ότι είναι ένοχοι, όμως το 2018 προκύπτει ότι υπήρχε παραγγελία του Εισαγγελέα όπου ζητά από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς να σταλεί αντίγραφο της καταγγελίας που οδήγησε στον σχηματισμό της συγκεκριμένης δικογραφίας», τόνισε ο κ. Μαντζουράνης, θυμίζοντας και τα αντίστοιχα έγγραφα από το 2015. «Από όλα αυτά λοιπόν προκύπτει ότι τα πρόσωπα αυτά ήταν ελεγχόμενα από την ελληνική Δικαιοσύνη και συνεπώς “εμπλέκονται” στην υπόθεση».

Γιάννης Απατσίδης: Δικαίωμα του δημοσιογράφου η δημοσιοποίηση

Από την πλευρά του έταιρος συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη εξήγησε μενομικά επιχειρήματα το δικαίωμα του δημοσιογράφου να δημοσιεύσει στοιχεία μιας δικογραφίας, ακόμη και σε προκαταρκτικό στάδιο τηςδιαδικασίας.

Όπως τόνισε, η νομική του άποψη είναι ότι αν και σε προκαταρκτικά στάδια η απαγόρευση δημοσίευσης είναι αυστηρότερη, εντούτοις, δεν είναι απόλυτη όταν αφορά πρόσωπα και καταστάσεις ιδιαίτερα σημαντικές για το δημόσιο συμφέρον.

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να συνεδριάσει το προεδρείο. Η απόφαση επί της ενοχής ή μη του Κώστα Βαξεβάνη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του Χαράλαμπου Αθανασίου, αναμένεται αργότερα σήμερα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…