Newsroom

Newsroom

Δίδυμοι Πύργοι: 12 χρόνια μετά

11 Σεπτεμβρίου 2001, 08:46 – 10:28 π.μ Μέσα σε 102 μόλις λεπτά, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου γίνεται Ground Zero. Οι…

11 Σεπτεμβρίου 2001, 08:46 – 10:28 π.μ

Μέσα σε 102 μόλις λεπτά, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου γίνεται Ground Zero. Οι δύο πύργοι, ύψους 411 και 409 μέτρων, κατακρημνίζονται μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης και ατσαλιού που για μέρες θα πλανάται πάνω από τη Νέα Υόρκη. Ένα τρίτο αεροπλάνο πέφτει στη νότια πλευρά του Πενταγώνου. 2.977 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ας δούμε βήμα προς βήμα τι συνέβη εκείνη τη μέρα, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη. 19 αεροπειρατές, μέλη της Αλ Κάιντα, στόχευσαν τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά σύμβολα των ΗΠΑ. Τα τρία βρήκαν το στόχο τους, ενώ το τέταρτο θα έπεφτε στον Λευκό Οίκο ή στο Κογκρέσο, αλλά μετά την επέμβαση των επιβατών το αεροσκάφος κατέπεσε σε έναν αγρό στην Πενσιλβάνια.

08:46, ώρα μηδέν

Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ στις 8:46:30 π.μ. τοπική ώρα. Οι πρώτες εικόνες του φλεγόμενου κτιρίου κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ η κοινότητα αποσβολωμένη παρακολουθεί κάτι που τα μέσα αναφέρουν ως “ένα τραγικό ατύχημα”.

Στις 9:02:59 π.μ τα βλέμματα παγώνουν. Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο. Η είδηση του ατυχήματος μετατρέπεται στην είδηση που οδήγησε σε 2 πολέμους τις ΗΠΑ. Τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Τζορτζ Μπους, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ενημερώνεται για το χτύπημα ενώ βρίσκεται σε παιδικό σταθμό. Την ίδια περίπου ώρα, στις 9:37:46 π.μ, η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, πέφτει στο Πεντάγωνο.

(ανοίξτε την εικόνα για μεγέθυνση)


Η εκκένωση των κτιρίων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έχει ξεκινήσει, όμως τα ασανσέρ δεν δουλεύουν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται συνωστισμένοι στις σκάλες κινδύνου, όταν στις 9:59, ο Νότιος Πύργος, που είχε χτυπηθεί δεύτερος, καταρρέει. Μισή ώρα μετά, στις 10:28, ο Βόρειος Πύργος χάνεται μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Για πρώτη φορά, 12 χρόνια μετά, θα ακουστούν μόνο οι φωνές των συγγενών και των φίλων των 2.977 θυμάτων. Ούτε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, θα βγάλει λόγο. Αντίθετα, την προηγούμενη χρόνια στην Ουάσιγκτον , γίνονταν επιμνημόσυνες τελετές στις οποίες έχουν παραστεί ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Δαλάι Λάμα και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τουτού.

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους