Δίκες των Ναζί: Η «δακτυλογράφος του θανάτου» καταδικάστηκε για συνέργεια σε 10.500 ανθρωποκτονίες

Παρόλο που ήταν δημόσιος υπάλληλος, ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε στο στρατόπεδο. 

AP22353462175978

Η δίκη της Ίρμγκραντ Φούρχνερ έφτασε στο τέλος της, αφού σύμφωνα με το bbc η πρώην γραμματέας στρατοπέδου συγκέντρωσης ηλικίας 97 ετών καταδικάστηκε για συνέργεια σε 10.500 ανθρωποκτονίες.

Η 97χρονη η οποία ζει σε οίκο ευγηρίας στο Αμβούργο και ήταν την εποχή των γεγονότων 18 με 19 ετών, καταδικάστηκε σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή από ένα ειδικό δικαστήριο για νέους για «συνέργεια στον φόνο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων». Παρόλο που ήταν δημόσιος υπάλληλος, ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε στο στρατόπεδο, απεφάνθη ο δικαστής σύμφωνα με το bbc.

Η Ίρμγκραντ Φούρχνερ είναι η μοναδική γυναίκα η οποία εμπλέκεται στα εγκλήματα του ναζισμού και δικάζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία. Κατηγορείται ότι συμμετείχε στον φόνο κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, στη σημερινή Πολωνία, όπου εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, του Πάουλ Βέρνερ Πόπε, από τον Ιούνιο του 1943 ως τον Απρίλιο του 1945.

Σε αυτό το στρατόπεδο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκντανσκ, φονεύθηκαν συστηματικά 65.000 άνθρωποι “Εβραίοι κρατούμενοι, μέλη της πολωνικής αντίστασης και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου”, σύμφωνα με την εισαγγελία. Έπειτα από μια μακρά διαδικασία, η γερμανική δικαιοσύνη έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η ενενηντάχρονη είναι σε θέση να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, παρά την ηλικία της. Οι ακροάσεις, είχαν προβλεφθεί να διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2022.

Δεκαετίες μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανική δικαιοσύνη εξακολουθεί να αναζητεί πρώην εγκληματίες ναζί που είναι ακόμη ζωντανοί. Οκτώ υποθέσεις που αφορούν πρώην εργαζομένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Ράβενσμπρουκ κυρίως εξετάζονται από διάφορα δικαστήρια αυτή την περίοδο, δήλωσε στο AFP το Κεντρικό Γραφείο Διερεύνησης Εγκλημάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.

Περίπου 4.000 γυναίκες εργάζονταν ως φύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με τους ιστορικούς. Η καταδίκη το 2011 του Τζον Ντεμγιανγιούκ, φύλακα του στρατοπέδου του Σομπιμπόρ το 1943 σε πενταετή φυλάκιση επιτρέπει στο εξής να ασκηθεί δίωξη για συνέργεια σε δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες, εναντίον όσων εργάστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από φύλακες μέχρι λογιστές.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: The at this time 96-year-old defendant Irmgard F. sits in the courtroom at the beginning of the trial day in Itzehoe, Germany, Tuesday, Nov. 9, 2021. The now 97-year-old woman charged with being an accessory to murder for her role as secretary to the SS commander of the Stutthof concentration camp during World War II. (Christian Charisius/Pool via AP, File)

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…