Newsroom

Newsroom

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Κύριοι και κυρίες έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζουμε καν ότι έχουμε και είναι κατά τη γνώμη…

Κύριοι και κυρίες έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζουμε καν ότι έχουμε και είναι κατά τη γνώμη μου ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η κοινωνία μας δεν πηγαίνει μπροστά και ακόμα ταλανιζόμαστε από την αδικία την φτώχεια την εγκληματικότητα και ένα σωρό άλλα δεινά. Το πρόβλημα μας είναι ότι έχουμε πετάξει στα σκουπίδια το μεγαλύτερο δώρο που μας χάρισε η φύση…έναν εγκέφαλο ικανό για λογική, δομημένη και επαγωγική σκέψη.

Θα ρωτούσε κάποιος, μα πως τον πετάξαμε στα σκουπιδια…ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα ως ανθρωπότητα (στις ιατρικές επιστήμες, στη φυσική, στην εξερεύνηση του διαστήματος) δεν το καταφέραμε με αυτό το δώρο. Και απαντώ… ναι τα παραδείγματα αυτά επιδεικνύουν περισσότερο το πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε καταφέρει με αυτές τις δυνατότητες που έχουμε.

Αλλά ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας. Ποιο ποσοστό της ανθρώπινης δραστηριότητας αφιερώνουμε σκεπτόμενοι ορθολογικά και μελετώντας τις επιστήμες για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα και να πάμε ακόμα πιο μπροστά σε αυτό το όμορφο ταξίδι της γνωστικής περιπέτειας σε σχέση με όλες τις άλλες επιφανειακές, ανούσιες και πολλές φορές καταστρεπτικές δραστηριότητες.

Υπάρχουν 2 στρατόπεδα κύριοι και κυρίες. 2 μόνο και διαλέξτε σε ποιο θα είστε.

Υπάρχει η ορθολογική σκέψη και στην αντίπερα όχθη υπάρχει η αυθαίρετη που στην ακραία της μορφή απλά δεν υπάρχει καν.

Από τη μια έχουμε την κοινή λογική που μπορεί όχι απλά να μας πει ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή αλλά και πως μπορούμε να λύσουμε πραγματικά προβλήματα με πραγματικά δεδομένα. Είτε σας αρέσει είτε η όχι η επιστήμη είναι το καμάρι αυτού του στρατοπέδου. Με την επιστήμη μπορέσαμε να ασχοληθούμε με την υγεία του ανθρώπου, με την ψυχολογία του, με την ιστορία, με το περιβάλλον και στο μέλλον ίσως μπορέσουμε να λύσουμε και τα πιο βασικά προβλήματα για όλο τον πλανήτη που ακόμα και σήμερα με τόση τεχνολογία και δυνατότητες δεν έχει νερό και στέγαση. Φτάνει να ασχοληθούμε, να την σεβαστούμε και να την αναδείξουμε. Και που στε, θα σας πω και ένα μυστικό: υπάρχουν πολλοί έλληνες επιστήμονες παγκοσμίου κλάσεως. Κανείς δεν θέλει η επιστήμη να γίνει αντικείμενο λατρείας. Η επιστήμη πρώτη από όλους αμφισβητεί τον εαυτό της διαρκώς και παραδέχεται όλα τα κενά που έχει. Αλλά στους τόσους αιώνες μόνο αυτή έχει να δείξει πράγματα και πρόοδο. Και δεν κάνει κενές δηλωσεις…απλά παράγει έργο και προχωρά την γνώση μας και αναπτύσσει νέα εργαλεία.

Από την άλλη έχουμε την αυθαίρετη σκέψη. Την αυθαίρετη σκέψη που διέπει τις θρησκείες, τα ζώδια, τις κρυσταλλοθεραπείες και όλους τους τσαρλατανισμούς.

Αυτοί οι τσαρλατανισμοί… ανθρώπινα κατασκευάσματα που επινοήθηκαν για να πλουτίσουν κάποιοι και να μπορούν να ελέγχουν τον κόσμο μας οδηγεί σε ένα τρόπο ζωής γεμάτο λάθη.

Γιατι όταν ο εγκέφαλος δεν εχει τη δυνατοτητα να ξεχωρισει το δεδομενο και αληθινο από το αυθαιρετο τοτε ειναι ευκολο να περασει σε αυτόν κάθε ιδεα οσο ηλιθια και να ειναι και τελικα να οδηγηθει σε ολεθριες συνεπειες όπως ο φανατισμος, τα επικίνδυνα στερεοτυπα και την προβατοποιηση.

Βια, ρατσισμος, σεξισμος, ανισος πλουτισμος, εκμεταλευση. Όλα αυτά ειναι αποτελεσμα της προβατοποιησης – που ειναι αποτελεσμα της αυθαιρετης σκεψης – που ειναι αποτελεσμα των τσαρλατανων και των ψευτοειδικων και ψευτοεπιστημονων.

Ναι δεν θελω να ζω σε μια κοινωνια οπου αν καποιος μου πουλησει βοτανο λεγοντας μου ότι θα με ωφελησει στην καταπολέμηση της αρρωστιας μου διωκεται αλλα ο αστρολογος εχει κωδικο στην εφορια και μου λεει καθημερινά πως θα πανε τα ερωτικα μου και αν ειναι καλη εποχη για να κανω επενδυσεις. Δεν υπαρχει καμια στηριξη από την επιστημονικη κοινοτητα και αρα η αυθαιρεσία τους πρεπει να σταματησει και να διωχθει. Δεν θελω να ζω στην κοινωνία που κανεις δεν ξερει ουτε ένα νομο του Νεύτωνα αλλα ολοι ξερουν τα χαρακτηριστικα των ζωδιων.

Δεν θελω να ζω σε μια κοινωνία που πιστευει στο ματιασμα, σε ένα φαντασμα στους ουρανους και ότι ο ερμης ο αναδρομος, δεν μπορει, καπως θα μας επηρεάζει αλλα μολις ο επιστημονας τολμησει να πει :ξερεις κατι, και αυτό που δεν το περιμενες επειδη ανηκει σε θεματα ανθρωπινης συμπεριφορας, εξηγείται επιστημονικά και μαλιστα εχουμε πλεον ακλονητη αποδειξη

η αντιδραση να ειναι ότι η επιστημη δεν μπορει να χωνεται παντου, δεν εχει ολες τις απαντησεις , ότι ισοπεδωνει. Πως μπορουν καποιοι ανθρωποι να ψειρίζουν και να σνομπάρουν ετσι την επιστημη όταν αυτή τελικα δινει λυσεις και μας αλλαζει τις ζωες κάθε δεκαετία που περνα…αλλα από την άλλη σαν χάνοι να καθονται και να ακουνε την κάθε αερολογιαα των αστρολογων, των παπαδων και των γραφικων τηλεορασανθρωπων που μιλανε για μεταφυσικη και ουρανιους πολεμιστες χωρίς ποτε να τους εχουν κανει ουτε μια αναλογη ερωτηση. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΑΜΕ

Ορθολογισμός, επιστήμη, επιλογή του καλύτερου και δικαιότερου ή αυθαίρετη σκέψη, θρησκείες, ζώδια, κάθε είδους τσαρλατανισμός και υπερεκτίμηση πραγμάτων και ανθρώπων που στην ουσία είναι εις βάρος μας

Σπύρος Κιτσινέλης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους