Newsroom

Newsroom

Διεθνής ανησυχία για την Credit Suisse-Μνήμες της κρίσης του 2008 για τις τράπεζες

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η Credit Suisse, είναι πλέον σε επικίνδυνη περιδίνηση. Οι μετοχές της είναι σε ελεύθερη πτώση, καθώς έχουν χάσει το 25% της αξίας τους κατά τον περασμένο μήνα.

60849784 101

Ο κλυδωνισμός της Credit Suisse της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας ξυπνάει μνήμες 2008 και έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο. Μετά την πτώση κατά 10% της τιμής της μετοχής της και την εκτίναξη των CDS σημειώθηκε κύμα αναλήψεων και από εφοπλιστές καθώς και από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. H Credit Suisse έχει ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 10η θέση ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν την παγκόσμια ναυτιλία. Είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός παίκτης στη ναυτιλία τόσο ως δανείστρια όσο και ως εταίρος αφού πολλές ναυτιλιακές κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω αυτής.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στελέχη της ελβετικής τράπεζας προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους μεγάλους πελάτες και τους επενδυτές όσον αφορά τη ρευστότητά της και την κεφαλαιακή της θέση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ προετοιμάζει σχέδιο εξόδου από την κρίση όμως οι κινήσεις του δεν έχουν πείσει τους επενδυτές.

Και χθες Δευτέρα, οι διεθνείς αγορές ήταν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς επενδυτές και αναλυτές είδαν στην Credit Suisse τον κίνδυνο μιας νέας Lehman Brothers -δηλαδή μιας κατάρρευσης, η οποία θα μπορούσε να ανάψει το φιτίλι της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, επιχείρησε να διαβεβαιώσει μέσω ενός memo που διένειμε στους εργαζόμενους, ότι η -ιδρυθείσα το 1856- τράπεζα διαθέτει «ισχυρά κεφάλαια» και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση απέφερε τελικά τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το επίμαχο memo έφερε στη μνήμη όλων τις προσπάθειες καθησυχασμού των ανθρώπων της Lehman Brothers λίγο πριν το κραχ του 2008.

 

 

 

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…