Δίκη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου: Απορρίφθηκε η μαγνητοσκόπηση, επιτράπηκε η μαγνητοφώνηση

Μετά την επανέναρξη της διαδικασίας, λόγω διακοπής του δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των αιτημάτων, η έδρα απέρριψε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, έδωσε όμως τη συγκατάθεσή της για μαγνητοφώνηση των όσων θα ειπωθούν.

56eed6a11dc524aa648b47c1 4

Κατατέθηκε αίτημα αναβολής της δίκης εξαιτίας των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος δικαστών, όπως επίσης και για λοιπές εκκρεμότητες που αφορούν τις υποθέσεις Βγενόπουλου. Προέκυψε, επίσης, επαναφορά του αιτήματος προσκομιδής του πορίσματος της εισαγγελέως Τσατάνη που είναι στην κατοχή του Ανδρέα Βγενόπουλο, με τον συνήγορό του να ισχυρίζεται πως θα το φέρει, θέτοντας έναν όρο.

Μετά τη διακοπή του δικαστηρίου, δόθηκε ο λόγος στον εισαγγελέα της έδρας για την εισήγηση του επί των αιτημάτων.

Εισαγγελέας: Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη αμφοτέρων των διαδίκων, είναι δεδομένη. Η άρνηση της πολιτικής αγωγής, κι εγώ επι της ουσίας πιστεύω ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος και προτείνω την απόρριψη. Για την ηχογράφηση της διαδικασίας η σχετική διάταξη απαγορεύει μαγνητοσκόπηση και μετάδοση δεν απαγορεύει την ιδιωτική ηχογράφηση άρα πρέπει να επιτραπεί η ηχογράφηση από πλευράς του κατηγορουμένου μόνο για ιδιωτική χρήση.

Πρόεδρος: Απορρίπτεται το αίτημα μαγνητοφώνησης, επιτρέπεται η ηχογράφηση για αποκλειστική χρήση του κατηγορουμένου.

Δήλωση Βαξεβάνη: Δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα υπάρξει ηχογράφηση για μετάδοση αλλά για ιδιωτική χρήση.

Αίτημα αναβολής λόγω των εν εξελίξει ερευνών σε βάρος Βγενόπουλου

Μαντζουράνης: Είχε ζητηθεί στο πρώτο δικαστήριο συνεκδίκαση κι όχι συνεκφώνηση. Στην πρώτη απόφαση αναφέρεται ότι συνεκφώνηση εννοείται η ταυτόχρονη τέλεσή της αποδεικτικής διαδικασίας σε καμία, όμως, περίπτωση η συνεκδίκαση των επίδικων δικογραφιών. Διερωτώμαι προς τι η διευκρίνηση; τι το έκοφτε το δικαστήριο; Εμείς, ζητάμε συνεκδίκαση.

Κωνσταντοπουλος: Τι είναι δικονομικά η συνεκφώνηση; Διερωτώμαι.

Μαντζουρανης: Πρόκειται περί συναφούς εγκλήματος, ίδιο πρόσωπο, ίδιο μέσον, ίδιος τόπος. Αν δεν απαντήσετε δικαιολογημένα γιατί θα αρνηθείτε η απόφαση σας είναι αναιρετέα. Έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις σε δικαστές. Τι γίνεται στην περίπτωση της προκαταρκτικής εξέτασης; Διενεργούνται προκαταρκτικές έρευνες για τα επίμαχα γεγονότα που κατά την πρωτόδικη απόφαση συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση κατά Βγενόπουλου, διενεργείται έρευνα για συνεργάτες του για αδικήματα που άπτονται του κατηγορητηρίου; Είναι πασίδηλο ότι η Εισαγγελέας του Α.Π. έχει ζητήσει όλες τις δικογραφίες που αρχειοθέτησαν δικαστές και αφορούν τον κ. Βγενόπουλο και συγκεκριμένα δωροληψία του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, τα μετοχοδάνεια, δηλαδή όλες τις πράξεις που δημοσιεύει ο Βαξεβανης κι έχει καταδικαστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε την κρίση, να επαναρχίσει ποινική προκαταρκτική εξέταση από την αρμόδια εισαγγελία διαφθοράς. Οπότε, τίθεται το ζήτημα μήπως πρέπει αν αναβάλλεται αλλιώς να συνεκδικασθούν οι δύο υποθέσεις. Αν το αποτέλεσμα είναι επανεκκίνηση της έρευνας είναι εξέλιξη υπέρ του Βαξεβάνη, αν εμείνει στην αρχειοθέτηση είναι υπερ του Βγενοπουλου..

Κωνσταντόπουλος: Ξεκινώ από το τι εγγράφεται στην πρωτοδίκη απόφαση. Υπάρχουν πολλές αιτιάσεις γι’ αυτές τις δικογραφίες αλλά και για το σκεπτικό και το απαλλακτικό και το καταδικαστικό, πάσχει από πολλές πλευρές η απόφαση, αν ήταν του εφετείου θα προφερόταν για μελέτη προχειρότητας, αντιφατικότητας και ευθείας παράβασης του νόμου. Ήταν δύο δίκες προσδιορισμένες, όταν ήρθε η πρώτη υποβλήθηκε αίτημα λόγω συνάφειας να πάει στο άλλο δικαστήριο που προηγείτο κατά τον προσδιορισμό. Πήγε και υπεβλήθη το ίδιο αίτημα, λόγω συνάφειας να συνεκδικασθούν. Εγώ δικονομικά δε γνωρίζω τον όρο συνεκφώνηση στο ποινικό δικαστήριο. Δεν ισχύει αυτό που λέει η πρωτόδικη απόφαση. Κι έχουμε τελικά σε δύο αποφάσεις δύο ποινές και ταυτόσημα πρακτικά. Δεν τεκμηριώνει δε ούτε με την αξιολόγηση κανενός εγγράφου ή μαρτυρικής κατάθεσής. Είναι άτακτη αυτή η απόφαση, πρόχειρα γραμμένη. Γιατί; Γιατί επί οκτώ μήνες δεν καθαρογραφόταν. Κάναμε υπόμνηση – αναφορά ότι είναι δια του τύπου και γράφτηκε στο πόδι. Η ουσία της υπόθεσης είναι το πόρισμα Τσατάνη, αφού και οι επίμαχες αποφάσεις παραπέμπουν στις εκκρεμείς ποινικές αποφάσεις που απασχολούν κι όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και της Κυπρου. Όλο το θέμα είναι σε μια βασανιστική εκκρεμότητα, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει συνάφεια με αυτές τις εκκρεμότητες;

Δεν είναι πλέον δεδομένη η αρχειοθέτηση, επανεξετάζεται το θέμα αν τηρήθηκε η δημοκρατική νομιμότητα στο θέμα αυτών των υποθέσεων και δεν ισχύει η επίκληση οιονεί δεδικασμένου. Έχουμε πειθαρχικά, προκαταρκτικές κι εν αναμονή κατά πόσον θα κινηθούν και οι ποινικές διαδικασίες. Ο νόμος ρυθμίζει την πραγματικότητα της ζωής και πρέπει να είναι και εύπλαστος, όμως οι διατάξεις περί συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης κρίνονται σε σχέση με την πραγματικότητα της ζωής. Ο Βγενόπουλος δεν είναι ένα πρόσωπο που ξαφνικά μπήκε στο στόχαστρο του Βαξεβάνη. Ανέπτυξε πολυσχιδή επιχειρηματικότητα και αποτελεί πρόσωπο επικαιρότητας που αναπτύσσει δημοσίου ενδιαφέροντος δραστηριότητα και πρέπει εξ αρχής να υπόκειται στο λεγόμενο καθήκον αυτοέκθεσης. Όλα όσα λέει ότι τον θίγουν έχουν σχέση με τη δραστηριότητα του, την οποία ελέγχουν και οι Αρχές. Ο Τύπος δεν είναι συμβολαιογράφος, είναι μια ζωντανή λειτουργία που διερευνά και κάποια στιγμή σχολιάζει και παίρνει θέσεις. Κι εσείς κύριε Βγενοπουλε όταν κάνατε τις μηνύσεις αυτό επικαλεστήκατε, ότι έχουν σχέση με τις εκκρεμότητες που επικαλούμαστε κι εμείς.

Και κατέληξε λέγοντας: Η υπόθεση αυτή έχει περιθώριο να αναβληθεί, προκειμένου να κριθεί οριστικά το θέμα του εάν και κατά πόσο ασκηθεί ποινική δίωξη. Για σκεφτείτε το ανακόλουθο να δικάζετε και να ασκηθεί ποινική δίωξη ή το παράδοξο να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κι εσείς να αθωώνετε… Να μην υπάρχει καμιά ανοικτή πλευρά για πλαγιοσκόπηση αυτής υπόθεσης.

Βαξεβάνης: ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι στοιχείο της αθωότητας του πελάτη του είναι η αρχειοθέτηση. Άρα, το ξανάνοιγμα επιβαρύνει τον Βγενοπουλο. Τι έχουμε τώρα; Από τη στιγμή που η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ελέγχεται πειθαρχικά η Τσατανη, δεν μπορεί ταυτόχρονα να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της ερευνάς της. Και στην Κύπρο μια δεύτερη ποινική διαδικασία για αχυράνθρωπο του Βγενόπουλου, τον Ζολωτα. Έχει γραφτεί ότι έρχονται διώξεις. Υπάρχουν συνεπώς όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία. Υπάρχει και μια πρωτοφανής κατάσταση. Η απόφαση δεν αφορά μόνο έναν κατηγορούμενο αλλά μια κατάσταση στην ελληνική Δικαιοσύνη. Κρίνονται πράγματα για εισαγγελείς; Γιατί αυτομηνύεται στο ενδιάμεσο ο Βγενόπουλος, υπάρχει κίνδυνος να παραχθεί μια νομική σχιζοφρένεια.

Δημητρακόπουλος: Οι κανόνες της ποινικής δικονομίας θεσπίστηκαν για όλους τους Έλληνες και θα ισχύσουν και για τον Βαξεβανη και για τον Βγενοπουλο. Όταν υποβάλλεται αίτημα αναβολής της δίκης θα πρέπει να δούμε που βασίζεται νομικά. Πρωτοφανή τα επιχειρήματα τους… Έχουμε εδώ καμιά ποινική δίωξη κατά Βγενοπουλου, καμία. Κάποια ποινική δίωξη που ξεκίνησε από όσα γραφεί Βαξεβάνης κατά Βγενόπουλου; Όχι. Ο νομός είναι σαφής. Σας ζητούν να πατέ κόντρα σε νομολογία πενήντα ετών του Αρείου Πάγου. Σας λένε ότι υποκαθιστά την ποινική δίωξη η κίνηση της Εισαγγελίας του Α.Π. Νομικά αβάσιμο το αίτημα τους.

Πρόσθεσε: Τι λέει η ποινική δικονομία; Ότι μπορεί το δικαστήριο να αναβάλει αν εκκρεμεί άλλη ποινική υπόθεση ή αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για θέμα που επηρεάζει την παρούσα δική, μέχρι να εκδοθεί απόφαση. Υπάρχει καμμιά ποινική δίωξη κατά Βγενόπουλου; Τίποτε.Σας καλούν να υπερβείτε τη διάταξη του νόμου. Δεν ξέρουμε κι αν είναι αλήθεια ότι μελετά η Εισαγγελέας του Α.Π. για το αν θα ανασύρει τις υποθέσεις. Της δίνει καμιά δυνατότητα ο νόμος της Εισαγγελέως του ΑΠ να λέει φέρτε μου εδώ τις υποθέσεις να τις ανασύρω; Αυτά είναι πρωτογονισμοί. Μόνο με νεότερα στοιχεία ανασύρεται αρχειοθετημένη υπόθεση από αρμόδιο εισαγγελέα. Αν πιστεύετε ότι είναι συναφείς οι υποθέσεις και θέλετε να τις δικάσετε, στην κρίση σας…

Μαντουράνης: Η πολιτική αγωγή ξιφούλκησε στον αέρα. Ισχυρίζονται ότι το αίτημα μας είναι νομο-αβάσιμο. Είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ποινική δίωξη, ο προβληματισμός αφορούσε τις προκαταρκτικές εξετάσεις. Επικουρικά θέσαμε θέμα αναβολής μέχρι Σεπτέμβρη, δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Κωνσταντόπουλος: Για τη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων μιλήσαμε. Το σύνολο των υποθέσεων για τις οποίες γίνεται η δική αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο έρευνας όλων των Αρχών. Μιλάμε με την έννοια του πραγματικού προκριματικού θέματος, να μην εμφανίζεται το δικαστήριο ότι πορεύεται ερήμην της πραγματικότητας και πέρα βρέχει.

Απατσίδης: Ζητάμε τη διάταξη Τσατάνη που ο κ. Δημητρακόπουλος στην προηγούμενη συνεδρίαση είπε ότι την έχει, άρα μπορεί να την εισφέρει.

Μαντζουράνης: Να δούμε ποιος την έγραψε και ποιος την υπέγραψε.

Δημητρακόπουλος: Αύριο θα σας τη φέρω αν δεσμευτεί ο κ. Βαξεβάνης ότι δεν θα την βάζει συνέχεια.

Κωνσταντόπουλος: Δε με ενδιαφέρουν τα βρώμικα παρασκήνια και τι έχει ο καθένας και πως το έχει. Ο εισαγγελέας να ζητηθεί τα έγγραφα. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην Κύπρο για σχέσεις των δυο βασικών συνεργατών του Βγενόπουλου για τους οποίους αποφασίστηκε η έκδοση από ελληνικά δικαστήρια και φυγοδικούν. Γιατί κατηγορούνται; Δεν γίνονταν στην Λαϊκή Τράπεζα οι απογειώσεις των ιδίων κεφαλαίων, έδιναν αφειδώς δάνεια έβαζαν ενέχυρο τις ίδιες μετοχές και δεν έκαναν απομειώσεις

Δημητρακόπουλος: Δεν έχει καμμιά σχέση αυτή η δίωξη με την υπόθεση που έχουμε εδώ. Μπουλούτας και Φόρος δεν εκδόθηκαν στην Κύπρο για τα διαλαμβανόμενα στο κατηγορητήριο, αλλά επειδή το 2011 οι τράπεζες έκαναν οικονομικές καταστάσεις, δημοσιεύτηκαν και δεν υπήρχε απομείωση στην αξία της Λαικής. Από την απομείωση που υπέστησαν τα ομόλογα, για ένα τυπικό αδίκημα που στην Ελλάδα δεν διώκεται. Εδώ δεν έχουν καμία σχέση.

Βαξεβανης: Για την υπόθεση στην Κύπρο που διώκονται οι δυο για το ό,τι έκαναν με πρόεδρο της τράπεζας τον Βγενόπουλο και δεν είναι τίποτα κατά τον Δημητρακόπουλο. Είναι με απόφαση γενικού εισαγγελέα Κύπρου για σωρεία αδικημάτων όπως χειραγώγηση αγοράς. Αν ήταν τόσο απλό, δεν θα φυγοδικούσαν, θα πήγαιναν να πουν την αλήθεια. Αν δεν σχετίζονταν κι ήταν τόσο απλά θα πήγαιναν, θα αθωώνονταν και θα ήταν σήμερα εδώ να καταθέσουν υπέρ του. Η κατηγορία της μη εγγραφής των ζημιών από τα δάνεια δεν ήταν κάτι ελάχιστο, εμφάνιζαν τις ζημίες ότι δεν ήταν ζημίες και μπορούσαν να δίνουν όσα δάνεια ήθελαν. Είναι άμεσα σχετιζόμενα τα αδικήματά τους με την ουσία της υπόθεσης. Δύο φορές η MIG έχει μηνύσει τον εαυτό της… Γιατί;

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί των αιτημάτων.

Διαβάστε επίσης: Ο Βγενόπουλος αρνείται τη βιντεοσκόπηση του… δίκιου του στο δικαστήριο

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

ελεφάντη

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

Σάλο προκαλέσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που υποστήριξε ότι «η γυναικοκτονία έχει…

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

πατρα σχολειο

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

Φοβισμένοι οι ανήλικοι – Δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…