Newsroom

Newsroom

Ο Βγενόπουλος αρνείται τη βιντεοσκόπηση του… δίκιου του στο δικαστήριο

Παρόντος του Ανδρέα Βγενόπουλου ξεκίνησε σήμερα στο Εφετείο η εκδίκαση της έφεσης του Κώστα Βαξεβάνη για δημοσιεύματα του Hot Doc, τα οποία εμφάνιζαν τον κ. Βγενόπουλο να δίνει -μεταξύ άλλων- δάνεια σε συνεταίρους του, αλλά και επιχειρηματίες με τους οποίους σχετιζόταν επιχειρηματικά.

578f3b881dc524a77a8b4b0c

Στην περασμένη δικάσιμο δεν είχε εμφανιστεί, καθώς σύμφωνα με τον συνήγορο του Μιχ. Δημητρακόπουλο «έδινε μάχη για την Ελλάδα σε διαιτητικό δικαστήριο με την Κύπρο».

Αντίθετη εμφανίστηκε σήμερα η πλευρά Βγενόπουλου στο αίτημα της υπεράσπισης να καλυφθεί η δίκη τηλεοπτικά για λόγους «ισότητας των όπλων και δημοσίου ενδιαφέροντος».

«Ο ίδιος έχει δώσει τέσσερις συνεντεύξεις Τύπου, οι παράμετροι της υπόθεσης άπτονται του δημοσίου συμφέροντος» αντέτεινε η υπεράσπιση .

«Η υπόθεση δεν είναι δημοσίου ενδιαφέροντος, η δίκη έχει ένα συγκεκριμένο δικονομικό περιεχόμενο, εδώ είναι δικαστήριο όχι φιλοσοφική λέσχη… Αν υπάρχει παραδικαστικό να κάνει τις μηνυτήριες αναφορές του και μόνος αρμόδιος να κρίνει είναι η ελληνική Δικαιοσύνη», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μιχ.Δημτρακόπουλος.

Να περιχαρακώσει τη δίκη επιχείρησε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ζητώντας να μην αναφέρεται ο ρόλος των διαφόρων δικαστικών λειτουργών στις υποθέσεις Βγενόπουλου.

Για λειτουργία εγκληματικής ομάδας δικαστών, έκανε λόγο ο Κώστας Βαξεβάνης.

Η διαδικασία

Με μια σκέψη του προέδρου του δικαστηρίου «να μην γίνονται αναφορές σε ονόματα δικαστών», που επι της ουσίας όμως κατέτεινε στην στεγανοποίηση της διερεύνησης της υπόθεσης, ξεκίνησε σήμερα η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη.

Αμέσως αντέδρασε ο κατηγορούμενος Βαξεβάνης με την εύλογη παρατήρηση: «Είναι συνδεδεμένα γεγονότα».

Πρόεδρος: Πάντοτε η δίκη είναι δίκαια, τουλάχιστον σε αυτό το δικαστήριο.

Δημητρακόπουλος: Η άποψη της πολιτικής αγωγής είναι ότι έχουμε ένα κατηγορητήριο συγκεκριμένο κι αν τεθούν ερωτήματα από την υπεράσπιση που εκφεύγουν δεν θα απαντήσουμε… Αν τεθούν ερωτήματα για Κουτζαμάνη, Ρασιδάκη, Τσατάνη, και λοιπούς δικαστές δεν πρόκειται να απαντηθούν.

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα της ενδεχόμενης σχέσης λόγω συνεπωνυμίας του προέδρου του δικαστηρίου με τον Απ. Ταμβακάκη.

Μαντζουράνης: Υπήρχε ένας Απ. Ταμβακάκης που ήταν μέλος του ΔΣ της MIG. Υπάρχει κάποια σχέση;

Πρόεδρος: Δεν τον γνωρίζω, δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου.

Για την ισότητα των όπλων και το δημόσιο συμφέρον

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης, λόγω ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος και όχι μόνο, να καλυφθεί τηλεοπτικά η δίκη.

Και ο μηνυτής -αναφέρθηκε χαρακτηριστικά- είναι εξοικειωμένος με τα ΜΜΕ, τα έχει χρησιμοποιήσει για να προβάλει τις θέσεις του σε πολλές υποθέσεις ακόμα και ιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Μαντζουράνης: Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν κρίσιμες συνέπειες πχ η κατάρρευση της Λαϊκής Κύπρου μαζί με ομόλογα ελληνικού δημοσίου είχε κρίσιμη συνέπεια την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και την υπαγωγή της στην τρόικα; Η αντιδικία Βαξεβάνη με Βγενόπουλο είχε σχέση με την στάση των ελληνικών δικαστικών αρχών και των κυπριακών αντίστοιχα, με αυτό που εξετάζεται στην επιτροπή της Βουλής, με το αν η Τσατάνη έκανε σωστά τη δουλειά της με την αρχειοθέτηση; Αν είναι αληθή αυτά που λέει ο Βαξεβάνης είναι πειθαρχικά τιμωρητέα… Και τότε είναι ψευδή όλα όσα λέει ο Βγενόπουλος στη μήνυση κατά Θάνου… Κι έχει τότε δίκιο και ο κ. Αγγελής. Είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να απομονωθεί, οι παράμετροι της άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον το κύρος των δικαστών; Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης».

Κωνσταντόπουλος: Σέβομαι αλλά διαφωνώ με την άποψη του πρόεδρου. Η ποινική δίκη είναι κοινωνική οντότητα, οι συμπεριφορές και τα δεδομένα έχουν σχέση με τις συνθήκες ζωής, με όσες συνθήκες διαμορφώνουν ανθρώπινη συγκρότηση και συμπεριφορά. Δεν είναι διαδικασία διεκπεραίωσης, θα κριθούν τα πάντα. Η δίκη δεν είναι στεγανοποιημένη από τις περιστάσεις. Βασική αρχή απόδειξης είναι η ηθική απόδειξη. Εσείς, εκτιμάτε συνθήκες, περιστάσεις, συμπεριφορές, λογική, επιστήμη και έχετε πάνω απ΄ όλα τη συνείδηση σας που διαμορφώνεται με όλες αυτές τις περιστάσεις. Η ίδια η απόφαση εδώ εμπεριέχει εκτιμήσεις… Μέμφεται στο σκεπτικό της το δημοσιογράφο για την αρθρογραφία του, που αφορά το δημόσιο συμφέρον της χώρας. Είναι αυτή δικαστική απόφαση; θα μάχομαι πάντα σε βάρος τέτοιων αποφάσεων.

Και συνέχισε λέγοντας: Ο δημοσιογράφος κάνει έρευνα, την αξιολογεί, διατυπώνει ερωτήματα και εικασίες, αυτή είναι η κοινωνική του αποστολή. Η υπόθεση αυτή δεν είναι στεγανοποιημένη… Εδώ έξω από τον Αρειο Πάγο έγιναν συλλαλητήρια με ευθύνη Βγενόπουλου όταν εκκρεμούσε απόφαση για την ιστορία που ταλανίζει τη δημόσια ζωή της χώρας… Τα ζητήματα αυτά ερευνώνται ως οικονομικά σκάνδαλα και εδώ και στην Κύπρο… Απασχολούν το θεσμικό σύστημα της Ελλάδας, κι αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι σε εκκρεμότητα. Όταν λέει ο Βαξεβάνης ότι ευθύνονται οι τράπεζες του είναι συκοφαντία κι όταν λέμε ότι η πρόεδρος Αρείου Πάγου προσεφέρθη σε δωροδοκία είναι έπαινος, κριτική; Ας κατατεθεί το πόρισμα της κας Τσατάνη να λάβουμε κι εμείς γνώση .Θα ζητήσουμε έγγραφα από τις εκκρεμούσες υποθέσεις. Πρέπει να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην τεκμηρίωση της νομικής αλήθειας. Θα ζητήσουμε αν υπάρξει ανάγκη και κλήση μαρτύρων…ΚΙ αυτά που λέει ο Βγενόπουλος είναι συγκλονιστικά κι αυτά που λένε σε βάρος του είναι συγκλονιστικά. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ποινική δίκη…προχθές παπαγαλάκια που πληρώνονται έγραφαν “πρώτη νίκη Βγενόπουλου – απορρίφτηκε το αίτημα της αναβολής.

Απατσίδης: Σε κάθε περίπτωση σεβαστό αυτό που ζητήσατε, κύριε πρόεδρε…για κάποιον λόγο έχετε την αγωνία επειδή αναφέρθηκαν ονόματα εισαγγελικών λειτουργών, ως επί το πλείστον, το θέμα είναι να μην αναφέρονται τα ονόματα ή οι πράξεις τους; Εσείς έπρεπε αυτεπαγγέλτως να ζητήσετε το πόρισμα Τσατάνη… Πολύ εύκολη υπόθεση, αρχειοθετήθηκαν τα δάνεια Βγενόπουλου.

Βαξεβάνης; Πριν ενάμιση χρόνο έκατσα στο εδώλιο μόνος με τους συνηγόρους και 5.000 έγγραφα… κακοποιήθκαν πρακτικά βγήκε μια απόφαση που δεν αντέκρουσε ούτε ένα έγγραφο από όσα κατέθεσα, που ήταν επίσημες αναλύσεις από τραπεζικούς φορεί… σήμερα είμαι εγώ και 10.000 έγγραφα και μια διαδικασία πέραν κάθε αμφισβήτησης… είναι πειθαρχικά ελεγκτέα η Τσατάνη γιατί αφαίρεσε παράνομα δικογραφία και την αρχειοθέτησε και συμπεριέλαβε και κομμάτι που έπρεπε να εξεταστεί από την Κύπρο. Η Κουτζαμανη είχε εντολή πειθαρχικού ελέγχου, είναι δύσκολη θέση να ακούτε ονόματα εισαγγελέων μπορεί να είναι φίλοι, αλλά φίλτατη είναι η αλήθεια, ασκήθηκε πειθαρχική ερευνά για την εισαγγελέα Αρείου Παγου. Εδώ, δεν ήρθαμε να κάνουμε το βολικό, πίσω από αυτά τα στοιχεία υπάρχει έρεβος και κατά την άποψη μου λειτουργία εγκληματικής ομάδας.

Δημητρακόπουλος: Έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ότι αυτή η δίκη είναι δημοσίου συμφέροντος… Θεωρεί ότι είναι πολιτική η δίκη και με κοινωνικές προεκτάσεις, αισθάνεται ότι είναι το επίκεντρο ενδιαφέροντος της χώρας… Εντελώς διαφορετική η άποψη μας. Η δίκη έχει ένα συγκεκριμένο δικονομικό περιεχόμενο, εδώ είναι δικαστήριο όχι φιλοσοφική λέσχη. Αν υπάρχει παραδικαστικό να κάνει τις μηνυτήριες αναφορές και μόνος αρμόδιος να κρίνει είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. Οι ερωτήσεις πρέπει να έχουν σχέση μόνο με το αντικείμενο της δίκης αλλιώς εσείς έχετε το δικαίωμα να τις απαγορεύσετε. Υπάρχει ο Άρειος Πάγος να κάνουν αίτηση αναίρεσης αν δεν τους αρέσει σχετική παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου σας. Εσείς, έχετε συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν γίνουν ερωτήσεις που δεν θα έχουν σχέση με την υπόθεση άμεσα, θα κάνουμε ενστάσεις. Εδώ δεν είναι καφενείο, ούτε πολιτική συγκέντρωση, ποινικά αδικήματα δικάζονται. Ξαναλέω οποιεσδήποτε πειθαρχικές διώξεις και παρεμβάσεις γίνονται από Υπουργό Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ είναι τιμητικές.

Βαξεβάνης: Τι έχουμε εδώ μέσα; Είναι θεσμική προσβολή αυτό, βάλλει κατά της δημοκρατίας.

Μαντζουράνης: Αν ήταν όμως του Αθανασίου η παρέμβαση…

Δημητρακόπουλος: Ο κ. Κωνταντοπουλος έχει πει για τα Ιουλιανά του 2015, σχετικά με τη λειτουργία της Κυβέρνησης… Αυτή η ποινική δίκη δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη. Καταγραφή γίνεται από το Κουτί της Πανδώρας και δημοσιοποιείται .

Βαξεβάνης: Από εμένα, δηλαδή.

Κωνσταντόπουλος: Υπάρχει βασική αρχή των όπλων, δεν έχετε αφήσει κανάλι που να μην έχετε χρησιμοποιήσει, τα δικαιώματα του κατηγορούμενου είναι υπέρτερα. Υπάρχουν συνάφειες σε αυτή τη δίκη. Διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορούν να δικαιολογήσουν πρωθύστερα. Για μένα θα δικαιολογείτο και αίτημα αναβολής μέχρι να κριθούν τα δύο ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς. Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοια πράγματά, εισαγγελέας να παίρνει από τα χέρια άλλης εισαγγελέως δικογραφία και να την αρχειοθετεί, να καταγγέλεται η πρόεδρος Αρείου Πάγου για απόπειρα δωροληψίας, να καταγγέλλει η ίδια η Πρόεδρος του Α.Π. άλλους για ψεύδη και συκοφαντίες. Υπάρχει διάχυτος σκανδαλισμός, σκανδαλίζεται το σύμπαν. Δεν θα πάμε στο τί έγινε στην Κύπρο, στην Τράπεζα της Ελλάδας; Δεν θα ασχοληθούμε με το γεγονός ότι Μπουλούτας και Φόρος είναι φυγόδικοι, ότι ζητούν από Βγενόπουλο να πάει να καταθέσει και δεν πάει; Εδώ είναι ποινικό δικαστήριο Β’ βαθμού και θα κάνουμε τα πάντα για να φτάσει η υπόθεση μέχρι το κόκκαλο. Τον καταδίωκαν τον Βαξεβάνη για τη λίστα Λαγκάρντ και τώρα και οι διώκτες του ακόμη την χρησιμοποιούν ως μεγάλη συμβολή για την εξυγίανση των οικονομικών και της φοροδιαφυγής. Τέσσερις φορές έχει κάνει τη δίκη αυτή ο μηνυτής στα κανάλια σε βάρος του Βαξεβάνη.

Μαντζουράνης: Το ότι παρίσταται μια και μόνο δημοσιογράφος δείχνει τι συμβαίνει στα Μέσα και ποιος τα ελέγχει. Δεν θα διερευνήσουμε σκέλη όπως τα μετοχοδάνεια, τι θα πει θα κάνουμε ” μπανιο” στα κεφάλαια, να μην ακουστούν οι κασέτες της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς που διερευνώνται. Από εισαγγελέα, νόμιμες κασέτες που μίλαγαν στελέχη μεταξύ τους. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα στοιχεία που θα αποδείξουν αν αυτά που λέει η πρώτη απόφαση είναι αληθή ή όχι.

Βαξεβάνης: Αιτούμαι να καταγράψω με μαγνητόφωνο για προσωπική μου χρήση γιατί βλέπω η κάλυψη θα απορριφθεί.

Δημητρακόπουλος: Υπάρχουν πρακτικά της δίκης, είναι σαν να αμφισβητούμε ότι κάνει καλά τη δουλειά της η γραμματέας της έδρας. Υπάρχει η δημοσιογράφος που καταγράφει.

Βαξεβανης: Είναι θεσμός η δημοσιογράφος;

Δημητρακόπουλος: Λέω ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

Μαντζουράνης: Δεν μπορεί να αποτυπώσει τα πάντα.

Κωνσταντόπουλος: Πλήττουν ευθέως τη λογική συνέπεια οι αντιφάσεις της πολιτικής αγωγής και φυσικά δεν θα πούμε εμείς ότι είναι τιμή να σε διώκει πειθαρχικά ο Υπ.Δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες σε αυτή την υπόθεση, στην Κύπρο όλοι οι υπάρχοντες θεσμοί ασχολούνται με την υπόθεση. Είναι απλό ότι αυτοί τη στιγμή όλοι οι φορείς κορυφαίων ελεγκτικών μηχανισμών της Ελλάδος διασύρονται και σφάζονται στην ποδιά της MIG;

Απατσίδης: Για τη μαγνητοφώνηση της δίκης δεν απαιτείται συναίνεση, είθισται ή δεν είθισται…δεν απαγορεύεται η μανγητοφώνηση για διάφορους λόγους, για λόγους δεοντολογίας του γνωστοποιούμε ότι το θέλουμε για προσωπική χρήση …δεν γίνεται να κάνουμε συμφωνίες συνεκφώνησης; Και όχι συνεκδίκασης… Η υπόθεση αυτή έχει κλονίσει τις σχέσεις δύο κρατών και κλονίζει και τις σχέσεις δικαστών και συμφωνώ με τον πελάτη μου για την ομάδα των δικαστών.

Δημητρακόπουλος: Επανειλημμένα έχω θέσει αιτήματα για μαγνητοφώνηση σε μεγάλες δίκες και δεν έχουν γίνει δεκτά, γίνεται απόλυτη και ακριβής καταγραφή από τη δημοσιογράφο.

Βαξεβάνης: Κι αν φύγει;

Δημητρακόπουλος: Πρός το παρόν δεν φεύγει.

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο για να αποφανθεί επί των αιτημάτων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την εκδίκαση της έφεσης του Κώστα Βαξεβάνη για δημοσιεύματα του Hot Doc τα οποία εμφάνιζαν τον Αν. Βγενόπουλο να δίνει δάνεια σε συνεταίρους του, αλλά και επιχειρηματίες με τους οποίους σχετιζόταν επιχειρηματικά.

Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνταν εκθέσεις των κεντρικών τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα επι ημερών του Βγενόπουλου είχε χρησιμοποιηθεί ως “κουμπαράς” από τον οποίο αντλούσε ρευστό για δάνεια η διοίκηση Βγενοπουλου.

Όπως υποστηρίζει ο Κώστας Βαξεβάνης, όσα έχει γράψει όχι μόνο έχουν αποδειχτεί τα δυο τελευταία χρόνια αλλά είναι και το θέμα που κλονίζει την Ελληνική Δικαιοσύνη, λόγω χειρισμών που έγιναν στη δικογραφία Βγενόπουλου.